Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Komando pěti útočníků vyrazilo v centru Plzně dveře bytu a napadlo spící obyvatele

"Home invasion"- tak s tímto zvláště závažným násilným trestným činem, se u nás naštěstí nesetkáváme tak často

26. července 2023 11:33 , aktualizace 12:13

Loupež Napadení Zadržení pachatele


     K zvláště závažnému násilnému trestnému činu, který je naštěstí v naší republice relativně nezvyklý a ve světě je známý jako "home invasion", došlo v noci ze soboty na neděli v Resslově ulici v Plzni. Na žádost kriminalistů o případu informujeme až dnes, abychom nemařili vyšetřování, které v předchozích dnech probíhalo.


     Skupina pěti pachatelů po půlnoci vtrhla do bytového domu, vyrazila dveře jednoho z bytů a napadla jeho spící obyvatele.

     "Pět mužů vyběhlo k jednomu z bytů, kde kopy a nárazy rameny vyrazili a vytrhli z pantů dveře do bytu a vnikli dovnitř. Tím probudili dva muže ve věku 32 let a 30 let, kteří v bytě spali," popsala nám útok tisková mluvčí policie.
     Oba vzbuzení obyvatelé začali před útočníky ve strachu ustupovat a jednomu z nich se naštěstí podařilo vytočit tísňovou linku policie, ale byl při tom útočníky přistižen a donucen telefon položit.
     "Poté došlo k fyzickému napadání obyvatel bytu, kdy jeden z agresorů držel v ruce metrovou lištu vylomenou z vyražených vstupních dveří. Útočníci obyvatele vyzývali, aby jim vydali peníze a drogy, načež mužům nařídili, aby si klekli na zem k oknu. Poté začali pachatelé prohledávat byt a odcizili přitom dva mobilní telefony, dva notebooky, skleněnou vodní dýmku, joysticky, herní konzoli, sportovní boty a další věci. Škoda byla vyčíslena na více než 50 tisíc korun," pokračovala v popisu mluvčí.

     Pachatelé tašku s částí ukradených věcí odnesli na dvůr, ale to již na místo přijížděly hlídky policie, a tak pachatelé věci na dvoře odhodili a pokusili se utéct. To se však podařilo pouze jednomu z nich, čtyři útočníky policisté zadrželi ještě na místě.

     Ani pátý muž si svobody neužil dlouho a policisty byl po několika hodinách zadržen.

     "Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání mužů ve věku 26 let, 28 let, 26 let, 21 let a osmadvacetiletého cizince, kteří byli obviněni ze spáchání zločinu loupež ve formě spolupachatelství v jednočinném souběhu s trestným činem porušování domovní svobody.
     Cizinec byl navíc obviněn ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, neboť mu bylo na počátku července letošního roku soudem uložen trest vyhoštění z České republiky na dobu čtyř let," zakončila mluvčí policie s tím, že na cizince, podle našich informací z Lotyšska, podali kriminalisté státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. 

"Home invasion" - neoprávněné násilné vniknutí pachatele či pachatelů do obydlí, ve kterém se nachází obyvatelé. Cílem pachatelů bývá získání cenností, peněz, ale někdy i sexuální útok.


 


TUEBOR General Service

Ostraha objektů • Služba na akcích • Střežení VIP osob • Pulty centrální ostrahy • Projekty PZTS/EZS • Výjezdová jednotka v Plzni, Rokycanech, Sušici, Klatovech, Domažlicích i Tachově • Poradenská činnost