Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

"Kluci pojďte, bude to taková bojová hra," uklidňoval hasič vyděšené děti

Z domu bylo kvůli požáru evakuováno přes dvacet lidí, obyvatelé chválí perfektní zásah hasičů

9. února 2022 18:28 , aktualizace 18:28

Hasiči

     Okamžiky hrůzy si prožili v sobotu 5. února obyvatelé desetipatrového panelového domu na náměstí ČSM v Chodově na Sokolovsku, před jedenáctou hodinou v noci zde totiž začalo v jednom z bytů v pátém patře hořet.
     Na místo jako první po oznámení požáru dorazily hlídky policistů a strážníků, z nichž jeden je ve volnu dobrovolným hasičem. Ti zjistili prvotní informace, které předali hasičům, jež dorazili do osmi minut od oznámení. Následně byla okamžitě zahájena evakuace osob z ohněm zasaženého domu a byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, aby na místě byl dostatek sil a prostředků pro evakuaci celého domu.



     "V bytě hořelo vybavení jedné z místností. Uvnitř se nacházela žena, která se nadýchala kouře, takže jsme jí vyvedli ven a předali jsme ji do péče záchranářů,“ popsal tiskový mluvčí hasičů s tím, že asi sedm osob dům opustilo samo, ale protože šlo o starý panelový dům bez odvětrávacích klapek, museli hasiči z domu evakuovat dalších více než deset osob. Ti byli následně umístěni do starostou zřízeného evakuačního centra v místním kulturním středisku. Další obyvatelé zůstali ve svých bytech po kontrole a za nepřetržitého dohledu hasičů. Záchranáři museli ošetřit dvě osoby a zplodin nadýchanou obyvatelku hořícího bytu museli transportovat do nemocnice.

      Hasičům se v krátké době podařilo požár lokalizovat a uhasit, následně ještě provedli odvětrání objektu a na místo byl povolán vyšetřovatel. 
     Celý zásah hasičů byl ukončen kolem půl druhé ráno a jediné, co ho komplikovalo byli bezohlední řidiči, kteří nesprávným parkováním hasičům značně zkomplikovali příjezd k domu. 

      Událostí se nyní zabývají sokolovští kriminalisté. "Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla mluvčí policie.

      Obyvatelé domu ocenili perfektní práci zasahujících hasičů v několika děkovných vzkazech a dopisech. "Chtěla bych poděkovat za velmi profesionální přístup hasičů při likvidaci požáru. Byla jsem opravdu překvapená když se mi za oknem v 7.patře objevili hasiči v koši na žebříku a ptali se zda vše ready. Vše pak probíhalo rychle organizovaně a v klidu. Měla jsem u sebe dva vnoučky ve věku 7 a 10 let, chodba byla plná hustého a dusivého kouře a hasiči se slovy "...kluci bude to taková bojová hra..." dali klukům dýchací přístroje a vyvedli nás z baráku ven. Vnoučkové to brali opravdu statečně a mají nezapomenutelný zážitek. Ještě jednou moc děkuji i za nynější zkušenost, že v případě nouze máme jistotu opravdu rychlé a profesionální pomoci," napsala starší obyvatelka domu.

      "Ráda bych vyjádřila svůj vděk všem hasičům, kteří likvidovali noční požár domu v Chodově a pomáhali evakuovat obyvatele domu včetně mých dětí. Díky jejich rychlému a profesionálnímu zásahu zůstanou mým klukům na tu hroznou noc jen nezapomenutelné vzpomínky," vyjádřila se mladá maminka.

Foto JSDH Chodov

D.S.D. METAL plus

Požární ochrana a bezpečnost práce. Společnost, která Vás může ochránit před ohněm.