Foto Pátrání

Uprchlý vězeň byl před chvílí dopaden

Hledaný vězeň byl před chvílí vypátrán a zadržen policisty v Plzni na Americké třídě

Autor: Petr Novák úterý 28. května 14:35 , aktualizace úterý 25. června 16:23

Pátrání

Partner článku – Cortusa_group


Aktualizujeme:

     Hledaný vězeň byl před chvílí vypátrán a zadržen policisty v Plzni na Americké třídě. Policisté děkují všem za sdílení pátrací relace, za přinesené poznatky a další spolupráci. 

Původní článek:

     Policisté v Plzeňském kraji v současné době pátrají po uprchlém čtyřiačtyřicetiletém vězni, který si ve výkonu trestu odnětí svobody odpykává trest za majetkovou trestnou činnost a včera utekl z nestřeženého pracoviště v Plzni v Univerzitní ulici.

Koloman Ž.

Datum narození ....
Pátrání vyhlášeno 27.5.2024
Bydliště - okres Plzeň
Státní příslušnost Česká republika

     Koloman ...  je hubené postavy vysoké 170 cm, má hnědé oči a středně dlouhé vlnité vlasy hnědo-černé barvy místy prošedivělé. Je zdánlivého stáří 43 - 45 let.

     V případě jakýchkoliv informací k hledanému volejte na linku 158 nebo se obraťte na nejbližší policejní služebnu.

Proč mohl tento vězeň pracovat na nestřeženém pracovišti a co ho za útěk čeká?

    Málokdo ví, že zákon o výkonu trestu odnětí svobody dokonce přímo ukládá odsouzenému povinnost pracovat, pochopitelně dovoluje-li mu to jeho zdravotní stav. Problém ovšem je, že práce pro vězně je obecně velmi málo. Ne, že by nebyla, jenže náklady na jejich případný transport s eskortou na pracoviště a jejich střežení na místě by daleko převýšily zisk, který by tam prací vytvořili.

    Jedním z možných řešení tohoto problému jsou nestřežená pracoviště mimo věznici. Na tuto práci jsou zpravidla vybíráni vězni s nízkým, maximálně středním stupněm zabezpečení a pochopitelně jde o vězně, kteří již před sebou nemají dlouhé tresty a neměli by být nebezpeční.
    Cesta k povolení pracovat mimo věznici je ale dlouhá. Po prvotním výběru odsouzení předstupují před odbornou komisi, která vyhodnotí, zda může vězeň dostat důvěru a bude mu povolena práce na nestřeženém pracovišti mimo věznici, kde budou pouze pod dohledem příslušného mistra pracoviště. Nakonec ještě musí mít každý takovýto vězeň osobní souhlas ředitele věznice.

    Pokud ale vězeň přes to všechno důvěru věznice zklame a z pracoviště uteče, přichází laicky řečeno "velikej průser". Nejenže bude obviněn z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, souzen a jeho trest se minimálně o několik měsíců ne-li let prodlouží, ale ponese si i přímé následky ve věznici. Cejch útěkáře se s ním ponese po zbytek jeho pobytu ve věznici a věřte, že to tam nic příjemného není. Mimo jiné může zapomenout na případné podmínečné propuštění, vycházky mimo věznici, přerušení trestu a mnoho dalších možností, které vězni mají podle zákona mají. Samozřejmě také bude v rámci vnitřní diferenciace věznice přeřazen do té nejnižší skupiny a tím přichází i o výhody, které mají ostatní odsouzení zařazení do vyšších skupin.



Cortusa_group

Pečlivě vybíráme místa, kam umístíme naše projekty. Můžete si tedy být jisti bezpečnou lokalitou v blízkosti přírody i dostupnou z hlediska občanské vybavenosti. Neděláme jen pouhé stavební projekty. Našim klientům plníme sny a přání a pomáháme jim tak vytvořit opravdový domov.