Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Obří požár Penny byl zřejmě žhářstvím, škoda je téměř padesát milionů

Hasiči a policisté uvolnili podrobnou zprávu o rozsáhlém požáru Penny marketu

7. listopadu 2022 13:05 , aktualizace 13:06

Hasiči

     V neděli ráno jsme informovali o rozsáhlém požáru, během kterého v Chodově zcela vyhořela prodejna Penny. Byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu a na místě zasahovalo patnáct jednotek hasičů.

Dnes již můžeme přinést celou zprávu hasičů i aktualizované vyjádření Policie ČR:

     "V neděli před pátou hodinou ranní přijali hasiči na tísňové lince oznámení o požáru prodejny supermarketu v Chodově na Sokolovsku. Již první volající uvedl, že vstupní část prodejny je celá v plamenech, které se navíc rychle šíří. To potvrdili i další oznamovatelé.
     Operační středisko ihned vyslalo na místo požáru jednotky hasičů ze II. stupně požárního poplachu a s ohledem na potřebu dalších jednotek byl stupeň zvýšený na III. V době příjezdu prvních hasičů na místo byla prodejna již celá zasažená požárem a začala se propadat střecha.
     V těsné blízkosti prodejny bylo v době požáru zaparkováno velké množství osobních vozidel, zásah hasičů tak zaměřený rovněž na obranu těchto vozidel před sálavým teplem. Část vozidel se podařilo uchránit, část plameny svým sálavým teplem poškodily.
     Po dvou hodinách zásahů, kdy na místě bylo patnáct jednotek hasičů, se podařilo dostat požár pod kontrolu. Hašení probíhalo z výškové techniky a také ze dvou úseků ze dvou stran objektu. Postupně bylo možné snížit počet zasahujících hasičů, celé dopoledne pokračovali hasiči v dohašování, kdy uvnitř objektu byla stále doutnající ohniska. Na místě začal pracovat vyšetřovatel požárů, společně s kolegy z policie zjišťoval místo, kde začalo hořet, a jaká je příčina. Podle zástupce majitele prodejny je škoda způsobená na samotném objektu a na zboží v řádech desítek milionů korun. Další škody způsobil požár na poškozených vozidlech.
     V odpoledních hodinách si místo zásahu převzal zástupce majitele, hasiči ve večerních hodinách pojedou znovu na kontrolu požářiště včetně kontroly termokamerou,"
podrobně popsali hasiči s tím, že u požáru zasahovali profesionální hasiči ze Sokolova, Karlových Varů, Chemických závodů Sokolov, Chebu a Kraslice. Povoláni byli také dobrovolní hasiči z Chodova, Vintířova, Nové Role, Nejdku, Horního Slavkova, Tašovic, Rotavy, Ostrova, Březové a Lokte.

     "Tento požár začali šetřit sokolovští kriminalisté, kteří na místo povolali i služebního psa vycvičeného na vyhledávání akcelerantů. Poté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Poškození cizí věci, kterého se měl dopustit neznámý pachatel.
     Škoda byla předběžně odhadnuta na částku přesahující 48 milionů korun a při požáru došlo i k poškození osmi zaparkovaných osobních vozidel,"
doplnil tiskový mluvčí policie s tím, že celým případem se kriminalisté v současné době intenzivně zabývají. 


Původní článek:

     V noci ze soboty na neděli, respektive již v neděli velmi brzy ráno, došlo v Chodově na Sokolovsku k požáru prodejny Penny. Požár je rozsáhlý a zasáhl celou prodejnu, kterou zcela zničil. Oheň poškodil i několik zaparkovaných aut.


      Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Na místě zasahují desítky profesionálních i dobrovolných hasičů a je zřízena dálková doprava vody na místo požáru.

      Příčina vzniku požáru zatím známa není.

Aktualizujeme:

      Na místě jsou samozřejmě i policisté. "Dorazil výjezd kriminální policie a po zlikvidování požáru bude nasazen i pes na vyhledávání akcelerantů hoření," uvedla nám mluvčí policistů s tím, že na další informace je ještě brzy a policisté teprve zahajují šetření celé události.

     „Požár zasáhl celou prodejnu včetně zboží i střechy. V současné době máme oheň pod kontrolou, ale práce na místě budou trvat minimálně celý den. Příčinu vzniku požáru vyšetřujeme,“ uvedli nám hasiči a potvrdili, že na místě nejsou naštěstí žádné oběti. 

     V průběhu dopoledne pak tisková mluvčí policie doplnila: "Celková škoda byla odhadnuta na částku 48 milionů korun. Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Poškozování cizí věci a případem se dále intenzivně zabývají."

Foto, video: HZS, čtenáři, Fb

 

D.S.D. METAL plus

Požární ochrana a bezpečnost práce. Společnost, která Vás může ochránit před ohněm.