Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Policisté si na pomoc k zásahu museli přizvat odborníky z Království jedu Zoo Plzeň

Muž uštknutý velice nebezpečným exotickým hadem je bohužel stále ve vážném stavu

Autor: Jana Holá čtvrtek 9. května 20:33 , aktualizace 20:34

Zvířata

     O případu, kdy v Plzni v Brněnské ulici uštkl chovatele velmi jedovatý had, jsme vás již informovali.
     Dnes nám policisté k tomuto případu poskytli další informace, jednak, že chovatel je bohužel stále ve vážném stavu, ale také, že měl doma celkem šest hadů a z toho čtyři velmi jedovaté. 

     "Pokud se rozhodnete pro pořízení nějakého cizokrajného zvířete, které je navíc jedovaté nebo může být nějakým jiným způsobem nebezpečné, je důležité, abyste měli pro chov takovýchto zvířat jednak náležité povolení a potřebné informace, ale také, abyste s těmito zvířaty uměli zacházet," upozorňuje mluvčí policie s tím, že žádostí o zveřejnění této informace chce policie především upozornit na to, že je důležité dodržovat určitá pravidla, protože při chovu takovýchto "mazlíčků" evidentně hrozí vysoké riziko.

     Dnes nám mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Praha, kde je hadem uštknutý muž hospitalizovaný, uvedla, že pacient je bohužel stále ve vážném, i když již stabilizovaném stavu.

Poděkování policie

      Zároveň tímto policie děkuje pracovníkům Zoologické zahrady Plzeň, kteří na tomto neobvyklém případu od prvopočátku s policisty spolupracovali.

      Mluvčí plzeňské zoologické zahrady nám účast jejich zaměstnanců na případu potvrdil a doplnil, že na místo vyjížděli jejich specialisté na chov jedovatých plazů, kteří policistům jednak pomohli, ale také opakovaně poskytli příslušné odborné informace.

Pozn. red.: Právě plzeňská zoologická zahrada má unikátní expozici nazvanou „Království jedu“, která nemá v České republice obdoby, a proto samozřejmě také disponuje příslušnými vysoce proškolenými odborníky. Nelze se tomu divit, mimo desítek nejrůznějších jedovatých plazů, žab, ryb, pavouků a štírů chovají v této zoo i nejjedovatejší hady světa jako taipana, smrtonoše zmijího, mambu černou či třeba kobru královskou.


O tomto případu jsme podrobně informovali v článku:

Chovatele v Plzni uštkl velice nebezpečný exotický had

     V pátek odpoledne v půl páté došlo v Plzni v Brněnské ulici k uštknutí muže narozeného v roce 1984 zmijí nosorohou, někdy také nazývanou pobřežní, což je mohutný had žijící v západní a střední Africe, který disponuje velmi silným jedem.

     Tento had může do kořisti na jedno uštknutí aplikovat 100 - 150 mg jedu, přičemž je pro dospělého člověka smrtelná dávka pouhých 8,6 mg. Bez lékařské pomoci pak smrt nastává většinou do jednoho až tří dnů na vnitřní krvácení a zástavu srdeční činnosti. Malá dávka jedu pak může vést k silné nekróze tkáně, která končí až amputací.

     Na místo okamžitě vyrazili záchranáři. „Vzhledem k potenciálně velmi závažnému zdravotnímu stavu pacienta jsme jej transportovali na Emergency Fakultní nemocnice Plzeň, kde bylo rozhodnuto o nutnosti jeho leteckého transportu do Všeobecné fakultní nemocnice Praha,“ uvedla nám mluvčí záchranářů.

     Muži narozenému v roce 1984 bylo v Praze podáno antisérum a byl hospitalizován na KARIM (klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny).

     Podle mluvčí policie muž hada choval v bytě, kde byl sám. "Had byl zajištěn, nikomu žádné nebezpečí nehrozí a okolnostmi uštknutí chovatele se zabýváme,“ uvedla.

BYTOVÝ DŮM SLOVANSKÁ

POHODLNÉ BYDLENÍ V CENTRU PLZNĚ – Výborná lokalita ve všech ohledech Projekt výstavby bytového domu na Slovanské v Plzni zúročuje výhody malé vzdálenosti do městského centra a zázemí městské čtvrti Slovany.