Foto Video

Na školním výletu spadla dívka ze skály - do nemocnice ji musel transportovat vrtulník

Vedení školy o vážném zranění dítěte překvapivě neinformovalo policii, ta se to tak dozvěděla až od novinářů

Autor: Petr Novák pátek 31. května 15:53 , aktualizace 15:56

Hasiči Záchranáři

Partner článku – Cortusa_group


     Včera odpoledne došlo u zámku Nečtiny k vážné nehodě. Žáci Střední uměleckoprůmyslové školy a Základní umělecké školy Zámeček v rámci školního výletu fotili okolí zámku, když byla jedna ze studentek nalezena ležící pod skálou. 

     Na místo byli přivoláni záchranáři a vzhledem k vážnosti zranění byl povolán vrtulník letecké záchranné služby z letiště v Líních.


     Vzhledem k nepřístupnosti terénu byli na místo přivoláni i profesionální a dobrovolní hasiči včetně lezecké skupiny. Ti společně se záchranáři vystoupali do prudkého svahu, kde se nacházela dívka při vědomí společně s pedagogem.
     Jelikož místo neumožňovalo transport přímo do vrtulníku, byla dívka uložena do vakuové matrace a transportní vany a za pomoci lezecké skupiny hasičů byla spuštěna z prudkého svahu k vozidlu záchranářů, kterým byla převezena k vrtulníku LZS. Tím pak byla transportována do nemocnice. 

     "Letecky jsme transportovali osobu narozenou v roce 2007 se středně těžkým zraněním na Emergency Fakultní nemocnice Plzeň Lochotín," uvedla nám mluvčí záchranářů.

Škola o vážném zranění žáka neinformovala policii

     Zarážející na celé události bezesporu je, že policisté se o včerejším pádu dívky dozvěděli až z dnešních dotazů novinářů, k čemu včera na místě vlastně došlo. Škola totiž zřejmě pozapomněla na svoji povinnost o takové události policii informovat.

     "Od dnešního dne se zabýváme případem pádu osoby z několika metrů ze skály, ke kterému došlo včerejšího dne 30. května v odpoledních hodinách nedaleko obce Nečtiny. Dle prvotních informací mělo dojít při pádu ke zranění osoby, která byla letecky transportována k lékařskému ošetření. Šetřením všech okolností  případu se zabývají policisté z územního odboru Plzeň venkov," uvedla nám tisková mluvčí policie.

     My jsme se dnes pokusili s vedením školy spojit a zjistit, jak k celé události mohlo dojít i proč nebyla o úrazu žákyně informována policie. Zástupkyně ředitelky se nám však vyjádřit odmítla. 


Cortusa_group

Pečlivě vybíráme místa, kam umístíme naše projekty. Můžete si tedy být jisti bezpečnou lokalitou v blízkosti přírody i dostupnou z hlediska občanské vybavenosti. Neděláme jen pouhé stavební projekty. Našim klientům plníme sny a přání a pomáháme jim tak vytvořit opravdový domov.