Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Ošetřili jsme 22 lidí za jediný večer, nejčastěji měli omrzliny

"Jste fakt bombarďáci, Český Červený kříž Vám děkuje!"

8. prosince 2023 06:49 , aktualizace 10:44

Bezdomovci Záchranáři

Partner článku – Toyota Dolák


     O zimním nouzovém centru zřízeném městem Plzeň ve spolupráci se Střediskem křesťanské pomoci Plzeň jsme již informovali a v článku jsme mimo jiné uvedli, že k dispozici klientům centra jsou i zdravotníci Českého Červeného kříže. 

     Právě k těmto zdravotníkům bychom se dnes chtěli vrátit, jedná se totiž o dobrovolníky, kteří v centru pracují ve svém volnu i bez nároku na plat a zaslouží si tak podle nás zvláštní uznání. 

     "V Nouzovém útočišti pro osoby bez domova, které funguje v Plzni v Depu při teplotách pod -3 stupně, denně pracují námi proškolení dobrovolníci z našeho týmu a společně s nimi i sestřička z projektu Street medicine. Jen za pondělí jsme zde ošetřili 22 lidí, kteří měli především začínající omrzliny či dlouhodobě se nehojící zanedbané rány, ale potýkají se také s různými parazity jako svrab, vši a další," popsala nám práci v centru Lada Brožová, ředitelka Červeného kříže Plzeň - město a Rokycany, a doplnila, že kromě akutního ošetření poskytují potřebným i poradenství k jejich zdravotního stavu.

     "Chtěla bych určitě moc poděkovat našim dobrovolníkům, jsou to fakt bombarďáci, prostě neuvěřitelní lidé! O tom, jak moc jsou skvělí, svědčí i fakt, že za pouhé dvě hodiny od vyhlášení této akce se jich přihlásilo tolik, že jsme zvládli obsadit celý měsíc," doplnila na závěr Lada Brožová.

      Zdravotníci se také připojují k prosbě ředitele Spolku křesťanské pomoci, který pro klienty útočiště žádá o spodní prádlo pánské i dámské, ponožky, čepice a rukavice, které by výrazně pomohly klientům centra.

      Případní dárci mohou vše přinést do Diecézní charity v Cukrovarské ulici nebo na pracoviště Sociální rehabilitace v Božkovské ulici č. 20.

      

O otevření centra jsme informovali v článku:

Pojďte se společně s námi podívat na to, jak tyto mrazivé noci přežívají plzeňští bezdomovci

    Již od sobotního večera funguje v areálu bývalé myčky v objektu DEPO 2015 v Cukrovarské ulici v Plzni zimní nouzové centrum pro lidi bez domova, které provozuje město Plzeň ve spolupráci se Střediskem křesťanské pomoci Plzeň. Toto centrum slouží jako záložní prostor pro případ naplnění kapacity Domova sv. Františka ve Wenzigově ulici, což je vzhledem k počasí v posledních dnech velmi aktuální.

     Centrum v Cukrovarské ulici aktuálně pro lidi bez domova nabízí pětapadesát lůžek, tři sprchy a kuchyňku. Pro klienty se otevírá v půl deváté večer, kdy jsou vpuštěni dovnitř, kde je jim poskytnuta strava jako čaj, polévka, chléb a paštika a lůžko vybavené spacákem. Tyto lůžka si mohou klienti centra v případě opakovaného využití i označit, takže se večer vrátí přímo do "své" postele.

     Večerka je v centru v deset hodin večer a v osm hodin ráno se centrum zavírá.

     Provoz centra má také poněkud mírnější pravidla než Domov sv. Františka a ubytování je poskytnuto i lidem pod vlivem alkoholu nebo drog. Pití alkoholu a užívání drog uvnitř je ale samozřejmě přísně zakázáno. Dále v celém objektu platí zákaz kouření a ubytovaní jsou povinni udržovat pořádek, dodržovat noční klid a udržovat vzájemný respekt.

