Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Strážný Kauflandu vydávající se za policistu versus hysterická zákaznice

"Pomóc, pomóc, je tu falešný policista, lidi volejte policii, on má falešný průkaz!" ječela žena v Area Bory

9. února 2023 15:19 , aktualizace 20:56

     Policie se zabývá případem konfliktu mezi zákaznicí a ochrankou nákupního centra Area Bory, ke kterému došlo v úterý 7. února kolem osmé hodiny večer. Případ je velké části veřejnosti již znám, protože zákaznice si vše natáčela a video poté opakovaně publikovala na sociálních sítích.

     Na celé toto video, bez jakýchkoli úprav, tedy včetně všech vulgarit a přesně tak, jak ho zveřejnila napadená zákaznice, se můžete podívat na konci článku.

     Počátek celého konfliktu vznikl na toaletách, kde zákaznici narozenou v roce 1979 napomenula uklízečka za mlácení dveřmi. Žena si to nechtěla nechat líbit a tak došlo ke vzájemným vulgárním urážkám, načež zasáhl příslušník ostrahy obchodního centra narozený v roce 1978.
     Co se na záchodě přesně odehrálo samozřejmě nevíme, ale podle této zákaznice ji měl údajně strážný napadnout pěstmi. Žena poté na místo přivolala policisty a se zapnutým videozáznamem v telefonu vyrazila strážného konfrontovat.

     Ze záznamu je patrné, že strážný ženu několikrát upozornil, že je v prostorách nákupního centra zakázáno natáčení a vyzval jí k opuštění prostor, na což má vzhledem ke svému pověření nepopiratelné právo.
     Zároveň je z videa ale také jasně patrné, že strážný zákrok profesně naprosto nezvládl, nechal se ženou vyprovokovat a opakovaně se ji pokusil napadnout.

     Do konfliktu se následně zapojili ještě další dva strážní, kteří se snažili situaci uklidnit a znovu ženu několikrát vyzvali k opuštění prostor obchodního centra, to ale žena odmítala a opakovaně je vulgárně urážela.
     O několik minut později na místo dorazila hlídka policistů, kterým zákaznice i strážní uvedli svojí verzi případu. Žena se pak dožadovala přivolání záchranné služby, protože se, jak uvedla, cítila zraněna.
     "Můžeme potvrdit, že jsme byli na místo přivoláni. Osoba, kterou jsme měli ošetřit, nespolupracovala, byla vulgární, snažila se odcházet a tvrdila, že se napadena necítí a ošetření nepotřebuje," uvedli nám k tomu nezapomenutelnému výjezdu záchranáři. 
      Od sanitky pak žena odcházela se vztyčeným prostředníčkem a na záchranáře vulgárně pokřikovala.

     Mluvčí policie nám potvrdila, že se policie případem zabývá a řeší ho v rovině přestupku.


Falešný policista

     Popsaný případ má ale ještě jednu rovinu. Jak jste ve videu mohli sami vidět, strážný se nejprve prokáže průkazkou bezpečnostní služby, ale ve druhém případě překvapivě ukáže služební průkaz policie. 
     Vzhledem k tomu, že podle našich informací muž policistou není, se zřejmě dopustil trestného činu § 328 Přisvojení pravomoci úřadu, za což mu hrozí až dva roky vězení. 

     Paradoxně tak tomuto strážnému hrozí daleko větší postih, než ženě, která konflikt vyvolala, nebo jeho kolegovi, který se ji pak pokusil napadnout.

     "Samozřejmě na základě uvedeného videa šetříme i vámi dotazované možné zneužití policejního průkazu," uvedla nám mluvčí policie s tím, že na místě policisté žádný průkaz nezjistili.

Jaké právo má strážný?

     Jaké přesně mají v této situaci právo strážní, jsme se zeptali právníka: "Obecně platí, že zaměstnanci bezpečnostních služeb nemají větší oprávnění vůči veřejnosti než jakýkoliv jiný občan.
     Podle občanského zákoníku a na něj navazujícího návštěvního řádu soukromého objektu ale může zaměstnanec bezpečnostní agentury uplatňovat tzv. právo pána domu a osobu, která se v jeho soukromém objektu chová nevhodně, může přiměřenou silou přimět k odchodu nebo za tímto účelem zavolat městskou nebo obecní policii. 
     Strážní se musí pohybovat v mezích svépomoci, nutné obrany a krajní nouze, případně využít institut tzv. "občanského zadržení" podle § 76 odst. 2 Trestního řádu."

Area Bory dva dny po incidentu

     I dnes, tedy ve čtvrtek odpoledne, museli policisté do Area Bory kvůli této ženě opět vyjíždět.
     Na různých diskuzních skupinách se totiž svolávají její příznivci a vyhrožují ochrance odvetou, zatímco žena pobíhá po parkovišti a vylepuje či za stěrače aut umisťuje letáky s varováním před ostrahou.


 


Klimahome

Specialista na klimatizace a tepelná čerpadla. O klienty se postaráme od A do Z: poradíme s výběrem, zaměříme, připravíme kalkulaci projektu na míru, profesionálně nainstalujeme a postaráme se o záruční i pozáruční servis. Dokážeme pomoci i se zajištěním financování a vyřízením dotace.