Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Rozsáhlý požár výrobní haly - byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu

Na místě bylo nasazeno deset jednotek hasičů

Autor: Petr Novák neděle 21. dubna 15:44 , aktualizace 17:20

Hasiči


     V noci na dnešek před pátou hodinou vyjížděli hasiči na signál elektronického protipožárního systému do výrobní haly firmy Novares v Janovicích nad Úhlavou. Po příjezdu na místo byl požár potvrzen, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a nasazeno bylo deset jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

     Hasiči podle svých vlastních slov museli v prostorech haly zasahovat v dýchací technice a po celou dobu, dokud se skladovací hala neodvětrala, hasili skrytá ohniska, která se neustále objevovala. Lokalizace požáru trvala několik hodin a zásah byl ukončen až kolem deváté hodiny ráno. 

     Není hlášeno, že by při události došlo ke zranění osob.

     Šetření požáru si pak převzali vyšetřovatelé hasičů a kriminalistů. "Na místo jela výjezdová skupina SKPV Klatovy a psovod se psem na vyhledávání akcelerantů hoření. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci," uvedl nám tiskový mluvčí policie.


Jedná se již o druhý rozsáhlý požár v areálech firmy Novares, o kterém informujeme. O tom minulém jsme informovali v článku:

 Obrovský požár uzavřel dálnici D5 

    14. srpna 2023 po jedenácté hodině došlo k požáru haly na výrobu plastů do automobilového průmyslu firmy Novares ležící ve Skandinávské ulici v obci Žebrák u dálnice D5 mezi Plzní a Prahou. Vítr hnal černý a čpavý dým na dálnici, takže ji policie uzavřela.

Hasiči k hašení nasadili i vrtulník Black Hawk
Čtenáři projíždějící tímto úsekem dálnice těsně před jejím uzavřením nám poslali videa:


     Na místě s ohněm bojuje více než dvacet jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a byl vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu. Ačkoli je tento požár již ve středních Čechách, vyjely k němu i hasičské jednotky z Plzeňského kraje, konkrétně z Rokycan s velkokapacitní cisternou, z Košutky s protiplynovým automobilem a Zbiroh vyslal dvě cisterny.
     Podle prvotních informací měli tři hasiči utrpět zranění.

     „Jde o požár haly v plném rozsahu hoření a hrozí, že se oheň rozšíří i na další haly. Kouř se šíří také směrem na dálnici D5,“ uvedli hasiči s tím, že lidé v okolí by neměli větrat.

     Dálnice je v tuto chvíli uzavřena od 34. do 41. kilometru a objízdná trasa je vedena po silnici č. 605.

    „V okolí města Žebrák očekávejte zvýšený pohyb hasičských a záchranářských vozidel z důvodu požáru v průmyslové zóně,“ doplnili ještě hasiči.

     V půl páté odpoledne hasiči oznámili lokalizaci požáru a policie otevřela dálnici D5, místo je průjezdné se sníženou rychlostí.

 

 


     

D.S.D. METAL plus

Požární ochrana a bezpečnost práce. Společnost, která Vás může ochránit před ohněm.