       Vzhledem k tomu, že lidé žijící na ulicích samozřejmě velmi často trpí různými nemocemi či neléčenými zraněními, jsou ubytovaným na místě k dispozici i zdravotníci Českého Červeného kříže.

     Lidé bez domova se v rámci nouzového centra nemusí odloučit ani od svých čtyřnohých kamarádů, vstup se psy je povolen a je možné, aby pejsek spal u lůžka svého pána.

     My jsme se do nouzového centra vydali podívat těsně před otevřením a již s předstihem zde čekalo na ubytování velké množství osob. "Je to trochu náročnější, přeci jen je to hodně lidí v jednom prostoru, ale žádné problémy jsme zatím řešit nemuseli a tak nebyla potřeba ani pomoc strážníků, kteří to sem občas chodí zkontrolovat," uvedl nám ředitel Střediska křesťanské pomoci Plzeň Marek Novotný.

     "Já jsem bez domova již skoro půl roku, nezvládla jsem přechod z dětského domova do běžného života a skončila na ulici, respektive v lese, kde jsem tábořila s kamarádem. Na podzim to šlo docela dobře, ale příchod zimy byl strašně rychlý.
     V centru je to skvělé, moc se těším hlavně na horkou sprchu a pak na pořádné vyspání se. Určitě také vítám možnost dobít si telefon. Ráno musím vypadnout už na šestou, abych stihla brigádu. Od ledna přecházím na trvalý pracovní poměr a mám tam slíbené i ubytování. 
     Bohužel takových jako já, kteří nefetují, nepijí a chtějí se vrátit do běžného života, tu moc není. Mám pocit, že hodně z nich už snahu dostat se z ulice, úplně vzdalo," 
řekla nám dívka před centrem s podmínkou, že její totožnost nezveřejníme.


Co je projekt "Street medicine"

     „Nápad na projekt, který pomáhá potřebným tímto způsobem, jsem měla v hlavě už mnoho let, od doby, kdy jsem se setkala na zdravotnickém dozoru s lékařkou, která stejnou práci dělala v Praze. Loni jsme konečně začali mluvit o možné realizaci. Město Plzeň nás finančně podpořilo, a tak jsme spolu s dalšími šesti organizacemi rozjeli pilotní projekt,” popsala nám začátky Lada Brožová, ředitelka Oblastního spolku Červeného kříže Plzeň- město a Rokycany.

     „V praxi to funguje tak, že nás kontaktuje sociální pracovník z některé organizace nebo městský strážník s tím, že potkal člověka bez domova, který potřebuje zdravotní péči. My zajistíme sestru, popřípadě sanitku, pokud je nutná. Tým za klientem dojede a náš zdravotník na místě vyhodnotí, zda zranění dokáže ošetřit sám nebo bude nutný převoz do nemocnice,” doplnila koordinátorka projektu Jana Fajfrová.

     Oblastní spolek Českého červeného kříže má k dispozici šest sester, sanitku a dva řidiče, současně funguje i záchranný tým dobrovolníků, kteří pomáhají například s mytím klientů nebo, pokud je to nutné a klient je imobilní, je pomáhají naložit do sanitky. 

     Město se rozhodlo podpořit tento projekt nejen z důvodů sociální odpovědnosti, ale také kvůli tomu, že za poslední roky se zvedl počet bezdomovců, kteří do nemocnice přicházeli s velmi fatálními zraněními, jejich léčba byla drahá, bolestivá a v podstatě zbytečná, protože jí šlo zabránit například včasnou diagnostikou nebo ošetřením problému v zárodku. 

Toyota Dolák

V současné době je společnost TOYOTA Dolák jediným autorizovaným partnerem značky TOYOTA v jihočeském a plzeňském kraji a také od Příbrami až po Prahu. Naším cílem je mít spokojené zákazníky, kteří k nám cítí důvěru a vědí, za jaké služby u nás platí. Jsme rádi, že se nám tento cíl daří naplňovat.