Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Recidivista při osobní prohlídce napadl a zranil policistu

Napadený policista skončil hospitalizovaný v nemocnici

9. října 2017 15:49 , aktualizace 15:52

Alkohol Napadení Zadržení pachatele

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři

     Tachovští policisté řešili v úterý 2. října oznámení o poškození vchodových dveří jednoho bytu v Tachově v ulici U Penzionu. Dveře bytu své blízké příbuzné měl poškodit devětatřicetiletý muž poté, co se dožadoval vstupu do bytu. Protože jeho snaha byla marná, místo opustil. Před domem pak vulgárně nadával hlídce městské policie, která byla na místo přivolána, a vyhrožoval také poškozením služebního vozidla. V tomto případě mužovo jednání tachovští policisté kvalifikovali jako přestupek proti majetku.

     Následující den měl muž ve večerních hodinách telefonovat na linku tísňového volání, kdy během telefonátu obviňoval policisty z jeho různých životních nezdarů. Asi po půl hodině přišel před budovu tachovského obvodního oddělení, kde začal vulgárně nadávat a i slově vyhrožovat službu konajícím policistům. 
     Vyhrožoval poškozením jejich soukromých i služebních vozidel. Ve svém jednání pokračoval i uvnitř budovy, kde policisty opětovně slovně napadal, obviňoval je z toho, že nemá práci ani bydlení, na policisty opakovaně plival a vulgárně jim nadával. 
     Policisté podnapilého muže opakovaně vyzývali, aby zanechal svého protiprávního jednání a začal se chovat slušně, ten však nereagoval, naopak se jeho agresivita vůči policistům stupňovala a muž začal vyhrožovat i sebepoškozením. S ohledem na celou situaci i na osobní zkušenost s dotyčným policisté přistoupili k osobní prohlídce, neboť věděli, že muž u sebe nosí nůž. Tím již v minulosti policisty také ohrožoval a to dokonce přímo na služebně, kdy na policisty vytáhl dýku. Tenkrát mu ji ale pohotový policista vyrazil z ruky.
     I tentokrát se ukázalo, že nůž u sebe má a v průběhu prohlídky došlo ze strany muže k fyzickému útoku na policistu, kterého agresor nečekaně udeřil pěstí do obličeje, přímo na přechod mezi horním patrem a nosem, tedy velmi nebezpečné místo. Po této ráně se agresor na policistu vrhl, ale napadený se zvládl ubránit.  
     "Po útoku policisté muže zpacifikovali za použití hmatů a chvatů a přiložili mu služební pouta. Po provedení potřebných úkonů byl dotyčný převezen do policejních cel. Ještě před tím s ním policisté provedli dechovou zkoušku, která byla pozitivní. Přístroj naměřil hodnotu 0,92 promile alkoholu. Zraněného policistu na místě ošetřila záchranná služba, která jej poté převezla na ošetření do nemocnice, kde zůstal hospitalizován.
     Ve střetu, tj. 4. října letošního roku, proto zahájil policejní komisař trestní stíhání 39letého muže a obvinil jej ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě. S ohledem na jeho trestní minulost podal policejní komisař státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby. Ten ve čtvrtek 6. října soud akceptoval, a tak je obviněný muž stíhán vazebně. Za násilí proti úřední osobě mu v případě, že bude uznán vinným, hrozí trest odnětí svobody až na šest let,"
 uvedla k případu tisková mluvčí policie.

Foto ilustrační

Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.