Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Starosta v battledressu sám vyrážel evakuovat lidi

Nyní chce Michal Chalupný pumu získat pro svůj obvod

7. května 2017 00:42 , aktualizace 14:30

Hasiči Zbraně

 
     Doubravečtí bydlící v okolí Jateční ulice včera zažili neobvyklé překvapení, když na provozovny klepal starosta Michal Chalupný oblečený v anglickém battledressu a sděloval lidem, že nedaleko je funkční anglická letecká puma.
     Doubravecký starosta je totiž nadšený milovník vojenské historie a nevynechá jediné oslavy osvobození, kterých se pravidelně účastní v druhoválečné uniformě podporučíka Československé obrněné brigády.

Kde tě zpráva o bombě zastihla?
     „Byl jsem v táboře za Plazou, když mi volal primátor Martin Zrzavecký, že mám ve svém obvodu leteckou pumu. Samozřejmě jsem ihned vyrazil na místo poskytnout záchranným složkám součinnost.“

Co se na místě dělo?
     "Policisté a hasiči již měli celý prostor uzavřený a čekalo se na pyrotechnika. Já dodal spojení na okolní podniky jako například teplárnu či dopravní podniky a začalo se s uzavíráním provozoven a evakuací lidí. Naštěstí se ale nejednalo o oblast, kde žije více lidí, takže jsem nemusel shánět náhradní ubytování."

Co to bylo za pumu a jak se zde vzala
     "Jde o 500 liberní leteckou pumu, která obsahuje 227 kilogramů výbušnin a pocházet bude s největší pravděpodobností z velkého náletu britských Lancasterů, který přišel v noci 17. dubna 1945. Usuzuji tak z mnoha markantů jako je typ závěsného očka pumy nebo například zbytky zelené barvy a žlutého identifikačního pruhu, což právě ukazuje na tříštivotrhavou náplň. Tu noc letouny shodily 891 tun trhavých a 4 tuny zápalných bomb." 

Byl tento nálet důležitý pro konec války?
     "Samozřejmě ano. Nikdo tenkrát nemohl tušit, že válka skončí během pár dnů. V české kotlině byla bojeschopná milionová armáda polního maršála Ferdinanda Schörnera a očekávaly se těžké boje. Hitler ještě žil a Schörner ho zval do Prahy, kde navrhoval baštu posledního odporu. Uvědomte si, že tímto nádražím denně projíždělo okolo 350 vojenských transportů!"

Co se na místě kolem pumy dělo dál?
     "Nejhorší bylo asi čekání co bude následovat, když pyrotechnik vyrazil deaktivovat rozbušky. Pak, když řekl, že je puma bezpečná, už se jen naložila do vleku a odvezla se. Musím přiznat, že mi spadl obrovský kámen ze srdce."

Slyšel jsem, že si o pumu projevil zájem
     "Ano, je to pravda. Požádám policii, aby se puma v případě deaktivace, tedy úplného odstranění výbušnin, vrátila do Plzně. Rád bych tuto pumu získal pro Doubravku na památku náletů. Jde o velmi cenný historický artefakt."

Myslíš, že jde o poslední obdobný nález?
     "Bohužel určitě ne, myslím, že pod zemí jich ještě bude pár čekat."

Původní článek zde:

Nález letecké pumy z druhé světové války ochromil část Plzně








    

D.S.D. METAL plus

Požární ochrana a bezpečnost práce. Společnost, která Vás může ochránit před ohněm.