Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Další velká drogová realizace nyní s krycím názvem "Bolsa"

Při této akci padlo několik pěstíren marihuany

7. listopadu 2017 15:21 , aktualizace pondělí 9. dubna 08:33


     Kriminalisté provedli v uplynulých dnech další mimořádně rozsáhlou realizaci na poli drogové problematiky a významně tak zasáhli do obchodu s marihuanou na jižním Plzeňsku. Tato akce nijak nesouvisela s akcí dnes uveřejněnou v článku: Velká protidrogová razie na Roudné, která se týkala pervitinu.

     Na podzim roku 2016 získali kriminalisté informaci, že na jižním Plzeňsku může být ve větší míře páchána drogová trestná činnost. Věděli hned o několika objektech, kde by mohlo docházet k nedovolenému pěstování rostlin konopí. V lednu roku 2017 proto zahájili úkony trestního řízení a začali prověřovat všechny okolnosti případu.
     Počáteční informace nasvědčovaly tomu, že na jižní Plzeňsko jsou do některých z objektů distribuovány komponenty určené k pěstování rostlin konopí. Kriminalisté tedy začali monitorovat nejen objekty, ale také několik osob, které se mohly podílet nejen na pěstování rostlin konopí, ale také na následné distribuci marihuany. Postupně zjistili, že trestná činnost sledovaných osob může mít přesah i na území města Plzně.

     Celý rok policisté z Toxi týmu ověřovali získané poznatky, shromažďovali důkazy a sledovali podezřelé osoby. Když bylo zřejmé, že mají již dostatečně zadokumentovanou trestnou činnost, naplánovali protidrogovou operaci s názvem „BOLSA“, která byla zrealizována ve dnech 24.10. – 25.10.2017.
     Akce začala v úterý v časných ranních hodinách. Postupně při ní bylo zadrženo 14 podezřelých osob a provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor ve 21 objektech. Celkem byly odhaleny čtyři aktivní pěstírny, dvě v Plzni, jedna v Merklíně a jedna v obci Štěnovice.
     V dalších třech objektech byly sice pěstírny neaktivní, nicméně byly připraveny pro okamžité použití k pěstování rostlin konopí. Kriminalisté rovněž prohledali objekty, ve kterých nalezli velké množství komponentů pro pěstování rostlin.

     Na samotné realizaci se podílelo více jak sto policistů, akci zaštítili kriminalisté z územního odboru Plzeň-venkov, kteří úzce spolupracovali s kolegy z Městského ředitelství policie Plzeň a odborem obecné kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.
     Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor se podařilo zajistit 953 kusů rostlin konopí v různých stádiích růstu, od sazenic až po vzrostlé rostliny, dále 3 – 4 kilogramy sušiny rostlin konopí. Byla zajištěna značná finanční hotovost v řádech statisíc korun. V objektech se našlo velké množství komponentů pro pěstování konopí, kterými bylo naplněno pět nákladních vozidel.

     Po provedení všech potřebných úkonů a výslechů podezřelých osob pak komisař územního odboru Plzeň venkov předal usnesení o zahájení trestního stíhání celkem šesti osobám. Tři muži (28, 32, 40 let) a jedna žena (25 let) jsou stíháni pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a přečin nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku. Další dva muži (oba ve věku 30 let) jsou stíháni vazebně, a to pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami dle § 283 odst. 1, 2 písm c), kdy čin spáchali ve formě spolupachatelství a ve značném rozsahu.
     Prověřování uvedené páchané trestné činnosti probíhalo v úzké spolupráci s Okresním státním zastupitelství pro Plzeň-jih.

V téže době jsme informovali i o další protidrogové akci, nyní na pervitin:

Velká protidrogová razie na Roudné

Velká protidrogová razie na Roudné

07. 11. 2017, 11:40, aktualizace 07. 11. 2017, 15:44

Policisté dokonce uzavřeli dvě ulice a zastavili dopravu

Foto, video a zdroj: PČR