Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Dealera a jeho zákazníka sbalili uprostřed obchodu

NPC a Toxi Týmu se pořádně zadařilo, zadrželi více než deset lidí

20. listopadu 2018 11:47 , aktualizace 12:45

Drogy Zadržení pachatele

     Kriminalisté v červenci tohoto roku začali prověřovat podezřelou drogovou trestnou činnost na území severního Plzeňska.
     Počáteční informace nasvědčovaly tomu, že se jedná o prodej pervitinu. Několik měsíců kriminalisté z Toxi týmu ověřovali získané poznatky, shromažďovali důkazy a monitorovali činnost podezřelé osoby.
     Když měli kriminalisté precizně zadokumentovanou trestnou činnost a bylo zřejmé, že se chystá další prodej pervitinu, spustili samotnou realizaci. V pátek 16. listopadu kolem půl druhé odpoledne zadrželi v Kaznějove na severním Plzeňsku přímo při prodeji pervitinu dva muže, tedy dealera a zákazníka.
     "Zatčení probíhalo před poštou hned naproti Coopu. Oba muži měli sraz zřejmě na poště, poté nasedli do auta a chtěli vyjet. Auto bylo následně zablokováno dalšími auty. Vyskákali policisté v civilu a začali křičet, aby oba muži vylezli z auta, dali ruce na hlavu a lehli si na zem. Následovaly ruce do želízek a hlídání obou mužů. Poté oba muže odvezli, zapečetili jejich auto a čekalo se na příjezd uniformované policie, která auto hlídala, dokud ho někdo neprohlédne," popsala nám akci v Kaznějově očitá svědkyně.

     "Šestačtyřicetiletého muže kriminalisté obvinili z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
     Obviněný muž si měl v průběhu posledního půlroku obstarávat pervitin, který pak následně prodával několika dalším osobám. Policisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl akceptován. Muž je ve věci stíhán vazebně, kdy v případě rozhodování o vině a trestu může být potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let,"
uvedla k případu tisková mluvčí policie.
     Nám se podařilo zjistit, že tento prodejce nebyl žádný troškař a své odběratele zásoboval pravidelně. U jednoho z nich bylo například prokázáno, že mu v poslední době prodal víc než osmdesát dávek.

Operace Spirit

     V poslední době nejde o jediný úspěch v boji s výrobci či dealery pervitinu, v sobotu 20. října se spustila dlouho pečlivě připravovaná operace Spirit. 
     Národní protidrogová centrála spuštěním této akce finalizovala prověřování trestné činnosti organizované skupiny osob, která se orientovala na výrobu a distribuci pervitinu na území Plzeňského kraje. V rámci této operace bylo na území České republiky doposud zadrženo a obviněno jedenáct členů organizované skupiny osob a odhalena a zajištěna nelegální laboratoř v Touškově.  
     V čele skupiny stáli dva hlavní organizátoři, kteří řídili chod celé skupiny a rozdělovali dílčí úkoly, zejména při zajišťování a dovozu léků s obsahem pseudoefedrinu z Polska a distribuci metamfetaminu převážně na území města Plzně. Léky v hodnotě stovek tisíc korun pocházely z polské lékárny, odkud je pachatelé převáželi v cestovních kufrech, anonymně umístěných v zavazadlových prostorách veřejných linkových autobusů. 
     Samotnou výrobu metamfetaminu zajišťovala hlavní organizátorka v laboratoři, která byla z důvodu ztížení odhalení pravidelně stěhována po objektech ve vlastnictví jednotlivých členů skupiny, což zajišťoval mimo jiné další člen gangu. V době, kdy měla být operace spuštěna, se například vařilo v Myslince, pak ale byla varna přesunuta do Touškova. 
     Do závěrečné fáze realizace operace byli kromě policistů Národní protidrogové centrály nasazeni také příslušníci Útvaru rychlého nasazení, Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, specializovaných útvarů PČR a Celní správy.
      "V rámci trestního spisu „Spirit“, který dozoruje Okresní státní zastupitelství Plzeň - město, bylo doposud na území České republiky zadrženo 11 osob, kterým bylo sděleno obvinění pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle ustanovení 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), c) trestního zákoníku, za což jim hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce trvání až 10 let. 
      Tento případ není v současné době uzavřen. Vyšetřování pokračuje a nelze vyloučit zadržení a obvinění dalších osob, případně rozšíření trestního stíhání již obviněných osob,"
 dokončila mluvčí Národní protidrogové centrály.

Foto, video: PČR

 

Prestol Holding

revitalizace panelových domů • rodinné a bytové domy • monolitické železobetonové konstrukce • developerská činnost