Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

"Dělat na drogách je pro nás vlastně také droga!"

TOXI tým plzeňské kriminálky odpovídá na dotazy našich čtenářů

22. března 2019 16:56 , aktualizace sobota 23. března 02:17

Drogy Zvířata


      "Dělat na drogách je pro nás vlastně také droga," začal se smíchem velice dlouhý rozhovor šéf plzeňského TOXI týmu, který má za sebou zlikvidované drogy za miliony korun a pokračoval: "Peníze v téhle práci nevyděláš, je zde ale adrenalin, riziko a dobrodružství. Na druhé straně stojí naštvané manželky a stovky hodin přesčasů. 
     Proč to děláme? Drogy jsou velká hrozba, působí jako časovaná bomba a ohrožují nejen uživatele, ale i celé jeho okolí. Považuji to za velmi důležitou práci a také významnou pomoc veřejnosti. Také bych chtěl dodat, že mě tu drží skvělá parta a perfektní tým!"

     Minulý měsíc jsme Vám v článku o TOXI týmu plzeňské kriminálky slíbili, že Vámi zaslané dotazy, týkající se této specifické složky policie, policistům předáme a zprostředkujeme Vám na ně odpovědi.
     Jak jsme slíbili tak plníme, odpovědi na Vaše dotazy zpracovali přímo kriminalisté z TOXI týmu. Samozřejmě ale vzhledem ke služebním úkolům, které plní, není možné zveřejnit totožnost těchto policistů a i případné zakrytí obličeje a změna hlasu, by mohla dost vyzradit, odpověděla nám za ně tisková mluvčí policie. Odpovědi jsou ve videu.
     Zároveň s tímto nám policisté jako bonus ukázali, jak probíhá orientační test na omamné a psychotropní látky a také prohlídku vozidla za pomoci psa, speciálně vycvičeného a vyhledávání těchto látek. 

Co to je TOXI Tým?

     "Toxíci", jak si sami pracovně říkají, je tým složený ze zkušených vyšetřovatelů a vybraných kriminalistů, kteří společně tvoří významnou složku boje proti drogové kriminalitě, na němž se podílejí téměř všechny policejní součásti. 
     Jejich úkolem je odhalovat nelegální laboratoře, tzv. varny, výrobce drog, pěstírny. Současně také mají samozřejmě v popisu práce eliminovat činnost dealerů a zjišťovat osoby, které jim v této protiprávní činnosti pomáhají.

Co mají za poslední rok za sebou?

     Za rok svého působení odhalili a zpracovali policisté TOXI Týmu celkem 141 případů. Část se týkala pěstování, distribuce a přechovávání marihuany, kde se v rámci domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor podařilo zajistit celkem 1300 rostlin a 10,7 kg sušiny v hodnotě nejméně 1,3 milionu Kč. 
     Další část případů se týkala výroby, distribuce a přechovávání nejrozšířenější a nejnebezpečnější tvrdé drogy u nás, metamfetaminu, tedy pervitinu, kde se podařilo odhalit 3 tzv. varny a prokázat více než 2 kg pervitinu v ceně nejméně 2,5 milionu Kč. 
     Ve zbytku případů, které se podařilo odhalit, se pachatelé dopouštěli distribuce tablet drogy extáze, léků obsahujících opiáty a heroinu.

Únava, vyčerpání a nekonečný boj s chobotnicí

     "Práce policistů TOXI Týmu vyžaduje nejen vysokou odbornost a flexibilitu, ale neobejde se bez spolupráce s kolegy z oddělení služební kynologie a jejich speciálně vycvičenými služebními psy na vyhledávání omamných a psychotropních látek. Stejně tak se neobejde bez spolupráce s policisty Národní protidrogové centrály, pracovníky Generální ředitelství cel, pracovníky Vězeňské služby ČR, pracovníky státní správy, samosprávy a dalšími pracovníky státních i nestátních organizací," říká dnes o práci TOXI Týmu vedení policie.
     Ze všech oblastí kriminality je právě v oblasti drog činnost pachatelů stále sofistikovanější. Zisky pachatelů jsou tak astronomické a hlad narkomanů po drogách tak nekonečný, že výrobci i dealeři si mohou dovolit to nejlepší vybavení, včetně malých, mobilních varen nebo naopak laboratoří na průmyslové úrovni. Vysoké zisky jim umožňují bezproblémové získávání prekurzorů v zahraničí i časté stěhování skrýší a mohou tak být stále krok před policisty. 

Policejní psi nehledají jen drogy a výbušniny, ale umí vykouzlit i úsměvy

     Právě dnes se policistky společně s jedním z psovodů, který s TOXI týmem dlouhodobě spolupracuje, vydali na návštěvu k seniorům do Senior residence Terasy. Mezi psy, kteří dnes seniory navštívili byla i Border kolie Ferrari, nejen specialistka na vyhledávání OPL (drogy), ale také se 2,5 roku věnuje canisterapeutické činnosti. O této návštěvě přineseme více informací zítra.

Foto: PČR