Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Právnička v Plzni okradla týraná zvířata o miliony

JUDr. Anna Havlíčková od soudu odešla ročním trestem podmínečně odloženým na dva roky

29. května 2018 17:32 , aktualizace 17:43

Zvířata

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři

     Vše se začalo odehrávat asi před osmi či devíti roky, když zemřela veliká milovnice zvířat a známá profesorka mikrobiologie Alena Tomšíková z Plzně, která odkázala svůj mnohamilionový majetek rovným dílem dvěma plzeňským organizacím – Lize na ochranu zvířat a Kočce mezi lidmi. Mimo jiné šlo o dvoupatrovou vilu s pozemkem v Libušině ulici, tedy nejatraktivnější a nejdražší bytové zóně v Plzni, chatu v Krsech, sbírku obrazů a konto s hotovostí.

Kdo toto dědictví získal?

  • Spolek na ochranu zvířat (dříve Liga na ochranu zvířat) - organizace starající se v Plzni více než 25 let o opuštěné psy, v posledních třech letech i o kočky a donedávna provozující plzeňský útulek. Ten momentálně provozuje Městská policie Plzeň ve spolupráci se Spolkem na ochranu zvířat.
  • Spolek Naděje pro kočky - (dříve Kočka mezi lidmi) mladší organizace zaměřující se hlavně na plošný kastrační program a pomoc opuštěným kočkám.

Jak s dědictvím naložili?

     Pro dědické řízení byla hodnota plzeňských nemovitostí odhadnuta na 6,8 milionu korun. Spolek na ochranu zvířat v rámci předkupního práva prodal za tři miliony korun svou polovinu „kočičímu“ spolku a tyto peníze jsou stále na jeho kontě. Velkou částí těchto peněz byl po několik let dotován provoz útulku na Borských polích a i nyní se používají výhradně pro potřeby zvířat.

     Naopak Spolek Naděje pro kočky svůj podíl bohužel zpronevěřil. Předsedkyně spolku Anna Havlíčková si totiž nechala vypracovat nový odhad a exkluzivní dům i s pozemkem prodala bez výběrového řízení za pouhých 3,8 milionu, což je cena bytu, nikoli vily i s pozemkem (tento posudek máme k dispozici).
     Havlíčkové by zřejmě vše prošlo, kdyby si podezřelých čachrů nevšiml jeden novinář a vše nezveřejnil. Podezřelým prodejem se brzy nato začala zabývat kriminálka, vše se potvrdilo a skončilo u soudu.
     Okresní soud Plzeň-město se včera ztotožnil s názorem státního zástupce, že se šestašedesátiletá obžalovaná Anna Havlíčková dopustila porušení povinnosti při správě cizího majetku a ačkoli jí hrozil až pětiletý trest, odsoudil jí pouze k ročnímu trestu odnětí svobody s podmínečným odkladem na zkušební dobu dvou let a náhradě škody 2,2 milionu korun.
     Obžalovaná se odvolala a rozsudek tak zatím není pravomocný.

Soud prokázal, že šlo o úmysl

  • Soud si nechal vypracovat posudek znaleckého ústavu, který uvedl, že hodnota nemovitosti byla skutečně více než šest milionů korun, což potvrdilo původní, první posudek.
  • Havlíčková si dále před samotným prodejem účelově změnila stanovy spolku tak, aby byla jediným statutárním zástupcem a mohla samostatně nakládat s jeho majetkem. O této změně údajně věděla pouze její dcera.
  • Ačkoli kočkám v nouzi po prodeji vily zůstalo pouze pár set tisíc, paní předsedkyni na soukromé konto přibyl milión korun.
  • Nekalé čachry nakonec nejlépe potvrdilo i to, že vila má již dalšího majitele a ačkoli vilu Havlíčková prodala kupci za 3,8 milionu, ten ji přeprodal a nový vlastník za ni zaplatil již více než osm milionů!

     Současná předsedkyně Spolku Naděje pro kočky Helena Straková dle svého tvrzení o podvodu nic nevěděla, ačkoli v době prodeje pracovala jako místopředsedkyně a prý byla jen "hodně překvapená.“

     Záhadné ale také je, že si více než dvoumilionové ztráty nevšimla revizní komise spolku nebo proč místopředsedkyně ani revizní komise nevěděla o přijatém dědictví a zda vůbec komise existovala.




Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.