Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Máte strach o své blízké, kteří žijí sami? Pokud ano, prosíme, přečtěte si toto!

"Stařenka žijící v bytě sama upadla a nedokázala si přivolat pomoc. Po třech dnech ji našli mrtvou," věřte nám, tohle už nikdy psát nechceme

Autor: Petr Novák čtvrtek 25. dubna 18:30 , aktualizace 20:23

Speciály

     Každý rok dojde v Plzni k desítkám smutných případů, kdy staří lidé žijící sami doma upadnou a poté již nejsou schopni se zvednout, ani si přivolat pomoc. Bezmocní senioři pak prožijí hodiny vleže tam, kde upadli, pomočení, pokálení a často i zranění. Jejich stav se pochopitelně prudce horší a v nejhorším případě může dojít i k jejich úmrtí.

     Tyto nejen velice smutné, ale hlavně úplně zbytečné výjezdy velice trápí záchranáře, protože kdyby se o výše popsané osobě dozvěděli včas, řešili by daleko méně vážné situace, než se kterými se po mnohahodinovém ležení těchto osob setkávají.

Poslechněte si prosím, co vám k tomuto řeknou záchranáři a strážníci


Tato hrozba má ale velice jednoduché řešení

     Občanům v Plzni je již několik let k dispozici speciální služba pro seniory - Tísňová péče, kterou poskytuje Městská charita Plzeň ve spolupráci s Městskou policií. Tato služba představuje zajištění nepřetržité distanční hlasové a elektronické komunikace s osobami s vysokým rizikem ohrožení zdraví nebo života.

Tísňová péče - jak to funguje?

     Klientům je namontován do bytu speciální telefon a tísňové tlačítko, buď ve formě náramku nebo přívěsku na krk, a v případě náhlého zhoršení jejich zdravotního stavu, si senioři mohou stisknutím tlačítka na náramku přivolat neodkladnou odbornou pomoc.

     Okamžitě po stisknutí tlačítka začne se seniorem komunikovat vyškolený pracovník sociálních služeb městské charity prostřednictvím výše uvedeného telefonu, a to hlasitým reproduktorem, takže senior ani nemusí zvednout sluchátko telefonu.
     Zároveň, pokud je to potřebné, na místo okamžitě vyjíždí specializovaná hlídka strážníků Městské policie. Tito strážníci jsou vyškoleni a vybaveni vším potřebným k poskytnutí první pomoci a v případě nutnosti si na místo samozřejmě mohou přivolat i záchranáře.


Jak toto tlačítko získat a kolik vše stojí   

     Zájemce o službu může zavolat na telefonní číslo 731 433 116, kde se domluví na pohovor s vyškolenými pracovníky charity, kteří mu vše vysvětlí a sepíší s ním smlouvu.
      Zavedení služby stojí 500,- Kč a měsíční poplatek za ni je 600,- Kč nebo 20,- Kč na den v případě klientů, kteří bývají část měsíce například hospitalizováni v nemocnici.
     Za jednotlivé výjezdy se pak samozřejmě již nic neplatí.   

Proč tuto službu doporučuje i Krimi-Plzeň?

     Každoročně se dostaneme k několika případům, kdy hasiči otevírají byt, ze kterého vychází nasládlý pach a uvnitř jsou pak nalezeny pozůstatky seniora. Když se poté dozvíme, že tento člověk v bytě umíral několik dní, jen protože si sám nedokázal přivolat pomoc, je to nesmírně skličující, a právě taková maličkost, jako toto tlačítko, mu mohla život zachránit.

     Z tiskových zpráv pak víme, že za mnohaletou existenci tísňové péče pro seniory mají za sebou strážníci a operátoři stovky zásahů a v nejednom případě nejenže poskytovali první pomoc, ale také zachránili lidské životy. Za rok 2022 pracovníci Městské charity Plzeň na lince Tísňové péče přijali 285 spojení s osobou v nouzi a z toho zprostředkovali 172 výjezdů strážníků na místo. 
     V roce 2023 pak strážníci vyjížděli na pomoc ve 203 případech a od začátku letošního roku již bylo výjezdů přes 40.


Instalace tísňového tlačítka by mohla zabránit například situaci, kterou jsme popsali v článku:

Dvanáct hodin bezmoci a hrůzy

     V pátek 15. prosince 2023 ráno kolem půl deváté vyjížděla motorizovaná hlídka bezpečnostní služby Tuebor General Service řešit událost, kdy se žena obávala o život a zdraví své již starší maminky.

     Vyděšená dcera zavolala na dispečink bezpečnostní služby, že má strach o svou maminku, která jí již delší dobu nezvedá telefon. Dcera neměla možnost se sama jet do bytu podívat, a protože maminčin byt je střežený elektronickým zabezpečovacím systémem s kontrolou výjezdovou skupinou včetně vnitřní kontroly, má hlídka od majitelky svěřené klíče. Operátor hlídku seznámil se situací a vyslal jí provést kontrolu.

     Strážný po příjezdu na místo u bytu zazvonil a zjistil, že seniorka, o kterou měla její dcera obavy, je uvnitř bytu. Seniorka mu přes dveře sdělila, že po pádu leží na zemi, nemůže se zvednout a má strach, že znovu utrpěla mozkovou mrtvici, se kterou byla hospitalizována před několika týdny.
     Protože dveře nebylo kvůli klíči v zámku možné odemknout, strážný v rychlosti operátora seznámil se situací, a protože v podobné situaci jde doslova o každý okamžik, s jeho schválením dveře do bytu vyrazil.

     Uvnitř bytu nalezl silně vyčerpanou, dehydrovanou a vyděšenou stařenku ležící na podlaze. Ta se mu svěřila, že upadla, když si nesla pití, zranila se na noze a navíc se pořezala o rozbitou sklenici. Nic sice nenasvědčovalo tomu, že by žena opravdu prodělala mozkovou příhodu, ale vzhledem k jejímu stavu strážný na místo samozřejmě přivolal záchranáře.

     Ještě před jejich příjezdem se strážný od ženy dozvěděl, že na podlaze bezmocně ležela nekonečných dvanáct hodin. Strážný jí pomohl se posadit, dal jí napít a podle jejích pokynů jí sbalil léky a osobní věci, které by mohla v nemocnici potřebovat.

     Záchranáři si po příjezdu stařenku převzali do péče. "Ženu narozenou v roce 1938 jsme transportovali k ošetření do Fakultní nemocnice Lochotín," uvedla nám tisková mluvčí záchranářů.
     Strážný mezitím přes dispečink dceru ženy informoval o situaci a byt s poškozenými dveřmi zajistil do příjezdu odpovědné osoby, která si ho převzala.

BYTOVÝ DŮM SLOVANSKÁ

POHODLNÉ BYDLENÍ V CENTRU PLZNĚ – Výborná lokalita ve všech ohledech Projekt výstavby bytového domu na Slovanské v Plzni zúročuje výhody malé vzdálenosti do městského centra a zázemí městské čtvrti Slovany.