Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Pojedete letos na Hracholusky? Tak toto byste určitě měli vědět!

Vše o záchranářích z Vodní záchranné služby ČČK Plzeň

Autor: Karel Aleš čtvrtek 23. května 10:48 , aktualizace 13:09

Záchranáři


     Jako každý rok píšeme o záchranářích z Vodní záchranné služby ČČK Plzeň sloužících na vodním díle Hracholusky.
     Vodní záchranná služba ČČK Plzeň bude i v tomto roce zajišťovat neodkladnou první pomoc a technickou pomoc ze Stanice první pomoci v kempu Keramika na levém břehu.

     Služba bude v červnu a září probíhat formou víkendových směn vždy od pátku 19:00 do neděle 19:00 a v červenci a srpnu, přesněji od pátku 28. června do 1. září, budou vodní záchranáři připraveni k zásahu nepřetržitě v režimu 24/7.


Kdo jsou záchranáři z Vodní záchranné služby ČČK Plzeň?

     Je to skvělá parta dobrovolníků, kteří ve svém volnu bez nároku na mzdu zachraňují životy, ošetřují zraněné, hledají ztracené děti a nebo prostě jen pomáhají potřebným.
     Je ale nutné uvést, že výraz dobrovolníci v žádném případě neznamená amatéři. Záchranáři sloužící na Hracholuskách mají certifikace jako plavčíci, zdravotníci, vůdci motorových plavidel, potápěči i záchranáři na divoké vodě. 

Hracholusky

     Přehrada Hracholusky leží na řece Mži přibližně 20 kilometrů západně od Plzně, je obklopena mnoha rekreačními středisky s plážemi a její další břehy lemují rozeklané skály poseté rekreačními chatami a sruby. V letních měsících se zde rekreují tisíce lidí, na hladině je čilý plavební provoz, v okolí je hojně rozšířena pěší i cykloturistika a tak zde o častá zranění samozřejmě bohužel není nouze.

     Vodní záchranná služba Plzeň má na Hracholuskách v kempu Keramika perfektně vybavenou stanici první pomoci. Na výjezd je zde připravená sanitka a na vodě se pohupují motorové čluny mimo jiné vybavené i sonary. 

Co vodní záchranáři vzkazují návštěvníkům Hracholusek?

     Vodní záchranáři budou nejen poskytovat první pomoc, ale také zajišťovat technickou pomoc na vodní ploše a její blízkosti. Ve službě budou minimálně 4 záchranáři, kteří budou mít k dispozici dvě záchranná plavidla a osobní zásahový automobil pro činnosti v bezprostřední blízkosti. Vodní záchranná služba ČČK funguje v režimu First Responder, tedy poskytovatel první pomoci prostřednictvím operačního střediska, ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje. Služba může být aktivována také přes operační střediska Hasičského záchranného sboru nebo Policie České republiky. Pro řešení neakutních stavů a technickou pomoc mohou návštěvníci využít výjezdové telefonní číslo +420 776 499 112. Vodní záchranáři také přijímají výzvy z Aplikace Záchranka.
     Kromě zásahové činnosti se Vodní záchranná služba ČČK věnuje také preventivní činnosti. Pravidelně projíždí frekventované lokality a je připravena k pomoci na vyžádání. Kromě zdravotnických zásahů jsou záchranáři vybaveni pro transportování a vyprošťování plavidel, provádění podvodního průzkumu za použití sonaru a vyhledávání osob i předmětů na vodní hladině a v její blízkosti.
     V minulém roce zasahovali vodní záchranáři na Hracholuskách u necelých 90 událostí, které tvořily hlavně zdravotnické zásahy. Část těchto zásahů probíhala v noci, a proto budou mít v tomto roce nové vybavení v podobě “nočního vidění” pro plavbu po setmění.

V případě potřeby volejte:

Linka 155 nebo 112
Aplikace Záchranka
776 499 112 (pro neakutní případy)


D.S.D. METAL plus

Požární ochrana a bezpečnost práce. Společnost, která Vás může ochránit před ohněm.