Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Problémy s placením výživného jsou v této době čím dál častější

Růst cen ovlivňuje výši výživného, přečtěte si, co radí právníci

9. listopadu 2023 09:47 , aktualizace 09:48

Právo

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     Letošní a loňská inflace měla zásadní dopad na většinu rodin a řada z nich nyní řeší, že v jejím důsledku soudem přiznané výživné nestačí na pokrytí nákladů na děti. Ceny potravin, nájemného, energií a dalších základních výdajů stouply a řada rodin musela začít výrazně šetřit. Rodiče, kteří dostávají výživné na své děti, řeší stále častěji otázku jeho adekvátní výše. Výživné, které bylo stanoveno v minulosti, se stává nedostatečným, aby pokrylo náklady spojené s péčí o děti.

     Příkladem je paní Anna, která se jako samoživitelka ocitla v nezáviděníhodné situaci. Anna má dvě malé děti, a i když s láskou pečuje o jejich potřeby, náklady na výživu, školní potřeby a zdravotní péči postupně začaly přerůstat přes hranici toho, co si ze svého příjmu a výživného může dovolit. Ex partner jí platí na 2 děti výživné 2800,- Kč měsíčně a Anna ze svého platu nezvládá zaplatit dětem to, co ke svému vývoji potřebují.
     Anna se pokusila se svým ex partnerem domluvit na zvýšení výživného, ale nepochodila. Podala proto prostřednictvím advokáta návrh soudu na zvýšení výživného a byla úspěšná, výživné se jí zvýšilo více než dvojnásobně. 

     Jelikož s příběhy, kdy rodiče nejsou schopni s ohledem na růst nákladů na děti vystačit s původním výživným, se setkáváme stále častěji, oslovili jsme zkušenou advokátku Mgr. Martinu Klementovou z Advokátní kanceláře CINK a partneři ohledně toho, jak v takových situacích postupovat.

Paní magistro, jak ovlivňuje stávající vysoká inflace výši výživného? 
     Vysoká inflace reálně výživné snižuje, protože rodič není schopen za obdržené výživné koupit to, co dříve. V řadě případů to vede k tomu, že rodič není schopen dítěti zaplatit kroužky, vybavení do školy a další věci.

Je možno výživné zvyšovat o inflaci automaticky, například smlouvou mezi rodiči s inflační doložkou?
     Dříve to zvykem nebylo ale nyní se již setkáváme s tím, že rodiče při uzavírání dohody chtějí, aby se výživné o inflaci zvyšovalo automaticky. Byť takováto dohoda podléhá schválení soudem a záleží na něm, zda uvedené schválí, je to řešení, které umožňuje automatický růst výživného s ohledem na růst nákladů na potřeby dítěte.

Jak má rodič postupovat, pokud je výživné nedostačující? Musí rovnou k soudu?
     Jít rovnou k soudu není nutné. Rodinnému právu a výživnému se věnuji dlouhodobě a mám zkušenost, že ve většině případů stačí slušná žádost druhému rodiči, vysvětlení důvodů, proč je stávající výživné nedostačující a druhý z rodičů výživné zvýší i bez toho, že by k tomu rodiče potřebovali soudní rozhodnutí. Ostatně spolu s inflací rostou nejen náklady dítěte, ale zpravidla i příjmy rodičů, neboť inflace se ve většině případů promítá i do zvyšování mezd.
     Pokud však k dohodě nedojde, je třeba obrátit se na soud, který na základě změny poměrů (růst nákladů a potřeb dítěte, růst mzdy rodiče, …) výživné zvýší. Z mé zkušenosti nyní řada rodičů zvýšení výživného řeší, neboť dříve s penězi nějak vystačili, ale nyní s ohledem na růst cen nemají jinou možnost, než výživné řešit. 

Jaké máte zkušenosti ohledně toho, že soudy na inflaci reagují a výživné zvyšují?
     Moje zkušenost z posledních cca 12 měsíců je, že soudy výživné zvyšují a zohledňují nejen inflaci, ale i růst průměrné mzdy a změnu v potřebách dítěte od posledního rozhodování. Těch případů, kdy soud výživné nezvýší, je minimum.

Můžete pomoci?
     Určitě, problematice dětí a výživného se věnuji již řadu let a záležitosti ohledně výživného řeším velmi často. V případě zájmu doporučuji se podívat na naše stránky řešící výživné nebo na naši kalkulačku výživného.


Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.