Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

V domě, kde proběhla protidrogová razie, našli mrtvého muže

Vyšetřování smrti šestatřicetiletého muže převzali kriminalisté a byla nařízena soudní pitva

6. července 2023 11:11 , aktualizace čtvrtek 23. listopadu 18:33

Drogy Smrt Vazba Zadržení pachatele Zásahová jednotka

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     O rozsáhlé protidrogové akci s krycím názvem POTOK, které proběhla přesně před týdnem na čtyřech místech našeho kraje, již od nás víte a pokud ne, podrobnosti naleznete v níže přiloženém článku.

     Včera ale měla tato akce tragické pokračování. Jedno z míst, kde tato protidrogová razie proběhla, byl i dům v Plasích v Potoční ulici, v němž byla minulý týden zadržena žena, která se v tuto chvíli nachází ve vazbě a hrozí ji za výrobu pervitinu mnohaleté vězení. V domě tak zůstal s dětmi dál bydlet pouze její šestatřicetiletý přítel.

     Tento muž byl ale včera v domě nalezen mrtvý. Vyšetřování smrti muže si samozřejmě převzali kriminalisté. "Můžu potvrdit, že se zabýváme případem úmrtí šestatřicetiletého muže, kdy nebylo zjištěno cizí zavinění," uvedla nám mluvčí policie s tím, že byla nařízena soudní pitva.

     Podle našich informací muž vdechl zvratky a byly u něj nalezeny pomůcky pro aplikaci drog, takže by mohlo jít i o nechtěné předávkování nebo takzvanou "zlatou ránu", tedy naopak úmyslné předávkování. Vše samozřejmě ale potvrdí či vyloučí až výsledky výše uvedené pitvy.


Akce "POTOK"

Razie NPC, URNy a krajské zásahové jednotky v Plzni, Štěnovicích, Plasích a Tlučné

     Ve čtvrtek 29. června ráno začala poslední část, takzvaná realizace, veliké protidrogové akce s krycím názvem "Potok", která probíhala souběžně v Plzeňském a Moravskoslezském kraji. Tuto akci vedli kriminalisté z Národní protidrogové centrály a v našem kraji je ještě podporovali plzeňští kriminalisté, Útvar rychlého nasazení, Krajská zásahová jednotka, Celní správa a Vojenská policie.

     Na žádost kriminalistů jsme o akci informovali až v neděli, abychom nemařili výslechy a další úkony trestního řízení, které probíhaly od čtvrtečního rána až do soboty odpoledne.

     Ve čtvrtek v pět ráno vtrhla na Plzeňsku zásahová jednotka následovaná kriminalisty souběžně na tři místa, do bytu ve Zbrojnické ulici v Plzni, bytu v Tlučné v ulici V Rybníčkách, v Potoční ulici v Plasích a do budovy vedle Štěnovického zámku. "V rámci realizační fáze případu bylo na území Plzeňského a Moravskoslezského kraje zadrženo a následně obviněno šest osob české státní příslušnosti (pět v našem kraji, jeden v Moravskoslezském pozn. red.). Následně bylo provedeno třináct domovních prohlídek a čtrnáct prohlídek jiných prostor, v rámci kterých byly zajištěny tři kompletní laboratoře pro výrobu metamfetaminu včetně velikého množství chemických látek a toxických roztoků respektive reziduí nelegální výroby," uvedli nám kriminalisté z Národní protidrogové centrály s tím, že dále zajistili sedm vozidel a výpočetní techniku, obojí používané při páchání trestné činnosti. U jednoho z obviněných byla také nalezena nelegálně držená střelná zbraň.

     Podle našich informací byl celý gang velmi sofistikovaný s přesně stanovenými postupy i bezpečnostními mechanismy, které, jak pachatelé doufali, měly policistům znemožnit jejich dopadení.
     Léčiva s obsahem pseudoefedrinu gang opatřoval v Srbsku, poté dovážel do Česka, rozděloval do varen a následně hotový pervitin distribuoval do celé České republiky. Během realizace bylo zajištěno asi dvacet kilo léků s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých by pachatelé mohli vyrobit asi čtyři kila pervitinu.

      V sobotu byli všichni zadržení v našem kraji obviněni z Nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy v prvním až čtvrtém, tedy nejvyšším odstavci. Zároveň také dali kriminalisté podnět k jejich vzetí do vazby.
     V sobotu dopoledne pak bylo těchto pět osob převezeno k soudu, kde byli při mimořádném zasedání soudcem vzati do vazby. V případě odsouzení jim hrozí trest deset až osmnáct let odnětí svobody.

    


 


Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.