Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Čtyřměsíční chlapeček měl zlomené ručičky i nožičku a poraněný mozek

Policie z týrání obvinila jeho matku V. L., ta nyní čelí obvinění před soudem

19. května 2021 18:40 , aktualizace čtvrtek 20. května 00:19

Právo

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři

     Již téměř dva roky sledujeme otřesný případ, ve kterém je dáno podezření na týrání teprve čtyřměsíčního chlapečka.

     Malý Davídek, který se předčasně narodil v únoru roku 2019, byl v červnu toho roku hospitalizován v nemocnici Plzni se zlomeninami obou předloktí, kdy lékaři při následném vyšetření diagnostikovali navíc i ložiskové pohmoždění obou čelních laloků mozku a také neléčenou zlomeninu nohy z dřívější doby.   

Foto z této doby

      Lékaři tehdy odmítli kojence matce vrátit, dokud se nevyšetří, jak Davídek k tak závažným zraněním přišel a případem se samozřejmě začala zabývat i policie.
      V zájmu bezpečí obou dětí minulý týden Opatrovnický soud u Davídka i jeho o rok staršího bratra Daniela definitivně rozhodl o ústavní výchově a oba chlapci byli umístěni do dětského centra. Podle závěru soudu totiž k Davídkovým zraněním došlo došlo prokazatelně v rodině, a soudní znalec uvedl, že si zranění chlapeček nemohl způsobit sám. "Ústavní výchova u mladšího ze synů je dána jednoznačně z důvodu útoků, které proti němu byly opakovaně vedeny. Pokud se týče jeho bratra, ten byl do ústavní výchovy umístěn na základě skutečnosti, že je třeba vystupovat preventivně a zajistit taková opatření, aby i toto dítě jako ohrožené bylo mimo dosah rodičů. Zcela nepopiratelný je fakt, že v péči rodičů utrpěl David velmi závažná zranění různého stáří, což svědčí o hrubém a opakovaném zanedbávání minimálně dohledu nad nezletilým. V zájmu bezpečnosti obou dětí, které jsou útlého věku, bylo nezbytné přijmout toto jistě závažné opatření, jakým je ústavní výchova,“ zdůvodnil soud odebrání chlapců a jejich umístění do dětského centra, kde je V. L. pravidelně navštěvuje.

Foto dětí dnes

    Kvůli Davídkovým zraněním V. L. včera stanula před Krajským soudem v Plzni. "V místě svého bydliště opakovaně udeřila nezletilého syna do rukou, čímž mu způsobila zlomeninu levé i pravé předloketní kosti. Dále s ním zacházela tak, že došlo k prudkému nárazu jeho hlavy do tvrdé plochy a následnému pohmoždění mozku," zaznělo v obžalobě, sedmatřicetiletá žena však jakoukoli vinu popírá. Pád dítěte z postele, o kterém podle policejních odposlechů řekla svému partnerovi, přisuzuje druhému, staršímu chlapci a své vlastní dřívější přiznání, že jí spadl Davídek, zase zdůvodňuje údajným nátlakem policistů. U soudu ze strany V. L. dokonce zazněla bizarní verze, že zranění mohl Davídkovi způsobit kocour, který ho údajně zalehl v postýlce.

     Podle blízkého zdroje případ rodinu zcela rozpoltil. Maminka V. L. věří, že je její dcera nevinná, ale podezírá z ublížení Davídkovi jejího partnera, který je podle ní manipulativní a agresivní alkoholik. V. L. s partnerem naopak zase babičku podezírají, že její výpověď přispěla k obvinění, proto se s ní odmítají stýkat i komunikovat.

     Soud bude v dalších dnech pokračovat, státní zástupkyně navrhla V. L. uložit v případě uznání viny trest odnětí svobody na pět let ve věznici s ostrahou.





Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.