Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Aktualizace článku: Požár v bytovém domě založil opilec, sám pak skončil v nemocnici

Policie uvolnila video z evakuace bytového domu zakouřeného při požáru

23. února 2023 13:58 , aktualizace 13:58

Alkohol Hasiči Záchrana života

     V pátek 17. února jsme informovali o požáru bytového domu v Železniční ulici v Plzni, při kterém policisté ze Speciální pořádkové jednotky riskovali vlastní zdraví i život, aby ze zakouřeného prostoru co nejrychleji evakuovali veškeré obyvatele, včetně nespolupracujícího opilého původce požáru.
     Policie dnes k případu uvolnila další informace a video ze samotného zásahu.


     "Policejní hlídka byla 17. února po 17. hodině vyslána do ulice Železniční v Plzni, kde byl hlášen požár v druhém patře bytového domu. Již při vstupu do budovy policisté vyzývali osoby k opuštění jejich bytů a otevírali okna k odvětrání zakouřených prostor. Z bytu, ze kterého se valil hustý černý kouř, se ozýval dezorientovaný muž, ale odmítal opustit prostor. Policisté proto museli do bytu vstoupit a pětapadesátiletého muže z bytu vyvést. Před domem muže předali do péče záchranářům," popsala samotnou záchrannou akci tisková mluvčí policie.


Původní článek:

     V pátek 17. února před půl šestou večer vyjížděli hasiči z pěti jednotek, záchranáři i policisté do Železniční ulice v Plzni, kde došlo k požáru v bytě v prvním patře jednoho z domů. Podle informací z místa se muž vracel domů s pejskem, když si na chodbě všiml kouře vycházejícího z bytu souseda. 

     Muž ihned zalarmoval sousedy, přivolal hasiče a pokoušel se na muže v bytě dobouchat. "Ten blbec po chvíli otevřel, nalitej jako každej den, a ani nevěděl kde je. Když nás viděl, utekl se schovat zpátky do bytu, ve kterém ale hořelo" popsala nám jedna z obyvatelek domu.    Zatímco ostatní obyvatelé domu se i s několika psy samovolně evakuovali před budovu, muž, který jako první zpozoroval kouř, se pokusil vyvést i opilého obyvatele hořícího bytu. Sám se při tom ale nadýchal kouře.

     Mezitím na místo dorazili policisté ze Speciální pořádkové jednotky a zahájili kontrolu budovy, zda uvnitř někdo nezůstal. Po chvíli se jim podařilo v hustém kouři, ve kterém museli doslova lézt po čtyřech, objevit oznamovatele, kterého vyvedli před budovu. Druhý muž se mezitím stále ukrýval v bytě, ale i přes dusivý kouř se ho policistům, silně opilého a zplodin hoření nadýchaného, podařilo z budovy vyvést. 

     V té chvíli již na místo dorazili hasiči, kteří za pomoci dýchací techniky vnikli dovnitř budovy a provedli průzkum, zda se uvnitř nenachází nikdo další.

     Zatímco hasiči požár lokalizovali a zlikvidovali, načež zahájili odvětrávání budovy přetlakovou ventilací. Záchranáři si mezitím do péče převzali celkem pět nadýchaných, tedy muže, který byt zapálil, muže, který mu šel na pomoc a tři policisty.
     Transport do nemocnice nakonec potřeboval pouze obyvatel bytu. "Z místa jsme transportovali nadýchaného muže narozeného v roce 1967 na Urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň," uvedli nám záchranáři.
     Podle tiskového mluvčího hasičů došlo v bytě k požáru od zapálených hadrů a ubrusů v koupelně. 

     Obyvatelé domu z celé situace nebyli příliš nadšení a zřejmě jen přítomnost policistů zajistila, že na adresu problémového souseda přiletělo pouze několik nadávek a ne třeba pár facek.



D.S.D. METAL plus

Požární ochrana a bezpečnost práce. Společnost, která Vás může ochránit před ohněm.