Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

V mateřské školce byla nalezena další použitá injekční stříkačka

Víte jak postupovat při nálezu injekční stříkačky, nebo při zranění o její jehlu?

25. dubna 2023 12:14 , aktualizace 12:14

Drogy Městská policie

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     Minulý týden jsme informovali o nepochopitelném případu, kdy se v Plzni v mateřské školce zranila malá holčička o injekční stříkačku, kterou tam přes plot pohodil s největší pravděpodobností nějaký narkoman. Tehdy jsme v článku, který si celý můžete přečíst níže, informovali i o tom, že vedení této mateřské školky přislíbilo s maximální pozorností prostor zahrady, zvláště v blízkosti plotů, pečlivě kontrolovat.
     A právě díky pečlivosti zaměstnanců této školky bylo zabráněno dalšímu možnému zranění dítěte. Jak nám potvrdila mluvčí městské policie, minulý týden strážníci do stejné školky opět vyjížděli sebrat další injekční stříkačku, kterou tam někdo opět hodil přes plot a nalezli ji zaměstnanci školky při ranní pečlivé kontrole zahrady.

     Pohozené použité injekční stříkačky jsou bezesporu velikým problém a vaše děti na ně bohužel mohou narazit téměř kdekoli. Shodou okolností jen několik hodin po nálezu druhé stříkačky v mateřské školce byla další nalezena i na dětském hřišti u Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice v ulici 17. listopadu. I v tomto případě nález vyrazili zlikvidovat strážníci.

     Rodiče by svým dětem měli toto nebezpečí řádně vysvětlit a vštípit jim, že na nalezené injekční stříkačky se v žádném případě nesahá a jejich nález by měly vždy oznámit dospělému. 
     Na nutnost s dětmi na toto téma hovořit již rodiče upozorňují i plzeňské mateřské školky.

     Vzhledem k množství tohoto nebezpečného odpadu ve veřejném prostoru také opakujeme výzvu policie, strážníků a Krajské hygienické stanice jak postupovat při nálezu injekční jehly nebo stříkačky:

     Objevíte-li někde pohozenou použitou injekční jehlu nebo stříkačku, zásadně se jí nedotýkejte! Nález okamžitě oznamte městské policii, která zabezpečí bezpečnou likvidaci prostřednictvím vyškolených osob. S použitými injekčními jehlami a stříkačkami se manipuluje pouze pomocí vhodného nástroje, například pinzety nebo kleští, a poté se ukládají do pevného obalu s uzávěrem.

     Podle epidemiologů hrozí v případě poranění jehlou nebezpečná žloutenka typu C či nakažení virem HIV a nákaza hrozí až dva týdny od použití jehly. Pokud se o použitou injekční jehlu poraníte, bezprostředně po poranění ranku nemačkejte a nechte co nejdéle volně krvácet, krvácení by mělo snížit dávku viru. Po zastavení krvácení ranku důkladně vymyjte vodou i mýdlem a ošetřete desinfekčním roztokem, nejlépe Jodisolem nebo 0,2% Persterilem, které mají antiseptický a protivirový účinek. Následně co nejdříve vyhledejte praktického lékaře, lékaře hygienické stanice nebo se přímo obraťte na nejbližší infekční oddělení nemocnice s poliklinikou.

O prvním nálezu, kdy se o použitou injekční jehlu zranila ve školce jedna z dívek jsme informovali předminulý týden:

Dívenka se v mateřské školce bodla o injekční stříkačku narkomana

     Ve středu 12. dubna dopoledne si dvě holčičky hrály na zahradě 22. mateřské školy s injekční stříkačkou, kterou nalezly v křoví. Jedna z dívenek se o jehlu lehce poranila. Do areálu školky se stříkačka dostala zřejmě přehozením přes plot.

     Vše bohužel nahlásila druhá z holčiček až doma svým rodičům, a její maminka pak samozřejmě zalarmovala rodiče poraněné holčičky. Tento průběh události nám potvrdil i tatínek zraněné holčičky, se kterým je naše redakce ve spojení, a doplnil nám, že se o situaci rodina dozvěděla v devět hodin večer a s dítětem samozřejmě okamžitě vyrazili k lékaři, který u holčičky provedl odběr krve. Rodiče poté kontaktovali zástupkyni ředitelky školky, která ještě ve středu večer do školky jela a injekční stříkačku nalezla.
     Ve čtvrtek ráno pak tato zástupkyně ředitelky ještě přivolala strážníky městské policie a ti celý prostor pečlivě prohlédli. Prohlídky se zúčastnila i maminka s poraněnou holčičkou, která strážníkům ukázala, kde přesně k celé události došlo.        

      Celá situace je pro všechny zúčastněné samozřejmě velmi emotivní a osobně se dotýká i 1. místostarosty třetího městského obvodu Pavla Šrámka, který má Mateřské školy ve své gesci. „Nic podobného se už nesmí nikdy opakovat! Jako otec malého dítěte bych si to s člověkem, který hodí použitou injekční stříkačku do areálu školky, nejraději vyřídil osobně ručně. Neumím si ani představit, co nyní rodiče holčičky musí prožívat, pevně doufám, že malá bude v pořádku,“ uvedl místostarosta.

     Obvod okamžitě zorganizoval několik opatření, mezi které patří častější kontroly v okolí mateřských školek se zaměřením na problémové osoby i pravidelná kontrola areálů školek pomocí detektoru kovů. 

     Rozhořčení nad nepochopitelným činem neskrývá ani starosta obvodu David Procházka, který nám uvedl: „Připadá mi strašné, že narkomani pohybující se po našem městě, ohazují použité injekční stříkačky volně po dětských hřištích, právě proto je pravidelně kontrolujeme a čistíme, ale že někdo je schopný odhodit stříkačku i do uzavřeného areálu školky, je už zcela přes čáru a lidské chápání. Kontrola i těchto areálů je tedy od tohoto okamžiku pro nás samozřejmá,“ dodává starosta.


Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.