Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

"Jednou dožije u mě doma, jsme parťáci!" říká psovod o Utonovi

Třetí nejlepší pes na drogy v ČR je z Plzně a jmenuje se Uton de Alphaville Bohemia

21. září 2017 13:10 , aktualizace středa 6. prosince 21:18

Zvířata

     Včera jsme měli výjimečnou možnost navštívit plzeňské psovody a psy Policie ČR, a to dokonce ty speciální, tedy určené na vyhledávání drog a výbušnin. K nápadu proč za nimi zajít nás přivedla informace, že se minulý týden na Příbramsku uskutečnil čtrnáctý ročník Policejního mistrovství České republiky psovodů se služebními psy.
     Policejní psovodi ze třinácti krajských ředitelství a tří útvarů s celostátní působností změřili své síly ve třech disciplínách – ovladatelnost a obratnost, pachové práce - vyhledávání drog, pachové práce - vyhledávání výbušnin.
    Na skvělém třetím místě ve vyhledávání drog se umístil praporčík Bc. Petr Uher z Plzeňského kraje, kterého známe osobně z několika případů o kterých jsme již informovali a kde jeho pes drogy nalezl.

     Požádali jsme tedy ředitelství policie o možnost se s Petrem i jeho čtyřnohým parťákem setkat a trochu ho vyzpovídat.  
     Prap. Bc. Petr Uher se umístil na skvělém třetím místě na mistrovství ČR ve služební kynologii se svým belgickým ovčákem malinois Uton de Alphaville Bohemia, kterému říká krátce Uton. Než jsme se ale Petra začali ptát jak to s jeho čtyřnohým přítelem bylo a co všechno museli v soutěži podstoupit, poprosili jsme jeho velitele o malou ukázku. Do jedné z kanceláří policisté založili sáček s drogou a Petr s Utonem nám ukázali co umí. Sami můžete posoudit, jak je Uton rychlý.

     "Utona mám od jeho tří let, kdy byl k nám na Skupinu základních kynologických činností Plzeň město zařazen jako pes pro všestranné použití. Po nějaké době jsme úspěšně složili zkoušky na speciálky OPL ve výcvikovém středisku Bílá Hora a od té doby spolu působíme při vyhledávání drog.
     Průměrně je Uton nasazen čtyřikrát až pětkrát do měsíce, ale účastníme se i domovních prohlídek a celostátně vyhlášených akcí,"
popsal Petr své zařazení u policie.
     "Na mistrovství nás čekala disciplína z poslušnosti a šest disciplín z vyhledávání drog – v objektu, na volné ploše, dvakrát zavazadlo, v automobilu a na oděvních svršcích. Z každého kraje sem byl vyslán jeden psovod se psem určeným na speciální vyhledávání + jeden psovod od vojenské policie, tudíž nás soutěžilo asi 15.
     Za náš kraj jsem nastoupil já a podařilo se nám umístit. Tím bych také chtěl poděkovat instruktorům z Bílé hory, kteří mi pomohli s přípravou na toto mistrovství. Není to tedy jen moje a Utonovo zásluha, ale podíleli jsme se na tom všichni,"
popsal Petr průběh závodů.
     Ptali jsme se také na to, jak dlouho ještě spolu budou sloužit a co Utona čeká, až z důvodu věku u policie skončí. "Jak dlouho bude ve službě, to ukáže jeho zdraví, ale Uton stárne pomalu, takže ještě dlouho. Důchod potom stráví u mě doma, ale na to už jsme s tímhle parťákem dávno domluvení," smál se Petr a hladil spokojeného Utona.

     Policisté nám ukázali i nejmladšího člena jejich psí rodiny, který je zatím samozřejmě pouze ve výcviku.