Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Vězeň Tibor S. během svého útěku ohrozil na životě dva policisty

Muži nyní za vraždu ve stadiu pokusu hrozí až výjimečný trest

13. září 2021 18:47 , aktualizace úterý 14. září 10:05

Drogy Vražda Zadržení pachatele

Partner článku – Alfa Tactical

     Vloni 6. srpna uprchl z nestřeženého pracoviště věznice na Chomutovsku vězeň Tibor S., který si po útěku jako první opatřil pervitin, zfetoval se, poté odcizil zelenou Škodu Octavia s černými pruhy přes kapotu a červenými pátými dveřmi a odjel směrem do západních Čech. Tohoto vozidla si ještě týž den v podvečer všimla policejní hlídka z Aše, vozidlo začala pronásledovat a za použití výstražného a zvukového zařízení se ho snažila zastavit.

     Tibor S. ovšem na opakované výzvy k zastavení nereagoval a pokračoval dále ve své agresivní jízdě plné riskantních manévrů ohrožujících ostatní účastníky silničního provozu. Policisté již věděli, že se jedná o uprchlého vězně, a proto se ho jeden ze zakročujících policistů snažil donutit výstražnými výstřely k zastavení. Na to řidič pronásledovaného vozu reagoval tak, že se když byl v úrovni policistů, svým vozidlem úmyslně narazil do pravého boku služebního automobilu. Jednal tak se zřejmým úmyslem policejní auto ve více než stokilometrové rychlosti vytlačit ze silnice a způsobit jeho nehodu.
     Následně tedy tentýž policista vystřelil z pistole na vězňovu zadní pneumatiku, bohužel ani použití zbraně řidiče pronásledovaného vozu nezastavilo, a proto se řidič služebního vozu policie rozhodl k násilnému zastavení auta za pomocí ochranného rámu (PIT manévr). Vyčkal, až pro manévr bude vhodný úsek silnice a také v protisměru nepojedou žádná vozidla, při vhodné příležitosti pak z boku narazil do zadní části ujíždějícího vozu, roztočil ho a zastavil. 


      Po střetu policisté za použití donucovacích prostředků donutili uprchlého vězně vystoupit z automobilu a omezili jej na osobní svobodě. Poté podrobili vězně testu na přítomnost návykových látek, který vyšel s výsledkem pozitivním na pervitin. 

      "Chebští kriminalisté zahájili ve věci úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě i přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Po provedených úkonech byl muž eskortován zpět do věznice," uvedl tehdy tiskový mluvčí policie.

      Kriminalisté zabývající se snahou Tibora S. najet do služebního vozu policie a vytlačit ho ze silnice ale nakonec došli k závěru, že se prchající vězeň pokusil zasahující policisty schválně zabít. "K odvrácení havárie musel policista řídící služební vozidlo provést vyrovnávací manévr, při kterém došlo k usmýknutí kol zadní nápravy automobilu a aktivací pohonu zadní nápravy prostřednictvím spojky s následnou stabilizací osobního automobilu. Pokud by policista tento manévr úspěšně neprovedl, tak mohlo po střetu dojít k sjetí vozidla z pozemní komunikace do přilehlého příkopu a následně strmé stráni, což by vedlo k rotaci vozidla kolem jeho podélné osy, tedy přetočení automobilu přes střechu. Tím by mohlo dojít u zakročujících policistů ke vzniku závažných, mnohočetných, bezprostředně ohrožujících či smrtelných poranění," popsal tiskový mluvčí policie s tím, že kriminalisté proto zahájili trestní stíhání osmatřicetiletého Tibora S. ze Sokolova, kterého nakonec obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu a přečinů neoprávněného užívání cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí.

     V případě prokázání viny hrozí Tiboru S. trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest.

Foto a video PČR


Alfa Tactical

Specializovaný obchod a e-shop se zbraněmi, vojenským a outdoor vybavením. Máme široký výběr zbraní, střeliva, army, outdoor vybavení za skvělé ceny. Nabízíme slevy pro registrované zákazníky, ozbrojené složky, IZS, AZ a členy vybraných spolků. Nakoupíte u nás online nebo v prodejně na Doubravce.