Z dopravní kontroly rovnou do vazby

Policisté při třech rozsáhlých dopravně bezpečnostních akcích kontrolovali nejen osobní a nákladní vozy, ale i cyklisty

26. května 2023 13:26 , aktualizace 14:12

Doprava Vazba


     V průběhu posledního měsíce proběhly v Plzeňském kraji tři rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce se zaměřením na rychlost, nákladní automobily a také na cyklisty.
     Kontroly dodržování rychlostních limitů se uskutečnily 28. dubna, 2. a 9. května, na nákladní automobily se policisté zaměřili 11. a 12. května a v Plzni pak dopravní policisté 15. května upřeli svou pozornost i na cyklisty, kdy je zajímalo, zda nejezdí po chodníku nebo nejsou pod vlivem alkoholu. 

     Při bezpečnostní akci zaměřené na dodržování rychlostních limitů policisté zastavili a zkontrolovali celkem 475 vozidel, přičemž přestupky zjistili u více než poloviny z nich, přesněji 293, z čehož 217 byla ve spojitosti s překročením nejvyšší povolené rychlosti, telefonování či manipulace s mobilním telefonem za jízdy ve 24 případech, nevyhovující technický stav vozidla v 10 případech a nepoužití bezpečnostních pásů v 7 případech.

     K nejzávažnějšímu případu došlo 28. dubna kdy dopravní policisté zkontrolovali nedaleko České Kubice jednatřicetiletou ženu řídící osobní automobil Toyota Aygo.     
     "Policisté u řidičky provedli orientační drogový test, který detekoval přítomnost amfetaminu, žena ovšem nesouhlasila s následným lékařským vyšetřením spojeným s odběrem krve.
     Dále se ukázalo, že na základě rozhodnutí několika městských úřadů má žena několik překrývajících se zákazů řízení, kdy poslední z nich by měl vypršet v dubnu roku 2025. Byla tedy podezřelá ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a na základě zjištěných skutečností státní zástupce souhlasil s jejím zadržením. Po potřebných úkonech ženu čekalo vazební zasedání, ve kterém soudce neměl pro její jednání pochopení a rozhodl o tom, že do vynesení rozsudku bude umístěna ve vazební věznici,"
popsal tento případ tiskový mluvčí policie.

    Ve dnech 11. a 12. května dopravní policisté v našem kraji zkontrolovali dohromady 119 nákladních automobilů, kdy přestupku se dopustila téměř polovina řidičů, tedy 51. "Nejčastěji se jednalo o porušení zákona číslo 111/1994 Sb., o silniční dopravě. Bylo to 20 přestupků a v souvislosti s tímto zákonem se jedná například o nedodržení stanovené doby řízení, bezpečnostních přestávek či doby odpočinku. V 8 případech neměli řidiči vyhovující technický stav vozidla, 5 jich nepoužilo bezpečnostní pás a 3 jeli příliš vysokou rychlostí," upřesnil mluvčí policie.

     V pondělí 15. května se policisté zaměřili na chování cyklistů na území města Plzně, protože někteří cyklisté například jezdí opilí a ohrožují tím jak sebe, tak i ostatní účastníky silničního provozu.
     Na takového cyklistu naštěstí policisté nenarazili, pět cyklistů však dostalo pokutu příkazem na místě za nerespektování pravidel silničního provozu.

Foto ilustrační

Plzeňské želvy

Plzeňské želvy je tradiční plzeňské služba na odvoz vozu klienta. Fungují nepřetržitě již od roku 2008 a od té doby odvezly přes 200 tisíc vozů a přispívají tak k větší bezpečnosti na silnicích v Plzni a okolí. Odvoz vozu si můžete volat 7 dní v týdnů na čísle 607 202 202.