Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Noční záchranná akce zažehnala krizi v nemocnici

Mimořádný transport pacientů ve vážném stavu, záchranáři i hasiči museli svážet zásoby kyslíku

8. března 2021 13:18 , aktualizace 17:14

Hasiči Záchranáři

      K mimořádným opatřením museli v noci na dnešek přistoupit v Domažlické nemocnici, která je v současné době vyčleněna pro péči o covid pozitivní pacienty.

     Podle dostupných informací vygradoval v Domažlické nemocnici vážný problém, se kterým se v dnešní době potýká mnoho nemocnic vyhrazených pro léčbu covid pozitivních pacientů, tedy akutní nedostatek kyslíku. Nemocnice v Domažlicích pro pacienty poskytuje 30 přístrojů mimotělní plicní podpory HFNO, tedy High-Flow Nasal Oxygen therapy, při které je spotřeba kyslíku až desetkrát větší, než u běžného podávání kyslíku. Další asi stovka pacientů v současné době potřebuje běžnou kyslíkovou terapii.
     Domažlická nemocnice je sice vybavena nádrží na šest tun kyslíku a rezervní nádrží na jednu tunu, včera večer se zásoby dostaly na hranici rezervy. Nemocnice proto přistoupila k mimořádným krokům, které zabránily výpadku.

     Kolem osmé hodiny večer se začaly aktivovat sanitky a vozidla pro hromadné neštěstí, chyběli ale lékaři, takže záchranka jich několik musela povolat z domova. Následně bylo během noci z Domažlické nemocnice transportováno šest pacientů ve vážném stavu do nemocnic v Klatovech, Rokycanech a Plzni. Tyto pacienty by totiž případný výpadek kyslíku mohl přímo ohrozit na životě.

     Původně byl zvažován transport dokonce až dvaceti pacientů, ale díky dalšímu nočnímu rozsáhlému opatření k tomu naštěstí dojít nakonec nemuselo. Kyslík totiž do nemocnice začaly přivážet sanitky a dokonce i hasičská auta. "Z důvodu značného víkendového nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid a z toho plynoucího extrémního nárůstu spotřeby kyslíku přistoupila Domažlická nemocnice k mimořádnému závozu kyslíku, který byl zorganizován mimo běžný režim zásobování," vysvětlil tiskový mluvčí společnosti Nemocnice Plzeňského kraje s tím, že navýšeny byly i záložní možnosti tvořené zápůjčkou kyslíkových lahví z ostatních nemocnic Plzeňského kraje, ve kterých není tak vysoký počet hospitalizovaných pacientů, od Zdravotnické záchranné služby a také od hasičského sboru. Navýšen byl také počet mobilních ventilátorů.

     V současné chvíli již byla hlavní kyslíková nádrž nemocnice dodavatelem doplněna a nemocnice běží již v běžném režimu.


 




     

Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.