Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

"Nevinná" Hvížďalka chrlila pervitin ve velkém

Desítky policistů v čele se zásahovou jednotkou zaútočily na statek

16. června 2020 21:29 , aktualizace 21:29

Drogy Zadržení pachatele Zásahová jednotka

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     Kriminalisté v čele s TOXI týmem odhalili v rámci veliké protidrogové akce s krycím názvem "LEV" varnu pervitinu, tentokrát v osadě Hvížďalka, ležící u stejnojmenného rybníka nedaleko Spáleného Poříčí na Blovicku.
     "Ve spolupráci s kriminalisty, zásahovou jednotkou a pořádkovými jednotkami bylo zadrženo pět osob, tedy čtyři muži ve věku 37, 39, 43 a 44 let a jedna žena ve věku 34 let," uvedla tisková mluvčí policie.
     Všechny osoby se policistům podařilo dopadnout na základě důkladného operativního šetření, které probíhalo od ledna letošního roku. Podezřelé osoby policisté zadrželi na různých místech Plzeňského kraje a jednoho z nich v Hradci Králové. Jeden z mužů se dokonce snažil policistům ujet traktorem.
     V průběhu šetření policisté zjistili, že dvěma podezřelým mužům dodávají léky osoby, které mají v hledáčku příbramští policisté. Ti měli rozpracovanou akci pod názvem „ALAVIS“ a rovněž na případu pracovali intenzivně několik měsíců. Policisté z Územního odboru Plzeň-venkov a policisté z Územního odboru Příbram se tedy domluvili na spolupráci a ve čtvrtek 11. června přistoupili všichni společně k samotné realizaci celého případu.
     "Policisté zjistili, že sedmatřicetiletý muž nejméně rok a půl vyráběl a následně prodával pervitin. V březnu letošního roku pak do svého týmu přibral výše uvedené osoby. Dva muži ve věku 43 a 44 let dodávali k výrobě pervitinu potřebné léky a chemikálie, které částečně hradila čtyřiatřicetiletá žena. Sedmatřicetiletý muž společně s devětatřicetiletým společníkem pak vyráběli samotnou drogu v obci na jižním Plzeňsku chemickou cestou za pomoci laboratorního zařízení," popsala mluvčí policie.
     V souvislosti s případem policisté provedli několik domovních i nebytových prohlídek, při kterých zajistili předměty určené k výrobě pervitinu, ale i krystalickou látku a větší množství chemikálií. Ve večerních hodinách proto na místo byli přivoláni i hasiči, včetně specialistů z Laboratoře Třemošná. Zajištěné látky policisté podrobili znalecké expertíze.
     Do akce bylo nasazeno několik desítek policistů z Územního odboru Plzeň-venkov a Územního odboru Příbram. Na základě shromážděných důkazů policejní komisař zahájil trestní stíhání všech pěti zajištěných. Kriminalisté je obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
     "Tři muži jsou v současné době vyšetřováni vazebně, ostatní jsou vyšetřováni na svobodě," zakončila mluvčí policie s tím, že není vyloučeno, že policisté právní kvalifikaci ještě rozšíří, jelikož šetření tohoto případu stále pokračuje.

Foto: KP a PČR

Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.