Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Petříka, který zemřel krátce po propuštění z nemocnice, ošetřoval lékař odsouzený za smrt jiného dítěte

Výsledky pitvy a nové informace ke smrti teprve tříměsíčního chlapečka

23. prosince 2022 11:49 , aktualizace 14:01

Smrt

     Včera vydaný článek o smrti teprve tříměsíčního Petříka je pochopitelně obrovsky sledovaný a my vám slíbili, že se mu budeme dále pečlivě věnovat.
     Toto je úplně poslední fotka chlapečka, pořízená krátce poté, co se rodina vrátila z nemocnice. O sedm hodin později je Petřík již mrtvý.

     Po vydání článku nás kontaktoval mluvčí Domažlické nemocnice a uvedl nám toto: "V Domažlické nemocnici je nám líto každého zmařeného života a zvlášť pokud se jedná o dítě. I v tomto případě je nám velice smutno, že zemřelo malé dítě. Nicméně v tuto chvíli se musíme jednoznačně ohradit proti tomu, že je jeho smrt dávána do souvislosti s přechozím ošetřením v nemocnici a že jsou lékaři nemocnice nepřímo označováni za viníky smrti malého dítěte.
     Pro toto obvinění neexistuje žádný důkaz a zatím nikdo k němu nepodal jakékoli odborné vyjádření, které by tuto úvahu podpořilo. Naopak. Informace, které má nemocnice čerstvě k dispozici naznačují, že ošetření dítěte v nemocnici bylo úspěšné, zdravotní potíže odezněly a smrt dítěte nemá žádnou souvislost s potížemi, se kterými bylo v nemocnici ošetřováno. Nicméně protože jsme profesionálové, tak v tuto chvíli odmítáme spekulovat a čekáme na výsledky pitvy."

Výsledky pitvy

     Jak jsme v původním článku uvedli, pitva včera proběhla a dnes dorazily její předběžné výsledky. Ty však zatím moc světla do případu nepřinesly, pouze vyloučily, že by Petřík zemřel na následky týrání nebo násilnou smrtí a naopak potvrdily, že dítě nemocné skutečně bylo.
     "Podle předběžné pitevní zprávy můžeme vyloučit brachiální násilí. Jednalo se o úmrtí z chorobných příčin. Konkrétní informace budeme mít až po všech laboratorních výsledcích, což může být v řádu týdnů," uvedla nám dnes mluvčí policie.

Petříka ošetřoval lékař odsouzený za smrt jiného dítěte

     Tu noc, kdy byl Petřík z nemocnice poslán domů, měl službu primář dětského oddělení MUDr. František Zahálka, který je také podepsaný pod lékařskou zprávou.

     Bohužel jde o lékaře, který byl v roce 2021 odsouzen za smrt šestnáctiměsíčního chlapečka. Podle soudu chlapečkovi, který snědl několik fazolí, jenž jsou v syrovém stavu jedovaté, vypláchl žaludek solným roztokem, což následně přivodilo jeho smrt. Soudní znalec tento postup lékaře před soudem doslova označil jako katastrofu. 

     Soud osmašedesátiletého MUDr. Zahálku uznal vinným z usmrcení z nedbalosti a uložil mu trest odnětí svobody v délce 20 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou let a dále mu po dobu tří let zakázal vykonávat povolání lékaře.

     Bohužel kvůli odvolání rozsudek dosud nenabyl právní moci a lékař tak může dál děti ošetřovat.


     Včerejší článek:

Teprve tříměsíční Petřík zemřel krátce poté, co ho z nemocnice poslali domů

     Tragicky skončil v úterý ráno případ teprve tříměsíčního Petříka z Klenčí pod Čerchovem, kterému se v pondělí večer udělalo zle. Chlapeček podle rodiny nemohl dýchat, třásl se, měl horečku a stále plakal, takže dostal půlku čípku panadolu a rodina s ním vyrazila na pohotovost nemocnice v Domažlicích. 
     "Přijeli jsme tam po sedmé hodině večer, vyseděli frontu v čekárně a chtěli jsme, aby ho vyšetřili. Doktorka s doktorem mu ale jen koukli do krku, nevzali mu krev, nezměřili kyslík, nic. Pak nás poslali domů s tím, že je to jenom horečka u miminek je to normální. V podstatě nám řekli, že když nemá horečku alespoň čtyřiadvacet hodin, nemáme na pohotovosti co dělat," popsala nám blízká příbuzná tříměsíčního chlapečka.

     Petříkův stav se ale v úterý ráno zhoršil a rodina ho zrovna chystala na další cestu k lékaři, když chlapeček přestal dýchat. "Volali jsme hned na záchranku, paní nám po telefonu říkala jak mu máme dávat dýchání z úst do úst a masírovat srdíčko, než přijeli. Pak si ho převzali, ale Petříčka se oživit již nepodařilo," popsal nám další příbuzný.

     Podle tiskové mluvčí záchranářů už při příjezdu jejich posádky byl chlapeček v bezvědomí a i přes veškerou snahu se u něj nepodařilo obnovit životní funkce. Lékař tak bohužel musel konstatovat jeho smrt.

     Případem se v tuto chvíli samozřejmě zabývají kriminalisté, zatím se ale čeká na výsledky soudní pitvy, která přesně určí příčinu Petříkova úmrtí. Podle našich informací má pitva proběhnout dnes.

     Bohužel se nám nepodařilo zastihnout ředitele domažlické nemocnice, aby se k případu mohl vyjádřit.

Se svolením rodiny uveřejňujeme jednu z posledních fotografií ještě živého Petříka