Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Z pekla do ráje aneb Zfetovaný páníček ho prý jen léčil

Soud dnes konečně udělal tečku za nepochopitelným případem týrání psíka Artuše

24. října 2023 17:51 , aktualizace 20:55

Právo Zvířata

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři

     Dnes snad konečně plzeňský okresní soud udělal tečku za nepochopitelným případem týrání zvířete, který sledujeme již od července roku 2020.

     Martin Švec byl dnes odsouzen k trestu odnětí svobody na osmnáct měsíců s podmíněným odkladem na dva roky a pětiletým zákazem chovu zvířat.

Pojďte se společně s námi podívat na shrnutí celého případu:

Původní video z tohoto případu


Jak to vše začalo

     Student pátého ročníku lékařské fakulty, tehdy pětadvacetiletý Martin Švec z Plzně, si pořídil psa rasy Jack Rusell teriér jménem Artuš a začal na něm provádět prapodivné zákroky, během kterých muselo zvíře nevýslovně a úděsně trpět. Mimo jiné mělo například zlomenou stehenní kost, zanícené poškození rohovky a hluboké, zhnisané rány, nekrotickou tkáň či poleptanou pokožku.

     Na tento případ jsme jako první upozornili v červenci 2020 a případ po celou dobu sledujeme.

Proč k tak šílenému týrání došlo?

     Martin Švec prý, jak sám mnohokrát řekl, nebohého psíka „léčil“. Švec, který i před soudem přiznal, v té době bral pervitin a kokain, totiž trpěl utkvělou představou, že je Artuš nemocný, u zvířete diagnostikoval různé nemoci, jednalo se na příklad o kýlu, zánět žláz, píštěl, kožní problémy, kvůli kterým celé zvíře oholil, nafukování stehna plyny, které mu sám odváděl rektální trubičkou a další.

     Švec také navštěvoval většinu plzeňských veterinárních ordinací, kde veterinářům své diagnózy předkládal a požadoval léčbu. Plzeňští veterináři se zprvu snažili studentovi vysvětlit, že se mýlí, ale ten jim nevěřil, pejska si léčil sám a mimo jiné ho permanentně držel pod lékem Tramal, což sám přiznával v mailech.

     Zarážející je také, že student sám sebe tituloval MUDr. ačkoli na tento titul samozřejmě nemá právo.

Záchrana psa

     Psa naštěstí nalezl příbuzný šíleného medika, a když viděl, v jakém je stavu, neváhal a trpící zvíře převezl na veterinu, čímž mu zachránil život. „Takto záměrně zřízeného psa jsem za svou kariéru ještě neviděla, po celém těle měl nekrotická ložiska, která jsme již v anestezii odstranili, či zlomenou stehenní kost,“ uvedla nám tehdy veterinářka, která úspěšně vybojovala první bitvu o psí život. „Je to ale běh na dlouhou trať. Pejska čeká nejen dlouhá léčba jeho zranění, ale i léčení jeho psychiky, protože zvíře samozřejmě trpí obrovským strachem z lidí,“ dokončila v červenci 2020 veterinářka.

Zázrak v podání mladé veterinářky

     Stav Artuše nás samozřejmě i dále zajímal, a tak jsme se za ním opakovaně vydali. Musíme napsat, že jsme doslova nevěřili vlastním očím, těžko si totiž bylo možné spojit veselého a hravého psíka, kterého nám mladá veterinářka předvedla, se zuboženým a zoufalým zvířátkem, které jsme viděli v červenci 2020.
     Artuš spokojeně zarostl srstí, po prodělaných operacích a následné rehabilitaci již používal i dříve zlomenou packu a jeho utrpení připomínalo jen několik jizev. I po psychické stránce se podle veterinářky Artuš velice zlepšil. Z úděsných zážitků si tak Artuš odnesl jen nedůvěru k cizím lidem a nutnost dalších rehabilitací, aby se z následků „péče“ Martina Švece zcela zotavil.

Poprvé před soudem

     Po měsících vyšetřování a několika znaleckých posudcích šestadvacetiletého Martina Švece v dubnu 2021 kriminalisté obvinili z týrání zvířat a 26. října 2021 konečně stanul před soudem. Státní zástupkyně Kateřina Brožová u soudu vznesla obvinění, že Švec u psíka vytvářel vlastní, smyšlené diagnózy a léčil ho výrazně bolestivými metodami, které mohly skončit nevratným poškozením zdraví zvířete, nebo jeho smrtí. „Od 31. ledna do 30. června 2020 se svým psem Artušem zacházel způsobem, který vyvolával bolest a utrpení. Psovi prováděl punkce jehlou, zaváděl mu drén do břišní dutiny, do konečníku mu aplikoval rektální rourku a podával mu léky, které jsou na předpis i antibiotika,“ uvedla státní zástupkyně, která pro Martina Švece požadovala podmínečný trest dva a půl roku odnětí svobody s podmínečným odkladem na tři roky a zákaz chovu i držení zvířat. 

     Martin Švec ale vinu stále popíral a tvrdil, že byl Artuš nemocný, že ho srazilo auto, a že ho podle odborné literatury léčil. Zároveň ale také před soudem opět přiznal, že v té době užíval kvůli psychickým problémům různé drogy, ze kterých jmenoval například kokain a pervitin.

Soud dnes

     V průběhu několika let se vlekoucího jednání soudní znalci vyloučili, že by student medicíny Martin Švec vlivem jakékoli psychické nemoci nebyl zodpovědný za své jednání.

     Plzeňský okresní soud v tomto velmi sledovaném případu rozhodl dnes dopoledne, kdy Martina Švece odsoudil k trestu odnětí svobody na osmnáct měsíců s podmíněným odkladem na dva roky a pětiletým zákazem chovu zvířat.

Artuš dnes aneb "Z pekla do psího ráje"

     Samozřejmě jsme se zajímali i o stav Artuše dnes.  „Vyjma jizev je Artuš již fyzicky i duševně zcela zotavený. Dlouhou rehabilitaci prožíval v naší rodině, velmi mu totiž pomohlo soužití s psím kamarádem, naším druhým psem Ríšou, takže už zůstane natrvalo u nás,“ popsala nám MVDr. Markéta Tučková, která Artušovi doslova zachránila život.

Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.