Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Boj o život muže po kolapsu

Policie uvolnila video ze včerejší resuscitace zkolabovaného muže v centru Plzně

23. února 2023 16:04 , aktualizace středa 26. dubna 17:47

Záchranáři Záchrana života

     Včera jsme informovali o dramatické záchraně života řidiče, který zkolaboval v centru Plzně. Na jeho záchraně měla podíl naprosto perfektní a pohotová reakce kolemjdoucích včetně strážníka v civilu a následně policistů, kteří na místo hned po oznámení dorazili.
     Policie dnes uvolnila video z tohoto zásahu a podrobné informace.


     "Ve středu 22. února krátce před polednem přijal operační důstojník na tísňové lince 158 oznámení, že na křižovatce ulic sady Pětatřicátníků a Prešovská došlo ke zdravotním komplikacím u řidiče dodávky, který zkolaboval. Na místo ihned vyjely dvě policejní hlídky zobvodního oddělení Plzeň Skvrňany a ze Speciální pořádkové jednotky, které se nacházely v blízkosti zmíněné křižovatky.
     Ve chvíli, kdy policisté dorazili na místo, byl muž v bezvědomí, nedýchal a nebyly u něho zjištěny životní funkce. Policisté začali okamžitě osmapadesátiletého muže resuscitovat a po chvíli ho připojili na automatizovaný externí defibrilátor (AED), který po prvotním vyhodnocení doporučil podat výboj.
     Následně policisté pokračovali v nepřímé srdeční masáži, a to i po příjezdu záchranářů. Po několika minutách se díky správně provedené srdeční masáži, podařilo u muže obnovit základní životní funkce,"
popsala zásah policistů tisková mluvčí policie.

Foto PČR - jedna z hlídek, které včera přispěly k záchraně muže

Původní článek:

     Ve středu 23. února těsně před polednem se v Sadech Pětatřicátníků udělalo za jízdy zle řidiči dodávky Iveco Daily jedoucímu směrem od centra na Lochotín. Muž ještě stačil zastavit na odbočce do Prešovské ulice, když začal mít problémy s dýcháním a ve chvíli, kdy mu kolemjdoucí vyrazili na pomoc, za volantem zkolaboval a došlo u něj k zástavě dechu.

     Kolemjdoucí včetně procházejícího strážníka zareagovali naprosto perfektně, okamžitě zavolali na tísňovou linku Zdravotnické záchranné služby, podle pokynů operátora začali muži poskytovat první pomoc a po vyndání muže z kabiny vozu zahájili TANR, tedy telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci.
     Zároveň na místo vyrazil sanitní vůz záchranářů a vůz s lékařem a také dvě hlídky policistů, které se nacházely poblíž. Policisté ze Speciální pořádkové jednotky a obvodního oddělení Plzeň Skvrňany si od pomáhajících převzali resuscitaci muže a nasadili AED, tedy automatizovaný externí defibrilátor, kterým jsou hlídkové vozy vybaveny.
     Poté si již muže do péče převzali záchranáři a za asistence policistů pokračovali v jeho resuscitaci.

     "U pacienta narozeného v roce 1964 se ještě na místě podařilo obnovit krevní oběh a následně byl transportován na Urgentní příjem Fakultní nemocnice Lochotín.
      Chtěla bych ocenit pohotový zásah kolemjdoucích i policistů, kteří nejen, že zareagovali velmi rychle, ale celou situaci velmi dobře zvládli a i díky tomu se podařilo obnovit mužovy životní funkce,"
 uvedla nám tisková mluvčí záchranářů. 

Prestol Holding

revitalizace panelových domů • rodinné a bytové domy • monolitické železobetonové konstrukce • developerská činnost