Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Těžce zraněný desetiletý lyžař i pád šestiletého chlapečka z lanovky

Horská služba i záchranáři varují, zraněných na horách v posledních dnech přibývá

14. února 2022 14:56 , aktualizace 17:58

Horská služba Záchranáři

     Těžký úraz si včera odpoledne způsobil při jízdě na lyžích mimo vyznačené sjezdové tratě desetiletý chlapec na Zadově a musel k němu zamířit k němu i vrtulník.

     K nehodě došlo ve tři čtvrtě na čtyři ve skiareálu v místech, kde děti jezdí na „boulích“. „Obsluha areálu nám nahlásila, že z konečné stanice lanovky vidí, jak přímo u instalovaného tzv. fotopointu leží malý lyžař. Podle všeho chlapec v jízdě zřejmě trefil dřevěný sloupek, na kterém je přístroj umístěn. Tomu nasvědčovalo i zranění, které utrpěl,“ popsal situaci Jan Ritter, zasahující člen Horské služby Šumava.

     Malý lyžař měl podle příznaků závažné poranění v oblasti kyčelního kloubu nebo stehenní kosti. „Jeho stav jsme konzultovali s dispečinkem linky 155 Jihočeského kraje. Ti k nám vzhledem k povaze zranění vyslali vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. My jsme zatím chlapce, který byl velice statečný, ošetřili, nasadili mu vakuovou dlahu a umístili ho do vakuové matrace. Pak jsme jej připravili k šetrnému transportu,“ uvedl Jan Ritter.

     Vrtulník po příletu dosedl na plochu běžeckého stadionu ve skiareálu. „Naši záchranáři po transportu hocha předali do péče lékaře LZS a posádky. Vrtulník s ním pak zamířil do nemocnice k dalšímu ošetření,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava a dodal, že při ošetřování a přípravě k transportu pomáhali rodiče hocha i další návštěvníci skiareálu a při tom zcela bezchybně spolupracovali a plnili pokyny horských záchranářů.

Další případy z posledních dnů

     Tento případ bohužel ale není jediný, kdy musely záchranné složky zasahovat u úrazů spojených se zimními sporty. 

      V sobotu po polední došlo na běžkařské trati u Klenčí pod Čerchovem k pádu a zranění běžkařky v nepřístupném terénu. Na místě zasahoval vrtulník LZS, ze kterého ke zraněné ženě slanil hasič lezec a lékař. Žena se zraněním ruky byla poté vozidlem dobrovolných hasičů Folmava převezena k místu přistání vrtulníku, a ten jí transportoval do Fakultní nemocnice Lochotín.     

     U úrazů při zimních sportech tento víkend zasahovala Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje celkem pětkrát, třikrát v sobotu, jednou v neděli a jednou vypomáhali kolegům z Jihočeského kraje na Kvildě.

A bohužel i dnes

      V době vydání tohoto článku vzlétali letečtí záchranáři z Líní také na Klínovec, kde ze sedačkové lanovky z výšky přibližně šesti metrů spadl malý asi šestiletý chlapec. 
      Následně bylo zjištěno, že chlapeček naštěstí utrpěl pouze zlomeninu, ruky, vrtulník byl odvolán a zraněné dítě bylo do nemocnice transportováno pozemní cestou.

Foto: HS, ZZS

 


Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.