Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Gang kolařů a bytařů rozprášila plzeňská kriminálka

Tito pachatelé toho mají za sebou opravdu hodně a možná okradli vás

28. června 2018 17:07 , aktualizace 17:11

Cyklista Krádež Vloupání Zadržení pachatele


     V období od března do začátku června tohoto roku se v Plzni začaly extrémně množit krádeže jízdních kol. Škody způsobené touto trestnou činností šly do stovek tisíc korun, a to nejen díky vysokým pořizovacím cenám odcizených jízdních kol, ale i díky tomu, že počet krádeží jízdních kol se skutečně rapidně navyšoval.

Vzniká speciální tým

     Vedení plzeňské policie zareagovalo a sestavilo speciální tým kriminalistů, kteří se danou problematikou začali intenzivně zabývat. Tito policisté věnovali případu opravdu maximální úsilí a zjištěné skutečnosti, zajištěné stopy a jejich následné vyhodnocování je přivedlo na stopu 39letého pachatele ze Slovan.
     Policisté pak muže sledovali a zjišťovali jak "pracuje", díky této pečlivé práci dokázali rozkrýt i jeho síť. Pachatel totiž nebyl žádný troškař, "pracovali" pro něj další lidé, kteří nejen kola kradli, ale také je předem vytipovávali. Uměli sehnat i luxusní kolo na objednávku a ty, pro která nenašli odbyt v Česku, převáželi na Ukrajinu, kde je další komplicové prodávali.

Zadržení

     Zlodějská parta byla rozbita 12. června v Plzenecké ulici 67 na plzeňských Slovanech a policejní zásah vzbudil u nájemníků doslova nadšení: "Ráno sem najelo několik policejních aut s nápisy i těch tajných a vybrali byt v přízemí. To, že tam šmelí s kdoví čím a jedou drogy ve velkém, bylo tady v domě veřejným tajemstvím. Střídalo se tam pořád hodně lidí, asi tam chodili kšeftovat. Všichni brali drogy, protože je sousedé viděli i píchat si to na schodech," popsal jeden z nájemníků vycházejících z domu.
     Jeho slova o chvíli později potvrdila i sousedka: "Napište tam, že jsme všichni rádi. Pořád tam byly nějaké konflikty a řev po baráku, z těch větších bitek tam pamatuji, když na sebe vzali sekyru a před tím si tam zase měli vyhrožovat pistolí."

Obvinění

      "Policisté muže obvinili ze spáchání přečinů krádeže. Tento muž již měl v minulosti na svém kontě desítky krádeží jízdních kol, kterých se v Plzni dopustil, a za které byl pravomocně potrestán. Na začátku března tohoto roku byl z věznice propuštěn po odpykaném trestu na svobodu," uvedla tisková mluvčí policie. 
      Obviněný muž je v současné době umístěn ve vazební věznici. Kriminalisté se dále jeho protiprávním jednáním intenzivně zabývají, jelikož je předpoklad, že se muž dopustil ještě dalších skutků, které jsou v současné době předmětem dalšího prověřování. Dle našich informací má totiž prsty i v sérii vykradených bytů.
     "V případě uznání viny mu v pravomocném rozhodnutí hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi," doplnila tisková mluvčí policie. 
     V souvislosti s tímto případem se kriminalistům podařilo zadržet a obvinit i další osoby, které se na této trestné činnosti podílely, dále odhalit způsob odbytu odcizených bicyklů.
     "V rámci úkonů trestního řízení kriminalisté provedli domovní prohlídky, na kterých zajistili bankovky v různých měnách v hodnotě čtvrt milionu korun, dále některá jízdní kola připravená k dalšímu odbytu a v neposlední řadě i vozidlo, které bylo užito v souvislosti s touto trestnou činností.
     Osoby, které se podílely na této rozsáhlé majetkové trestné činnosti jsou v současné době stíhané na svobodě,"
dokončila mluvčí policie.

Policie varuje:

     Kriminalisté se během ohledání místa činu často setkávali s nedůsledným nebo jen s částečným zabezpečením majetku proti krádežím, zejména ve sklepních kójích, nebytových prostor a společných částí v domě. Policisté proto radí občanům, jak by mohli zvýšit bezpečnost a ochranu svého majetku před nezvanými hosty a tím eliminovat riziko spojené s krádeží našeho majetku.

     1. Bezpečnost bytu a společných nebytových prostor v domě zvýšíte instalací bezpečnostních dveří nebo různých mechanických zábranných prostředků jako jsou např. bezpečnostní štít a profilová cylindrická vložka, vrchní přídavný zámek, příčná a celoplošná dveřní závora, pojistka dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení dveří.

     2. Dbejme na opatrnost při otvírání vchodových dveří domu cizím lidem.

     3. Kriminalistům pomohl při objasňování krádeží jízdních kol v několika případech i kamerový systém, který byl nainstalován v panelových domech nebo u rodinných domů. Pokud se rozhodnete pro nákup zaznamenávací elektroniky, počítejte s tím, že musí být dodrženy všechny právní předpisy v souladu GDPR.

     4. Pohybová čidla a zabezpečovací elektronický systém jsou další prvky, které nám pomohou zvýšit bezpečnost a ochranu majetku.

     5. Ve společných prostorách domu, sklepích, garážích zajistěte uzamykání vstupních dveří společných prostor, zajistěte okna i samotná kola. Lze si opatřit společný bezpečnostní stojan. Pokud ukládáte své kolo na balkon, dbejte taktéž na zajištění svého kola např. připoutáním k zábradlí balkonu.

     6. V domě mějte svá kola bezpečně uschovaná, nejlépe v bytě nebo komoře s řádným bezpečnostním zámkem.

     7. Na ulici se snažte své kolo připoutat k pevnému bodu (zábradlí, ukotvený stojan) za použití bezpečnostního zámku (nejlépe přední kolo a rám ke stojanu + zadní kolo a rám ke stojanu). Pokud je vás více cyklistů, pohlídejte si kola navzájem.

     Nejčastěji dochází ke krádežím bicyklů ze sklepních kójí, kočárkáren a chodeb v panelových domech na sídlištích. Anonymita a lhostejnost obyvatel domů k výskytu cizích lidí zlodějům jen nahrává. Dále je to před obchody, restauracemi, bary a sportovišti. Zloději ale neváhají vstoupit i do zahrad, dvorů a garáží u rodinných domů.

     Sezóna cykloturistiky je v plném proudu a právě vaše kolo se může někomu zalíbit. Podceňovat zloděje a myslet si, že Vám se to nemůže stát, se nevyplácí.

Bezpečnostní služba Sany Guard

Ostraha objektů • Pult centralizované ochrany • Montáže EZS a EPS • Patrolovací služba • Přeprava finančních hotovostí a cenin • Pořádková služba • Poradenská služba v oblasti zabezpečení osob a majetku • Recepční a úklidové služby.