Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Velký úhyn ryb v Plzni

Případ zjištěný v pátek v noci nyní šetří policisté i chemici hasičů

11. září 2022 01:09 , aktualizace 01:09

     V pátek večer po osmé hodině byl v Plzni v Bukovci v řece Berounce zjištěn větší úhyn ryb. Na místo proto vyjeli pracovníci Povodí Vltavy, Českého rybářského svazu, policisté a hasiči vybaveni člunem i nornou stěnou.

     Z vody bylo vyloveno několik set kilo mrtvých ryb a na místo proto vyjeli i hasiči-chemici z Třemošné, kteří odebrali vzorky, které jsou současné chvíli podrobovány rozborům. K uhynu ryb nedošlo přímo v Bukovci, ale výše proti proudu řeky, respektive řek, ze který soutokem Berounka za Plzní vzniká a těla ryb se v Bukovci zachytávají u malé vodní elektrárny. 

     Zástupci Českého rybářského svazu jsou z úhynu ryb už zoufalí, protože jen v tomto roce jde již o třetí, v tomto případě asi největší, úhyn ryb. Proč k úhynu ryb opakovaně dochází se stále zjišťuje. Zástupci svazu nám dnes uvedli, že v době výlovu mrtvých ryb provedli měření hladinu kyslíku ve vodě, kdy bylo zjištěno šest miligramů kyslíku a jeho hladina byla tedy dostatečná i pro choulostivé ryby.

     Rybáři se dlouhodobě domnívají, že za opakovanou otravou respektive udušením ryb muže být vypouštění jedovatých látek z podniků u řeky nebo únik z městské kanalizace, kdy v případě větších dešťů dochází k úniku splašků do řeky a organický odpad, který se tak dostane do vody, vyčerpá kyslík.
     V minulosti již bylo i vyvolané velké jednání, kterého se mimo jiné účastnili i zástupci města Plzeň, Povodí Vltavy, vodáren a Českého rybářského svazu aby se dalším úhynům ryb zabránilo, bohužel problém zcela evidentně ještě vyřešen nebyl.


 


Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.