Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Hasiči k zásahu opět málem nedojeli

Další bezohlední řidiči zkomplikovali hasičům cestu k zásahu

16. ledna 2023 10:34 , aktualizace 11:35

Hasiči

     V sobotu 14. ledna vyjížděli hasiči ze stanice Plzeň Slovany na žádost policistů otevřít byt v Božkovské ulici. 

     Ačkoli při podobném zásahu může často jít o lidský život, měli hasiči velké problémy se na místo vůbec dostat.
     "Mnohem dobrodružnější než samotný zásah byla cesta na místo zásahu. Špatně zaparkovaná vozidla nám opět  silně ztížila příjezd. My potřebujeme k bezpečnému průjezdu alespoň 3 metry a jakékoliv zdržení při kličkování mezi vozidly, či dokonce nemožnost mezi nimi projet, potenciálně ohrožuje zdraví či životy lidí, kterým jedeme pomoci," popsal situaci tiskový mluvčí hasičů.

     "Nedostatečné množství parkovacích míst trápí většinu větších obcí a měst, ale to nedává řidičům oprávnění parkovat tak, že již nenechají dostatek místa k průjezdu záchranných složek," doplnil mluvčí hasičů.

     Tento konkrétní zásah naštěstí dopadl dobře, na místě se ukázalo, že nedošlo k žádnému zranění osob. To ale nelze nikdy odhadnout předem a hasiči pochopitelně ke každému zásahu jedou tak, jak potenciální záchrana lidského života vyžaduje.
      Buďte tedy prosím ohleduplní a nechávejte jim pro to dostatečný prostor, tedy minimálně tři metry místa.


O podobném případu jsme informovali i nedávno:

Bezohledně parkující řidiči zablokovali hasiče jedoucí k úniku plynu

     Výjezd hasičů je vždy vážnou záležitostí a ve valné většině případů může jít o životy lidí, které ohrožuje oheň, kouř nebo třeba unikající plyn. Bohužel se ale stále častěji stává, že dojezd na místo zásahu hasičům komplikují bezohledně parkující řidiči. 
     Ti velmi často nedodržením zákonem daného třímetrového prostoru brání vjezdu hasičských aut, ale v mnoha případech blokují i nástupní místa pro hasičskou techniku, která jsou zřízena u většiny budov, jejichž výška přesahuje dvanáct metrů.
     Špatné parkování se týká zejména sídlišť, kde je víc aut než míst k stání. Při zásahu v sídlišti je obrovským problémem, že když bezohledně zaparkovaný vůz zablokuje některý z větších vozů hasičů už na začátku sídliště, vytvoří tím překážku i pro všechny ostatní záchranné složky. Hasiči samozřejmě dokážou špatně stojící auta odtahovat nebo se protahovat s cisternami po trávnících kolem domů, ale vždycky je to pro ně velké zdržení, které může stát lidské životy.

     K takovému případu došlo například v pátek 25. listopadu v Plzni na Vinicích, kde bezohledný řidič zaparkoval dodávku takovým způsobem, že zablokoval cestu hasičům jedoucím k úniku plynu v panelovém domě v Bzenecké ulici.


     V tomto případě nebylo možno místo ani nijak objet, ani s autem hnout, a protože šlo o vážné ohrožení obyvatel domu, hasiči museli k zásahu dorazit s veškerým vybavením pěšky.

     Událost díky rychlému zásahu naštěstí proběhla bez zranění osob, případ bezohledně parkujícího řidiče si ale převzali policisté, kteří jeho jednání zadokumentovali a předali k projednání příslušnému úřadu.

     Bohužel musíme říct, že takových případů je mnohem více a netýkají se jen Plzně. Průjezdnost ulic prověřovali včera hasiči ze stanice v Rokycanech. I zde v několika případech zjistili, že by v případě výjezdu k ostrému zásahu kvůli bezohledně parkujícím řidičům beznadějně uvízli. 

     "My chápeme, že urbanisté v dobách, kdy navrhovali sídliště, nepočítali s tím, že bude tolik osobních vozidel. Jenže my ony tři metry prostě potřebujeme, abychom mohli občanům v nouzi pomoci včas. Čím dříve se dostaneme na místo zásahu, tím je větší pravděpodobnost záchrany životů a zdraví, nebo snížení následků událostí, ke kterým vyjíždíme," uvedl nám tiskový mluvčí hasičů.


Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.