Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Statečný labuťák se postavil do cesty vlaku s úmyslem ochránil svá mláďata

Na záchraně ptáků se podíleli hasiči i ochranáři ze Záchranné stanice živočichů Plzeň

23. května 2023 17:04 , aktualizace 17:14

Hasiči Železniční nehoda Zvířata


     V sobotu 20. května v poledne došlo na železniční trati mezi Domažlicemi a Bělou nad Radbuzou, jen několik set metrů od zastávky Pila u Trhanova, ke střetu vlaku s labutí rodinou.
     Podle strojvedoucího se rodina s mláďaty objevila na kolejích za zatáčkou a i přes veškerou snahu již nebylo možné střetu zabránit. Na místo okamžitě vyjeli pracovníci ze Záchranné stanice živočichů DES OP, ale protože šlo o každou minutu, požádali o pomoc také hasiče z Domažlic.

     Hasičům se během chvíle podařilo celou labutí rodinu dostat z kolejí a zajistit zraněné ptáky do příjezdu ochranářů. Ti následně zjistili, že zranění utrpěl pouze labutí samec, který se ve snaze bránit svou rodinu záměrně postavil vlaku s roztaženými křídly.

     "Samice byla potlučená, ale bez újmy a úrazu. Všech sedm zhruba týden starých mláďat bylo v pořádku a jediný, kdo byl v kritickém stavu, byl samec, který si myslel, že jedoucí vlak zastraší a přepere. Výsledkem byl těžký otřes mozku a komplikovaná fraktura pravého křídla," uvedl zvířecí záchranář Radek Zeman, který dorazil na pomoc hasičům jako první.

     Celá labutí rodina byla převezena do voliéry na Záchranné stanici živočichů Plzeň. Druhý den ráno dorazil na stanici veterinář a rozhodl, že křídlo se bude muset samci amputovat a zakrátit přímo u těla, bylo totiž roztříštěné na drobné kousíčky v celé délce kosti a zhmožděné tak, že se to bohužel nedalo zachránit a odoperovat. 
     "Hned jak se rána zklidní a částečně zhojí, bude celá rodina i s mláďaty co nejdříve vypuštěna na náhradní lokalitu, pravděpodobně na řeku Berounku. Zatím však všichni čekají ve voliéře v ZSŽ Plzeň," doplnil nám informace Karel Makoň.

Foto DES OP

Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.