Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Další nehoda pod vlivem, nyní cyklista, který měl víc než dvě promile

O víkendu díky alkoholu jeden mrtvý a žena o život bojuje v nemocnici

19. června 2017 11:53 , aktualizace 12:52

Alkohol Cyklista Doprava Nehody Smrt Záchranáři

    Včera v 16:50 hodin došlo v obci Horšovský Týn v ulici 5. května k dopravní nehodě. 
    "Osmašedesátiletý cyklista jel z náměstí Republiky ulicí 5. května k ulici Plzeňská. Na přímém úseku pozemní komunikace nezvládl řízení a upadl z jízdního kola na vozovku. Při dopravní nehodě utrpěl zranění. Na místě dopravní nehody se na výzvu policistů dobrovolně podrobil dechové zkoušce ke zjištění, zda není ovlivněn alkoholem. Dechová zkouška provedená elektronickým analyzátorem byla s pozitivním výsledkem 2,25 promile alkoholu v krvi," uvedla tisková mluvčí  
     Cyklista se následně podrobil v lékařském zařízení lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve.

VAROVÁNÍ PRO CYKLISTY:

     V souvislosti s tímto případem je třeba zopakovat, že stejně jako řidič motorového vozidla ani cyklista nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku před jízdou, během jízdy nebo v době, kdy mohl být pod jejich vlivem.
     Cyklista pod vlivem alkoholu jednoznačně vykonává činnost, při níž by mohl ohrozit život či zdraví lidí nebo poškodit majetek. Tím se dopouští přestupku, nebo trestného činu.
     Za přestupek mu může být uložena pokuta až do výše 50 tisíc korun. Závažnější jednání opilého cyklisty může být kvalifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.
     Při ukládání trestu není cyklistovi ukládán trest zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení jízdního kola, stejně tak nemůže být cyklistovi zadržen řidičský průkaz. Tento doklad opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým jízdní kolo samozřejmě není.
     Důležité je zmínit i to, že nošení helmy je v České republice povinné pouze u cyklistů do 18 let. Ovšem helma je velmi důležitá a i dospělí cyklisté by bez ní neměli jezdit.
     Všem cyklistům přejeme hodně šťastných kilometrů v sedle jízdního kola!

ALKOHOL ZA VOLANT NEPATŘÍ: 

     Během posledního týdne jsme průběžně informovali o dění na plzeňských silnicích. Bohužel, i přes veškerou snahu všech záchranných složek, ne vždy končily tyto příběhy šťastně. Spolu s dnešním případem opilého cyklisty jsme celkem šestkrát v uplynulém týdnu psali o nehodách, které by se možná nemusely stát, kdyby řidiči nesedali nejen za volant řádně posilněni alkoholem. 

CO VŠE SE STALO: 

  •  V pondělí šestačtyřicetiletý řidič osobního vozidla tovární značky Škoda Felicia na přímém úseku pozemní komunikace zezadu narazil do zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Citroen Xsara. Opakovaná zkouška ukázala výsledek 3,82 promile alkoholu v krvi. 
  • Opilý a neosvětlený cyklista si vyrazil v úterý hodinu po půlnoci na jízdu centrem města. Hlídka u muže provedla dechovou zkoušku na zjištění alkoholu v dechu. Displej na přístroji ukázal hodnotu 1,97 promile alkoholu
  • V sobotu po druhé hodině ráno musely vyjet všechny záchranné složky k nehodě na Slovanské třídě v Plzni. Mladík za volantem nedbal výzvy policie k zastavení a naopak zrychlil a začal ujíždět. To mu však nevyšlo když nezvládl řízení a jeho nebezpečná cesta skončila ve zdi domu na rohu ulic Slovanská a Farského. Řidič byl na místě podroben dechové zkoušce na přítomnost alkoholu s pozitivním výsledkem 1,15 promile.
  • V noci ze soboty na neděli došlo po půl čtvrté ráno k tragické dopravní nehodě nedaleko Blovic. Na silnici mezi obcemi Zhůř a Jarov vyletělo vozidlo Citroen Xantia ze silnice a narazilo do betonové propusti. Následky nehody jsou velmi vážné, na místě zemřel jeden muž, další dva zůstali ve vraku auta zaklíněni a těžce zranění. Řidič narozený v roce 1985 nadýchal 1,79 promile.
  • V neděli před půl osmou ráno došlo na Karlovarské ulici v Plzni k vážné dopravní nehodě, při které mladá řidička vozu Hyundai Lantra, jedoucí ve směru na Lochotín, ze zatím neznámých příčin vyjela vlevo mimo vozovku na tramvajový pás, kde narazila do sloupu.  V nemocnici bylo následně zjištěno, že řidička byla těžce opilá. V krvi jí nalezli 2,5 promile alkoholu.

     A proto nezapomínejte, že kvůli alkoholu za volantem může zemřít někdo nevinný, ať už spolujezdec, řidič jedoucí proti Vám nebo i chodec. Jezděte s rozumem! 

Foto z výše uvedených případů: