Foto

"Joker" Brestovanský se vrátil do Plzně, přivezli ho Lovci lebek

Příběh protidrogové razie, která se prohnala Plzní, Štěnovicemi, Plasy a Tlučnou, stále pokračuje

24. listopadu 2023 17:28 , aktualizace 19:46

Policie Drogy Zadržení pachatele

Partner článku – Toyota Dolák


     V červnu jsme informovali o rozsáhlé razii proti členům gangu vařičů pervitinu, která proběhla převážně v Plzeňském kraji. Akce "Potok" se účastnili kriminalisté z Národní protidrogové centrály a v našem kraji je ještě podporovali plzeňští kriminalisté, Útvar rychlého nasazení, Krajská zásahová jednotka, Celní správa a Vojenská policie.

"Joker" a šéfová na útěku

     Jak jsme informovali, dvěma hlavním členům skupiny, Lence Hankové, která skupinu řídila, a Josefu Brestovanskému, který měl na starost zásobování vařičů léky a prekurzory, se podařilo utéct do Španělska,

     Na oba byl vydán Evropský zatýkací rozkaz a po jejich stopách se vydali kriminalisté specializující se na cílené pátrání po osobách, takzvaní Lovci lebek.

     Rodáka z Klatov, pětatřicetiletého Brestovanského, který se již před několika lety shlédl ve filmové postavě Jokera, jehož jménem se rád nechal oslovovat, a jehož podobiznami vyzdobil svůj Facebookový profil a formou tetování i své tělo, se v nedávné době podařilo ve Španělsku vypátrat a zadržet.

     Následně byl ve Španělsku umístěn do vazební věznice, odkud byl později na základě dohody o vydávání včera předán do rukou české policie.

"Joker" je zpět v Plzni

     Dnes byl Brestovanský v Plzni předveden před vazební soud, který rozhodl o jeho vzetí do vazby a kriminalisté ho tak okamžitě eskortovali do Věznice Plzeň.



O celé akci "Potok" jsme podrobně informovali v článku:

Akce "POTOK"

Razie NPC, URNy a krajské zásahové jednotky v Plzni, Štěnovicích, Plasích a Tlučné

     Ve čtvrtek 29. června ráno začala poslední část, takzvaná realizace, veliké protidrogové akce s krycím názvem "Potok", která probíhala souběžně v Plzeňském a Moravskoslezském kraji. Tuto akci vedli kriminalisté z Národní protidrogové centrály a v našem kraji je ještě podporovali plzeňští kriminalisté, Útvar rychlého nasazení, Krajská zásahová jednotka, Celní správa a Vojenská policie.

     Ve čtvrtek v pět ráno vtrhla na Plzeňsku zásahová jednotka následovaná kriminalisty souběžně na čtyři místa, do bytu ve Zbrojnické ulici v Plzni, bytu v Tlučné v ulici V Rybníčkách, v Potoční ulici v Plasích a do budovy vedle Štěnovického zámku. "V rámci realizační fáze případu bylo na území Plzeňského a Moravskoslezského kraje zadrženo a následně obviněno šest osob české státní příslušnosti (pět v našem kraji, jeden v Moravskoslezském pozn. red.). Následně bylo provedeno třináct domovních prohlídek a čtrnáct prohlídek jiných prostor, v rámci kterých byly zajištěny tři kompletní laboratoře pro výrobu metamfetaminu včetně velikého množství chemických látek a toxických roztoků respektive reziduí nelegální výroby," uvedli nám kriminalisté z Národní protidrogové centrály s tím, že dále zajistili sedm vozidel a výpočetní techniku, obojí používané při páchání trestné činnosti. U jednoho z obviněných byla také nalezena nelegálně držená střelná zbraň.

     Podle našich informací byl celý gang velmi sofistikovaný s přesně stanovenými postupy i bezpečnostními mechanismy, které, jak pachatelé doufali, měly policistům znemožnit jejich dopadení.
     Léčiva s obsahem pseudoefedrinu gang opatřoval v Srbsku, poté dovážel do Česka ukrytá ve speciálně upraveném vozidle, rozděloval do varen a následně hotový pervitin distribuoval do celé České republiky. Během realizace bylo zajištěno asi dvacet kilo léků s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých by pachatelé mohli vyrobit asi čtyři kila pervitinu.
     Na základě výpovědi jednoho z pachatelů také policisté v rámci domovní prohlídky vykopali z hliněné podlahy pod schody jednoho z domů pomocné chemické látky pro výrobu metamfetaminu, konkrétně jód a fosfor, který je navíc nebezpečnou chemikálií, protože je to vysoce hořlavá látka.

      Následně byli všichni zadržení v našem kraji obviněni z Nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy v prvním až čtvrtém, tedy nejvyšším odstavci. Zároveň také dali kriminalisté podnět k jejich vzetí do vazby.

     O den později bylo těchto pět osob převezeno k soudu, kde byli při mimořádném zasedání soudcem vzati do vazby. 
     "Kriminalisté za dovoz, výrobu a distribuci drog v nejpřísnější právní kvalifikaci obvinili osm lidí, z nichž je pět stíháno vazebně. Dva lidé, žena a muž, jsou na útěku ve Španělsku, kde podle informací policie pokračují v trestné činnosti. Na oba byl vydán Evropský zatýkací rozkaz a příkaz k zadržení. Všem těmto osmi lidem hrozí trest deset až osmnáct let vězení.

     Další žena, která sice nebyla součástí organizované skupiny, ale o trestné činnosti věděla a pomáhala s ní svému manželovi, je vyšetřována na svobodě a hrozí jí dva až deset let odnětí svobody," dokončila mluvčí policie.

Na konci příběhu byla smrt

   Ve středu 5. července ale měla tato akce tragické pokračování. Jedno z míst, kde tato protidrogová razie proběhla, byl i dům v Plasích v Potoční ulici, v němž byla zadržena žena, která se v tuto chvíli nachází ve vazbě a hrozí ji za výrobu pervitinu mnohaleté vězení. V domě tak zůstal s dětmi dál bydlet pouze její šestatřicetiletý přítel.

     Tento muž byl ale v domě nalezen mrtvý. Vyšetřování smrti muže si samozřejmě převzali kriminalisté a ohledáním na místě i následnou soudní pitvou bylo vyloučeno cizí zavinění.

     Podle našich informací předávkovaný muž vdechl zvratky.

Toyota Dolák

V současné době je společnost TOYOTA Dolák jediným autorizovaným partnerem značky TOYOTA v jihočeském a plzeňském kraji a také od Příbrami až po Prahu. Naším cílem je mít spokojené zákazníky, kteří k nám cítí důvěru a vědí, za jaké služby u nás platí. Jsme rádi, že se nám tento cíl daří naplňovat.