Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Pobodaný hrdina Romer jde do důchodu, společně s ním pak další tři psi

Sloužili věrně deset let, nyní si budou užívat v civilu se svými páníčky

29. března 2018 13:34 , aktualizace 13:50

     "Když doslouží, tak se musí utratit," tak tahle strašlivá hloupost dost často zaznívá mezi laiky, když se mluví o služebních psech policie. Je to samozřejmě absolutní nesmysl! Známe dost psovodů osobně a každý z nich by se tomuto maximálně vysmál. Služební pes a jeho psovod spolu tráví roky života, jsou to nerozluční parťáci, kteří spolu zažívají nejen službu nebo výcvik, ale psovodi si své psy často berou domů, takže se stávají i členy psovodovy rodiny stejně tak, jako psi civilní. 
     Jenže policejní psovod se svým psem často zažil i něco jiného,co civilista běžně nezažije, a to situaci, když jeho pes bez sebemenšího váhání nastaví svůj život za život svého pána a vězte, není pak psovod, který by svého parťáka nechal utratit jen proto, že dosáhl věku psího důchodu.

     Nedávno jsme vám představili nová policejní štěňata a dnes se naopak policisté rozloučili a poděkovali čtyřem služebním psům za jejich výkony, protože od prvního dubna z nich budou policejní psí veteráni. Všichni totiž dosáhli věku deseti let.
     Tři psí senioři a jedna psí dáma ale moc velikou změnu nepocítí, všichni čtyři totiž dál zůstanou se svými pány a v klidu dožijí v jejich rodinách.

Romer

     Pokud by si nějaký pes zasloužil zasalutování na konec, byl by to zajisté psí hrdina a nositel nejvyššího psího vyznamenání „Statečné psí srdce“ Romer. 
     Romera si možná budete pamatovat z našich článků. V září 2014 pátrali policisté po pachateli loupežných přepadení na Domažlicku, Romer pachatele pronásledoval do lesa, tam na něj pronásledovaný zaútočil nožem a dvakrát jej bodl do břicha a krku. Romer, i přes velká zranění pachatele nepustil a zadržel jej do příchodu policistů.
     Romer se ze svých zranění zotavoval několik měsíců, kdy se po uzdravení vrátil zpátky do služby výjezdové skupiny v Domažlicích. Chuť do práce neztratil a dál vykonával službu až do dnešních dnů.
     Romer nyní dožije u svého psovoda Františka.

Kelim

     Dalším psem, který jde do důchodu je Kelim, který sloužil na Rokycansku. Když jsme se ptali jaký Kelim je, dostalo se nám jednoznačné odpovědi, že má výborné povahové vlastnosti a jeho předností jsou prý obranné práce - ochrana hlídky před agresivními osobami a zadržení pachatele. 
     Kelim vynikal i ve výkonu služby, kdy několikrát vystopoval a následně zadržel pachatele trestných činů. Byl také mnohokrát nasazován při demonstracích, či fotbalových utkáních.
     Jeho zasloužený „psí důchod“ prožije v rodinném kruhu svého psovoda Pavla, kde bude i nadále spolehlivým a rozmazlovaným parťákem.

Skipper

     Poslední psí pán je 10letý belgický ovčák maliňák Skipper. Úspěchy, kterými se může Skipper pochlubit je vypátrání a zadržení několika pachatelů, kdy za zmínku stojí například zadržení pachatele při vloupání do rokycanské pekárny, dopadení dvou pachatelů pod vlivem OPL, při útěku z vloupání do několika domů v Rokycanech, nebo zadržení ozbrojeného pachatele z loupeže pošty ve Volduchách.
     Skipper byl zařazen i v krajské pořádkové jednotce se kterou byl mnohokrát nasazen i na pátracích akcích po ztracených lidech.
     Skipper prožije svůj důchod u svého psovoda Michala a jeho rodiny na zahradě ve Strašicích.

Pexa

    Jako poslední představíme služební fenku německého ovčáka Pexu ze které se stala expertka na vyhledávání omamných a psychotropních látek zejména v příhraniční oblasti. Během služby byla použita v několika stovkách případů, kde ve více než 180 případech drogu skutečně nalezla.
     Mezi výraznější úspěchy patří nalezení 6 kg pervitinu při domovní prohlídce v Chebu, či 0,5 kg pervitinu v Sokolově v rámci realizací NPC.
     Důchod stráví u svého pána Martina.
O některých případech těchto psích hrdinů jsme psali i my:
Romer
Další informace k případu pobodaného služebního psa

Další informace k případu pobodaného služebního psa

26. 09. 2014, 11:17, aktualizace 29. 03. 2018, 12:33

Již jsme informovali o případu pobodaného psa Romera. Nyní policie uvolnila další informace a my je můžeme přinést i vám

Kelim
Představujeme Kelima, právě zadržel svého dalšího pachatele

Představujeme Kelima, právě zadržel svého dalšího pachatele

03. 12. 2014, 09:38, aktualizace 29. 03. 2018, 11:43

Říká se: „Služební pes – nejspolehlivější parťák policisty“ a Kelim to splňuje do posledního písmenka

Skipper
Další přepadená pošta, pachatel vyhrožoval výbušninou

Další přepadená pošta, pachatel vyhrožoval výbušninou

04. 03. 2016, 12:43, aktualizace 29. 03. 2018, 11:48

Muž, který měl přepadnout poštu na Rokycansku, byl přibližně půl hodiny po činu zadržen.

Pexa
Kila pervitinu a miliony korun! Největší protidrogová akce Plzeňska vyšla na jedničku!

Kila pervitinu a miliony korun! Největší protidrogová akce Plzeňska vyšla na jedničku!

02. 06. 2015, 06:01, aktualizace 29. 03. 2018, 12:18

Exkluzivně přinášíme jako první podrobný popis policejní akce s krycím názvem Losos.

     Nástupce těchto psích veteránů jsme Vám ukázali v článku:
Pomozte nám pojmenovat nové policejní psí bojovníky

Pomozte nám pojmenovat nové policejní psí bojovníky

22. 01. 2018, 22:56, aktualizace 22. 01. 2018, 23:40

Pokud policie Vámi navržené jméno vybere, se štěňátky se setkáte a obdržíte dokonce i malý dárek


Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.