Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Video

Janu sexuálně obtěžuje šéf a Jirka musí omlazovat a omývat zkažené maso

Znáte výrazy jako Bossing či Mobbing? Máte problémy se šikanou na pracovišti?

21. února 2023 19:02 , aktualizace 19:24

Právo

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři

     Šikana na pracovišti je bohužel stále častějším jevem, se kterým se někteří naši čtenáři setkávají, a o které nám píší do naší bezplatné právní poradny. Ve spolupráci s Advokátní kanceláří CINK a partneři jsme proto opět připravili živé vysílání, v rámci kterého budou mít diváci možnost se zeptat na vše, co je k této problematice zajímá.

Co už je šikana na pracovišti?

     Šikana na pracovišti se nejčastěji projevuje jako dlouhodobé nepřátelské vztahy či nepřátelská nálada na pracovišti mezi dvěma či více lidmi. Tato nepříjemná nálada pak přerůstá nejen v ponižování, ale i urážky, nadávky, naschvály, trestání apod. Mezi nejčastější formy patří:

  • Šikana od šéfa (Bossing) je jedním z klasických typů šikany, která se vyznačuje především šikanováním podřízeného pracovníka ze strany nadřízeného. Cílem nadřízeného zaměstnance je pak ponížit nebo poškodit podřízeného před jeho kolegy nebo mu vedoucí zaměstnanec znesnadňuje plnění jeho pracovních úkolů, případně mu zadává nesplnitelné úkoly či lhůty.
    Mezi další projevy bossingu může patřit sexuální obtěžování, vyhrožování, podceňování, nekomunikace, ignorace, přehnané kritizování.

  • Šikana od kolegy (Mobbing) je obdobná jako bossing, s tím rozdílem, že mobbing je šikana na pracovišti mezi pracovníky na stejné úrovni, nikoliv mezi nadřízeným a podřízeným.


     Dva aktuální příklady šikany na pracovišti, se kterými se v lednu a v únoru čtenáři obrátili na naši právní poradnu: 

Šéf mě sexuálně obtěžuje

     Obrátila se na nás Jana pracující v jedné plzeňské obchodní firmě. Šéf ji začal oslovovat jinak než ostatní zaměstnankyně, kterým vyká, a jen jí začal tykat bez toho, aniž by jí tykání nabídl. Jana přiznává, že jí to z počátku i trochu imponovalo. Pak šéf přidal oslovení "kočičko" či "prdelko", a povinnost připravit mu každý den snídaní, což Janě už pomalu vadit začalo.
     Vše ale vyvrcholilo během vánočního večírku v jedné plzeňské restauraci, kde ji přiopilý šéf jakoby v legraci strhl na sedačku, kde seděl, ale ona při tom cítila jeho ruce na svých ňadrech. 
     Od ledna pak dle svých slov zažívá v práci peklo. Šéf si ji doslova přivlastnil a považuje ji za svou milenku. Zve ji neustále na výlety, do kina či večeře, což Jana samozřejmě odmítá, ale už se jí také stalo, že se k ní přitočil a pošeptal jí, co by s ní vše dělal v posteli.

Musím omlazovat a omývat zkažené maso

     Další náš čtenář, říkejme mu mu třeba Jirka, pracující v pohostinství jako kuchař dostal od vedoucího restaurace během dne několik úkolů, které se ani netýkaly jeho pracovní náplně, a na které mu poskytl šibeniční čas, v němž dané požadavky nezvládl splnit. Jednalo se o zajištění chybějícího materiálu do kuchyně, který měl ale zajistit provozní.
     Následovaly úkoly, které Jirka považuje za doslova odporné, musel omlazovat zboží, tedy na balících masa měnit štítky s expirací, okrajovat již šedivé okraje, či maso mýt, aby ho zbavil zápachu. Samozřejmě pak musel z tohoto masa i vařit zákazníkům.
     Když Jirka o splnění těchto úkolů začal s vedoucím diskutovat, bylo mu výslovně řečeno, že pokud to neudělá, může se rovnou sbalit, ale v Plzni si už jako kuchař ani neškrtne. Vzhledem k tomu, že majiteli restaurace, ve které Jirka pracuje, patří více podniků, obává se teď, že by vedoucí výhrůžku dokázal realizovat.

     Tyto případy i veškeré vaše dotazy k tématu šikana na pracovišti zodpoví JUDr. Ing. Pavel Cink, LL. M., MBA a Mgr. Bc. Natálie Holopírková v zítřejším živém vysílání které můžete sledovat od 19:30 zde v tomto článku nebo na tomto odkaze.

 

Jaké výhody má živé vysílání oproti sledování videa ze záznamu?

     V rámci živého vysílání můžete pokládat dotazy, na které Vám právníci rovnou odpoví, zatímco pokud budete sledovat vysílání ze záznamu, uslyšíte jen odpovědi na dotazy, které položil někdo jiný. I tak ale může být sledování ze záznamu přínosné, neboť je možné, že se někdo jiný na váš dotaz rovněž ptal, nebo můžete svůj dotaz zaslat před vysíláním prostřednictvím bezplatné právní poradny na stránkách Krimi - Plzeň

Na co se můžete ptát?

     Můžete se ptát na cokoliv, co souvisí s šikanou na pracovišti, například jak řešit určitou situaci, zda je již dané jednání šikanou, jak se domoci nápravy, jak se bránit neoprávněné výpovědi apod.

Jak se můžete ptát?

     Dotazy mohou klást všichni čtenáři Krimi - Plzeň v době živého vysílání a to prostřednictvím chatu, který se po zahájení živného vysílání objeví po pravé straně.

Mám obavy, aby se mi na můj dotaz dostalo odpovědi. Je možno ptát se již nyní v předstihu?

     V takovém případě je možno dotaz poslat již s předstihem prostřednictvím právní poradny Krimi Plzeň v pravém panelu hlavní strany s přípisem, že dotaz se týká tohoto živého vysílání. Dotaz pak bude zodpovězen v rámci živého vysílání.

Je možno se i v současné době obrátit na AK CINK a partneři s žádostí o zastupování ve věci sporu se zaměstnavatelem či šikany na pracovišti?

     Určitě ano, advokátní kancelář Vám ráda v dané věci pomůže, více informací najdete na jejich stránkách.

Bude se živé vysílání ohledně oddlužení v dohledné době opakovat?

      Příprava živého vysílání je technicky i časově náročná a jsme rádi, že v rámci Advokátní kanceláře CINK a partneři jsou lidé, kteří jsou připraveni pomáhat čtenářům i tímto způsobem.
     Současně však chápeme, že se právníci musejí věnovat i jiným případům a není tudíž pravděpodobné, že by se živé vysílání na toto téma v dohledné době opakovalo. 


Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.