Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Video

V Česku se ročně pohřešuje kolem čtyř tisíc dětí!

Víte, že dnes je Pomněnkový den, tedy den pohřešovaných dětí?

25. května 2023 17:42 , aktualizace 20:24

Pátrání


     Dnes je Den pohřešovaných dětí neboli Pomněnkový den. Jeho historie sahá až do roku 1983, kde ve Spojených státech tehdejší prezident Ronald Reagan vyhlásil 25. květen za Den pohřešovaných dětí jako vzpomínku na šestiletého chlapce Etana Patze, který se 25. května roku 1979 ztratil v New Yorku po cestě ze školy. Vrah Ethana byl dopaden až po dlouhých 31 letech a v roce 2017 byl odsouzen na 25 let za únos a vraždu.
     Česká republika si pak tento den připomíná od roku 2004. 

     V Česku se ročně pohřešuje kolem tisíce dětí mladších patnácti let a kolem tří tisíc mladistvých, tedy starších patnácti, ale mladších osmnácti let, což je bezesporu strašné číslo. Ještě strašnější je ale fakt, že některé z nich se domů už nikdy nevrátí.



Policie ČR a Pomněnkový den

    Policie České republiky si tento významný den připomíná již řadu let a využívá jej k rozšiřování povědomí veřejnosti o tématu pohřešovaných dětí i dalších osob.

     „V rámci prevence je důležité s dětmi především komunikovat a z pohledu rodiče nebo osoby, které je dítě svěřeno, také mít přehled o tom, s kým se stýká, kam chodí, kde a v jakém oblečení se pohybuje. Útěku dětí se nikdy zabránit nedá, ale osvětou a funkčními systémy se některá pátrání dají eliminovat nebo alespoň významně urychlit,“ uvedl vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

    Pohřešování dítěte je totiž vždy velmi vážnou událostí, při které se aktivuje maximální počet sil a prostředků nejen Policie České republiky, ale i dalších složek Integrovaného záchranného systému a v poslední době i přibývajících dobrovolnických organizací. Zároveň také policie úzce spolupracuje se sdělovacími prostředky a širokou veřejností, a i díky tomu je úspěšnost pátrání vysoká. 

Rady co dělat, když někoho budete postrádat?

Než půjdete na policii, je nutné:

•    Vyhodnotit situaci - je rozdíl, zda se jedná o dospělou osobu, dítě, nemocnou osobu, duševně dezorientovanou osobu nebo osobu ohroženou na životě apod.
•    Nebát se pátrání, které bude vyhlášeno v médiích, mnohdy právě díky veřejnosti se pohřešovaná osoba nalezne

U dětí a mladistvých je nutné na prvním místě:
•    Obvolat příbuzné, známé a kamarády
•    Důkladně prohledat byt, dům, zahradu, sklepy, půdy a okolí Vašeho bydliště
•    Zkontrolovat, zda doma nezmizely doklady, peníze, oblečení, mobilní telefon či věci osobní potřeby, které by pohřešovaný mohl mít u sebe

Pokud jdete na Policii ČR nahlásit pohřešovaného, nezapomeňte:

•    Aktuální fotografii
•    Doklady
•    Podrobný popis pohřešované osoby
•    Vzpomenout si na oblečení, které by pohřešovaný mohl mít na sobě
•    Uvést jeho zdravotní a psychický stav

Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.