Foto

Čtrnáct minut

Výjezdy k překotným porodům jsou pro záchranáře jedny z nejvíce stresujících

Autor: Jana Holá 7. září 2023 09:47 , aktualizace 13:22

Záchranáři


Čtrnáct minut

     V pondělí 28. srpna kolem půl dvanácté dopoledne se na Stříbrsku rozhodla malinkatá slečna, že její příchod na svět si bude rodina hodně dlouho pamatovat. Rozhodla se totiž přijít na svět ihned poté, co příbuzní zatelefonovali záchranné službě, že žena bude rodit.

     "Jednalo se o takzvaný překotný porod. Naše výjezdové skupiny jely na místo události s vědomím, že porod již probíhá v domácím prostředí. 
     Na místě rodící mamince pomáhala babička, která se těšila na třetí vnouče, ale takto rychlý příchod asi nepředpokládala. Babička se pod vedením zkušeného záchranáře a operátora Marka snažila plnit instrukce tak, aby rodící mamince nejlépe pomohla. Ohromná obava a strach o svou dceru a její i nenarozené miminko situaci lehce ztěžovaly. Vedla si však skvěle a nechala se vést naším kolegou. Hovory tohoto charakteru jsou neuvěřitelně stresové, ale operátoři tísňové linky to na sobě nesmí nechat znát.
     Marek se nenechal, s klidem a vlídným hlasem tišil všechny emoce. Ke konci hovoru, kdy výjezdové skupiny byly téměř na místě, pomalu opadl ze všech zúčastněných ten největší stres a došlo i na radostný smích. Na malou sestřičku se na chvilku přišli podívat i její starší bráškové.

     Celková délka hovoru byla čtrnáct minut. Holčička se prvně ve svém životě nadechla zhruba po osmi minutách od zazvonění telefonu na operačním středisku. Do příjezdu našich kolegů v tu chvíli zbývalo ještě šest minut, kdy kolega instruoval babičku o dalších nutných krocích. Což bylo opakované ověření, zda holčička pravidelně dýchá, zajištění jejího tepelného komfortu a opakovaná kontrola stavu maminky.

     A co říci na závěr? Krásná malá holčička zabalená a v bezpečí u své šťastné maminky a neuvěřitelná úleva a radost všech zúčastněných," popsala nám mluvčí záchranářů a tím, že i takto může vypadat jeden z hovorů na tísňové lince záchranné služby.


     Záchranáře vždy velmi potěší, když se lidé, které zachránili, později ozvou s poděkováním a dokončením svého příběhu, jako například v tomto případě:

Krásná návštěva po roce

     Loni 23. května deset minut po páté odpoledne operátorka Zdravotnické záchranné služby přijala tísňové volání z malé obce u Horažďovic. Jednalo se o předčasný porod nastávající maminky, miminko se na svět rozhodlo přijít skutečně brzy. Operátorka Martina rychle vyhodnotila závažnost situace a na místo vyrážely posádky jak pro maminku, tak i pro v tu chvíli ještě nenarozené dítě. Z hovoru vyplynulo, že porod proběhne doma. Záchranáři na místě porodili a začal boj o křehký život narozené holčičky. Po deseti minutách přišla úleva, srdíčko maličké holčičky začalo bít jako zvon.

    Po následném ošetření a zajištění si holčičku převzala do péče Letecká záchranná služba, z důvodu rychlého transportu na Neonaltologické oddělení FN Plzeň. Maminka po ošetření směřovala za svou dcerou do téhož zdravotnického zařízení.

    O zhruba rok později mladá a šťastná rodina navštívila naše záchranáře, kterým přišla především poděkovat. Holčička je krásná a zdravá, po dramatickém příchodu na svět není ani památka, snad jen ve vzpomínkách rodičů.

    "Děkujeme za Vaši návštěvu, jsme moc rádi, že se Vám dobře daří. Úsměv na tváři Vaší holčičky je pro nás ta největší odměna!" napsali nám operátorky-záchranářky Andrea Divišová a Mária Svobodová