Z policisty a dobrovolného hasiče v jedné osobě se vyklubal žhář

Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájila trestní stíhání sedmadvacetiletého policisty

16. března 2023 13:32 , aktualizace 13:36

Hasiči

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájila trestní stíhání sedmadvacetiletého policisty, kterému klade za vinu úmyslné založení požáru u přehrady Březová na Karlovarsku k němuž došlo loni v srpnu.

Co se tenkrát stalo?

     Lesní požár na tísňovou linku oznámil právě výše uvedený policista, který byl zároveň dobrovolným hasičem z nedalekých Stanovic a sám také začal požár hasit. Oheň tehdy zasáhl přibližně šest hektarů lesa, kvůli velkému suchu se plameny velice rychle šířily i korunami stromů. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu a na místo vyjelo devět jednotek.
     Vzhledem k náročnosti terénu a komplikované dopravě vody se podařilo požár zlikvidovat až po deseti hodinách.

Vyšetřování

     Vyšetřovatel hasičů ale zjistil, že požár vznikl na více místech. Další vyšetřování pak začalo ukazovat, že by žhářem mohl být sám sedmadvacetiletý policista a dobrovolný hasič v jedné osobě.
     Vzhledem k tomu, že šlo o policistu, vyšetřování převzal GIBS a muž se ke žhářství během výslechu přiznal.

     Podle velitele jednotky dobrovolných hasičů, pod kterou tento muž spadal, byla nejspíše motivem žhářství jeho touha být hrdinou a být "akčním".
     Škoda, kterou požár způsobil, je více než tři sta tisíc korun a v případě odsouzení mu hrozí trest až tři roky vězení.

     Podle našich informací si muž na začátku března podal žádost o zrušení služebního poměru u policie dohodou, které bylo obratem vyhověno, v současné době tedy již policistou není.

Foto ilustrační

Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.