Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

"Franto, hele, von žere důkazy!"

Dealer prorazil policejní zátaras a pervitin před policisty snědl

2. dubna 2020 14:50 , aktualizace 16:40

Drogy Vazba Zadržení pachatele

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři

     Na základě podezřelého zvýšeného pohybu osob v bytovém domě v Tachově, který trval i přes vyhlášení nouzového stavu a zákazu volného pohybu osob, se policisté začali zajímat o možný prodej omamných a psychotropních látek.

Zadržení ženy

     Ten se potvrdil minulé úterý, tedy 25. března, kdy policisté v bytě zadrželi šestadvacetiletou ženu. Při následné domovní prohlídce kriminalisté nalezli několik plastových sáčků s bílou krystalickou látkou.
      "Bylo zjištěno, že si měla nejméně v době od 25. ledna do svého zadržení opatřovat pervitin, který v místě bydliště přechovávala a následně i distribuovala nejméně sedmi ustanoveným odběratelům ve věku od 20 do 37 let," uvedla tisková mluvčí policie s tím, že uvedeného jednání dopustila i přesto, že byla v loňském roce za takový trestný čin odsouzena mimo jiné i k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Zběsilá honička

     Jen o tři dny později se policistům podařilo zadržet i dodavatele této nepoučitelné dealerky. 
     Toho si nejprve policisté všimli v Zadním Chodově za volantem vozu Ford Focus, a protože je jim známo, že řidič má platný zákaz řízení, dotyčného muže zastavili a kontrolovali. V průběhu kontroly však řidič z místa náhle ujel, a tak jej hlídka začala za použití zvukového a světelného zařízení pronásledovat.
      Řidič ujížděl směrem na Planou a následně do Brodu nad Tichou odkud pokračoval přes Kočov, Kumpolec až do Tisové, kam právě přijížděla další policejní hlídka se služebním vozidlem, která byla do pronásledování vozidla zapojena. Policisté přijeli s vozidlem, které mělo v činnosti světelné i zvukové zařízení, na komunikaci, po které mělo pronásledované vozidlo jet, ale nestihli ani vystoupit z vozidla, když k nim řidič ve Fordu přijel, nereagoval na zátaras a bez brzdění do služebního vozidla narazil i když jasně viděl, že se ve vozidle nachází policisté.
      Řidič po nárazu do levé zadní části služebního vozidla pokračoval dál v jízdě ve směru na Staré Sedliště, ujížděl vysokou rychlostí a ohrožoval při tom ostatní účastníky silničního provozu. Řidič ujížděl přes Borsko, kdy před obcí Nové Domky odbočil na lesní cyklostezku, po které pokračoval až k obci Zadní Milíře. Zde další hlídka vytvořila další zátaras do kterého pronásledovaný vůz také narazil a vyjel do pravého silničního příkopu, kde zůstal stát.
      Policisté ihned vyběhli ke stojícímu autu, avšak ani v tento moment se řidič nehodlal jen tak vzdát a před policisty se ve vozidle uzamkl.
      "Muž, o kterém policisté vědí, že je uživatelem omamných a psychotropních látek, na výzvy k opouštění vozidla nereagoval," uvedla mluvčí policie.

Dealer začal drogy polykat

     Jenže co pak následovalo, bylo spíše jako z bláznivé americké komedie. Dealer si totiž v zamčeném autě, přímo před překvapenými policisty, začal cpát drogy do úst a polykat je.
     "Muž si dal do úst blíže nezjištěnou látku, kterou spolkl. Vzhledem k tomu, že hrozila důvodná obava o jeho život a zdraví, policisté za použití obušku rozbili skleněnou výplň okénka dveří řidiče a vůz otevřeli. Řidič i tak kladl odpor a odmítal z vozidla vystoupit, a tak policisté použili donucovací prostředky hmaty, chvaty, údery a kopy a řidiče z vozidla vytáhli ven," popsala mluvčí policie s tím, že na místo byla samozřejmě přivolána záchranná služba, která zadrženého muže převezla za asistence policie do nemocnice. 

      Dechová zkouška, kterou s mužem policisté ještě před transportem do nemocnice provedli, byla negativní, ale test na drogy byl pozitivní na pervitin a muž dokonce sám doznal, že látka, kterou před policisty spolkl, byl také další pervitin.
     Proč větší množství pervitinu dealer polykal, těžko říct. Určitě nemohl čekat, že tímto způsobem drogu před policisty skryje, protože u sebe měl ještě dalších 5,3 gramu pervitinu, což by ho spolehlivě několikrát zabilo. Dále bylo ve vozidle ještě nalezeno větší množství marihuany a tu by nasucho také dal jen velice těžko.
      Dealer si tak zřejmě jen chtěl naposledy "užít" před dlouhou nucenou abstinencí skutečně pořádnou jízdu, ale sklaplo mu - užil si jen gumovou hadici při pumpování žaludku.

     Zadržený muž byl následně z nemocnice převezen do policejní cely. "Dalším šetřením kriminalisté zjistili, že dotyčný osmačtyřicetiletý muž si minimálně od začátku roku 2019 do doby svého zadržení opatřoval pervitin, který za účelem distribuce přechovával a dále na různých místech okresu Tachov distribuoval nejméně čtyřem ztotožněným osobám včetně obviněné ženy.
     Navíc také řídil motorové vozidlo přesto, že mu ve druhé polovině loňského roku plzeňský magistrát vyslovil zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 22 měsíců,"
uvedla mluvčí policie s tím, že vzniklá škoda na služebních vozidlech byla vyčíslena na 41 000 korun.

Soudce akceptoval vazbu a dealer skončil ve věznici

     Na základě zjištěných informací a provedeného šetření zahájil ještě minulý týden policejní komisař trestní stíhání šestadvacetileté ženy a osmačtyřicetiletého muže. Ženu obvinil ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, muže obvinil ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě, přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, přečinu poškození cizí věci a přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
     S ohledem na jednání obviněného muže podal policejní komisař státnímu zástupci podnět k návrhu vzetí obviněného do vazby. O ní rozhodoval na začátku tohoto týdne soud, návrh akceptoval, a tak je obviněný muž trestně stíhaný ve vazbě. Obviněná žena je trestně stíhána na svobodě.

Foto PČR

 


Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.