Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Byl zcela promočený, prochladlý, močil pod sebe a čekal na smrt nebo zázrak

Muž byl zcela na dně a právě takovým pomáhá Street medicine

8. června 2023 07:29 , aktualizace 10:39

Bezdomovci Městská policie


     V úterý po druhé hodině odpoledne našli strážníci ze stanice Územně strážní služby Městské policie Plzeň na Denisově nábřeží bezvládného třiašedesátiletého muže.
     Muž ležel v mokré trávě, po dešti byl zcela promočený a bohužel také pomočený, protože nebyl schopen se postavit a močil pod sebe. Muž strážníkům uvedl, že již pár dní nejedl, protože nemá peníze.

     Strážníci se spojili se zástupci Českého červeného kříže Plzeň, který zajišťuje projekt Street medicine. Během pár minut na místo dorazil pracovník městské charity a s ním přijel také sanitní vůz Červeného kříže, do něhož muži museli všichni přítomní pomoci nastoupit. 

     "Projekt Street medicine slouží v Plzni především k tomu, aby měli lidé bez domova možnost základního ošetření, neboť je jasné že bezdomovci mají velmi ztížený přístup k běžným lékařským službám. Nápad na projekt, který pomáhá takovýmto způsobem, jsem měla v hlavě už mnoho let, od doby, kdy jsem se setkala na zdravotnickém dozoru s lékařkou, která stejnou práci dělala v Praze.
     Město Plzeň nás finančně podpořilo, a tak jsme to spolu s dalšími šesti organizacemi rozjeli. V praxi to funguje tak, že mě kontaktuje sociální pracovník z některé organizace nebo městský policista s tím, že potkal člověka bez domova, který potřebuje zdravotní péči. Já zajistím sestru, popřípadě sanitku, pokud je nutná. Tým za klientem dojede a zdravotník na místě vyhodnotí, zda zranění dokáže ošetřit sám nebo bude nutný převoz do nemocnice,”
popsala nám před rokem začátky Lada Brožová, ředitelka Oblastního spolku Červeného kříže Plzeň-město a Rokycany. 

Foto MP

Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.