Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

"Moc děkujeme za nalezení našeho syna Adama," vzkazují rodiče ztraceného chlapce

Pojďte se podívat, jak pátrání po chlapci probíhalo, a vy, kteří jste pátrací relaci sdíleli, máte na jeho nalezení také svůj podíl

10. srpna 2023 14:07 , aktualizace 14:20

Hasiči Horská služba


     Včera jsme informovali o rozsáhlé pátrací akci, kdy v okolí Černého jezera, Špičáku a Hamrů na Šumavě desítky hasičů, policistů a členů Horské služby pátraly po osmnáctiletém mladíkovi s poruchou autistického spektra, který se ztratil na výletě s maminkou. 
     Vše naštěstí dopadlo dobře a ještě v noci jsme informovali, že chlapec byl po několikahodinovém vyčerpávajícím pátrání před půl jednou v noci v pořádku nalezen.


Poděkování

     Dnes do redakce přišlo poděkování šťastných a vděčných rodičů všem, kteří na místě po Adamovi pátrali:

     "Moc děkujeme za nalezení našeho syna Adama, zvláště policii, horské službě, hasičům i dobrovolníkům, kteří po našem synovi pátrali. Byla to skvělá profesionální práce," napsali nám a my toto poděkování velice rádi předáváme.

Jak vše probíhalo?

     Podobné pátrací akce jsou náročné nejen fyzicky, ale i organizačně, takže jsme se Horské služby zeptali, jak probíhalo toto konkrétní pátrání.

     Zmizení Adama bylo nahlášeno kolem jedné hodiny odpoledne a během krátké chvíle se v oblasti shromáždilo deset jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, policisté, několik skupin Horské služby, psovodi a povoláni byli i specialisté z Drony SIT s drony a policejní vrtulník s termokamerou.
     Mezitím bylo na Špičáckém sedle vytvořeno zázemí pro zasahující a velení.

     Oblast byla rozdělena na úseky, které byly přiděleny jednotlivým pátracím týmům, a do terénu vyrazili jak pěší pátrači, tak jezdci na čtyřkolkách a šestikolkách. Pátrací týmy projížděly několikrát všechny možné i nemožné cesty, pěší procházeli nesjízdné cesty mezi jezery a v dalších náročných oblastech. Kontrolovány byly nocležiště, odpočinkové přístřešky a posedy.
     V pravidelných intervalech pak byly získané informace vyhodnocovány na briefinzích, kde byl podle nich upravován další postup.

Pomohla zveřejněná pátrací relace

     Průlomem v pátrání byla kolem půlnoci informace od skupiny skautů z Liberce, která při přechodu Šumavy na sociálních sítích narazila na zveřejněnou pátrací relaci a Horské službě sdělila, že mladíka odpovídajícího popisu viděla v oblasti vrchu Svaroh nad Černým jezerem. 
     Na tuto lokalitu okamžitě vyrazili dva členové Horské služby, kteří se i přes malou šanci, že hoch s poruchou autistického spektra odpoví, na Adama volali jménem.  
     "Mladík byl schovaný na konci jedné z cest ve křoví. Když horští záchranáři slyšeli slabou odpověď, volání zesílili a opakovali. Nakonec mladík horské záchranáře spatřil a šťastně se k nim rozběhl. Dokonce záchranáře, který ho objevil, chytil za ruku. Zdravotně byl zcela v pořádku, po krátkém transportu vozem byl do péče rodiny bez nutnosti lékařského ošetření předán na Špičáckém sedle," popsal nám náčelník Horské služby ČR pro oblast Šumava Michal Janďura.

     Pro představu, jak rozsáhlá pátrací akce byla, ještě doplníme několik čísel. Po Adamovi pátralo více než 70 osob, hasiči nasadili celkem šestnáct vozidel, převážně čtyřkolek a šestikolek, Horská služba nasadila šest terénních aut a šestikolku. Horská služba také spočítala, že její vozidla při této pátrací akci najezdila více než 1000 kilometrů.

Foto HS

 


Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.