Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

"Kakao pro Honzu" má skvělé pokračování

Pamatujete na příběh bezdomovce Honzy, který kvůli nemoci přišel o vše a skončil na schodech kostela?

14. října 2021 17:25 , aktualizace 17:25

Bezdomovci

     Přesně před měsícem jsme v článku Kakao pro Honzu informovali o bezdomovci Honzovi, který v té době přebýval na schodech katedrály svatého Bartoloměje, a jeho pohnutém příběhu.
     Pětapadesátiletý Honza dříve žil docela běžným životem, pracoval na železnici jako strojvedoucí s velmi slušným platem a měl rodinu i byt. Ještě přibližně před deseti lety byl podle svého názoru na profesním vrcholu a byl velice spokojený.
     Bohužel ale trpí poruchou autistického spektra a jeho zdravotní stav se začal zhoršovat. Honza nejprve přišel o zaměstnání, poté ho opustila rodina, zůstal na vše sám a nakonec přišel i o bydlení.

Honza dnes

     Osud Honzy mnohé z Vás dojal a přišlo i nemálo nabídek pomoci i nápadů, jak situaci řešit, ale žádný z nich nebyl vzhledem k Honzovo zdravotnímu stavu realizovatelný. Situací se naštěstí začalo zabývat město Plzeň, konkrétně pracovníci Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně. Ti začali s Honzou jeho situaci probírat a o ideálním postupu se poradili i s lékaři.
     Po necelém měsíci hledání ideálního řešení bylo Honzovi nabídnuto místo ve sdíleném městském bytě, který je určen jako bydlení seniorům a osobám se zdravotním postiženým. V doprovodu sociálních pracovníků pak Honza navštívil lékaře, který bydlení v tomto bytě schválil. 
     "Ve velikém bytě, kde má každý vlastní pokoj a společnou kuchyň i sociální zařízení, bude Honza bydlet se čtyřmi spolubydlícími. Ti ho již přivítali mezi sebe a vysvětlil mu pravidla společného soužití. Sociální pracovníci také Honzovi pomohli s nákupem nového oblečení, lůžkovin, hygienických potřeb a dalších potřebných věcí a i nadále mu budou poskytovat takovou pomoc a podporu, aby mohl i přes svůj zdravotní stav žít plnohodnotný život," sdělil nám radní Bc. David Šlouf, který pomoc pro Honzu zorganizoval.

Jak se žilo na schodech

     Honza na schodech katedrály strávil celkem čtyři měsíce. Jak sám říká, dal se zde dohromady, navázal hodně vztahů a měl možnost potkat své staré přátele i kolegy, kteří ho často navštěvovali. Říká, že se mu bude stýskat a ke katedrále se bude rád vracet, aby si zde dál povídal s lidmi. V doprovodu sociálních pracovníků se Honza v úterý rozloučil s vrátným, pracovníky úklidové firmy, kteří pomohli s úklidem místa a dokonce i s několika holuby, které si v okolí katedrály doslova ochočil. 


 



Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.