Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Další muž v Plzni zkolaboval po aplikaci drogy

Vývar z fentanylových náplastí používaný jako náhražka heroinu může být velice nebezpečný

22. listopadu 2022 17:20 , aktualizace 17:20

Drogy Záchranáři Záchrana života

Partner článku – Alfa Tactical

     V sobotu 19. listopadu ve čtyři hodiny odpoledne si policisté z obvodního oddělení Plzeň Bory projíždějící Lobezskou ulicí všimli bezvládně ležícího muže. Policisté zastavili a vyrazili zkontrolovat, zda je muž v pořádku, ten ale nejevil známky života.

     Policisté okamžitě po zjištění, že muž nemá hmatný tep a nedýchá, zahájili jeho resuscitaci a přivolali na místo Zdravotnickou záchrannou službu. V resuscitaci muže pak pokračovali až do jejího příjezdu.

     Záchranáři na místě zjistili, že se muž zřejmě předávkoval opiáty, podle všeho vývarem z opiátových náplastí a podali mu proto antidotum rušící účinek opiátů a jen chvíli poté se podařilo životní funkce u muže obnovit. "Muže narozeného v roce 1973 jsme po ošetření již při plném vědomí transportovali na Urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň," uvedli nám záchranáři.

     Vše nasvědčuje tomu, že kdyby policisté pohotově nezareagovali a muži neposkytli okamžitou pomoc, vážný stav způsobený předávkováním drogou by muž nepřežil.

     Pozn. red: Fentanylové náplasti, které narkomané často používají jako náhražku heroinu, jsou určené k tlumení bolesti a jsou relativně snadno dostupné. Narkomané již několik let vývar z nich používají k nitrožilní aplikaci, problémem je ale dávkování, kdy lze jen velmi těžko odhadnout, jak je roztok silný. Předávkování pak způsobuje poruchy dechu i vědomí.


K podobné události došlo minulé úterý i v podchodu u Centrálního autobusového nádraží:

Muž zkolaboval v podchodu

     V úterý 15. listopadu v půl čtvrté odpoledne bylo na linku městské policie oznámeno, že v podchodu Centrálního autobusového nádraží Plzeň leží muž, který je pravděpodobně v ohrožení života. Na základě tohoto oznámení byla na místo okamžitě vyslána hlídka strážníků ze služebny Bory.
     "Strážníci k podchodu dorazili do tří minut. Bezvládně ležící muž nedýchal a neměl hmatatelný puls. Jeden z dvojice strážníků okamžitě zahájil jeho resuscitaci s nepřímou masáží srdce a volal linku 155, druhý z členů hlídky mezitím spěchal do služebního vozu pro zdravotnický batoh a defibrilátor. V tu chvíli se dostavila na místo také další motorizovaná hlídka, která kolegu při náročné resuscitaci vystřídala a pokračovala v ní za současného použití ambuvaku," popsala tisková mluvčí městské police.

     Strážníkům se u bezvládného muže podařilo částečně obnovit dýchání, ale jen na okamžik a krátce nato, co strážníci provedli na pokyn TANRU kontrolu životních funkcí, došlo k opětovné zástavě dechu.
     Strážníci dál pokračovali v oživování až do příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby. "U muže se po prováděné resuscitaci podařilo strážníkům obnovit srdeční činnost a záchranářům následně i dýchání. Zdravotnickou záchrannou službou byl z místa muž transportován na oddělení Emergency již při vědomí," uvedla tisková mluvčí strážníků.

     "Muž narozený v roce 2000 měl po nitrožilní aplikaci drogy a předávkování se poruchy dechu i srdečního rytmu. Po prvotním ošetření byl transportován na Emergency Fakultní nemocnice Lochotín," doplnila tisková mluvčí záchranářů. 
      Dle všeho si i v tomto případě muž do žíly aplikoval vývar z opiátových náplastí. 


 



Alfa Tactical

Specializovaný obchod a e-shop se zbraněmi, vojenským a outdoor vybavením. Máme široký výběr zbraní, střeliva, army, outdoor vybavení za skvělé ceny. Nabízíme slevy pro registrované zákazníky, ozbrojené složky, IZS, AZ a členy vybraných spolků. Nakoupíte u nás online nebo v prodejně na Doubravce.