Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Další lidský život zachráněn, děkujeme!

First respondeři jsou již nedílnou součástí řetězce záchrany života

6. října 2023 09:30 , aktualizace 09:35

Hasiči Záchranáři Záchrana života

Partner článku – Express servis

     

     Zdravotnické operační středisko ZZS v případě potřeby k případům, kdy jakékoli zdržení přímo ohrožuje život pacienta, jako jsou náhlé zástavy oběhu, kritická dušnost nebo nezvladatelné krvácení, povolává i takzvané First respondery. O těch jsme již v minulosti informovali a nyní si můžeme ukázat, jak jejich spolupráce s ostatními záchrannými složkami při záchraně lidského života probíhá.

     Ve středu 27. září byl na tísňovou linku přijat hovor, kdy se operátorka od volajícího dozvěděla, že se jedná o náhlý kolaps osoby se srdeční zástavou. Operátorka začala volajícího okamžitě instruovat k zahájení nepřímé srdeční masáže, tedy stlačování hrudníku, a souběžně na místo ihned vyslala posádku zdravotnické záchranné služby a nejbližšího First respondera. V tomto případě se jednalo o dobrovolné hasiče z Chodova, jejichž jednotka má ve výbavě i přístroj AED - automatický externí defibrilátor.

     "Všichni naši First respondeři jsou důkladně proškoleni naším vzdělávacím a výcvikovým střediskem k poskytování první pomoci. V tomto případě byli First respondeři byli na místě za 8 minut, ihned přebrali nepřímou srdeční masáž a nalepili elektrody AED. Přístroj pak vyhodnotil, že je nutné podat výboj, podal ho a First respondeři pokračovali ve stlačování hrudníku. Pacient náhle začal dýchat a začínal se probouzet," uvedli záchranáři s tím, že pacienta si hned po příjezdu převzala jejich posádka, stabilizovala ho a transportovala ho do Nemocnice Karlovy Vary.

     Jak obrovský vliv měl takto rychlý zásah vyškolených a vybavených osob ukazuje to, že pacient byl do domácího ošetřování propuštěn už po šesti dnech hospitalizace.

     Tento zásah ukazuje důležitost práce First responderů a jejich včasné aktivace při závažných zdravotních stavech. "Šlo o ukázkový případ, kdy má First responder velký význam při záchraně lidského života. Všem First responderům z řad profesionálních hasičů, policistů, strážníků i horské služby patří velké díky. Jste nedílnou součástí záchranného řetězce při záchraně lidského života!" doplnili záchranáři.


Co je to First Responder?

     First Responder je proškolený dobrovolník řídící se etickým kodexem zařazený do systému první pomoci, zasahující na vyžádání Zdravotnické záchranné služby.
     Operátor zdravotnického operačního střediska zváží aktivaci First Respondera u pacientů se selháním základních životních funkcí nebo tam, kde by bez časného zásahu k selhání základních životních funkcí mohlo dojít. Svou činnost provádí First Responder na místě události ve svém bezprostředním dosahu a jeho nasazení má pacientovi zajistit péči do příjezdu Zdravotnické záchranné služby.
      "Mobilní aplikace O2 SOS automaticky vyhledává nejbližší aktivní First Respondery, tedy dobrovolníky vyškolené v poskytování první pomoci, a upozorní je na výskyt případu vyžadujícího první pomoc v jejich okolí. Pokud se rozhodnou výzvu přijmout, aplikace je automaticky začne navigovat k pacientovi. O přijetí výzvy je zároveň informováno zdravotnické operační středisko, které o blížící se pomoci podává zprávu i volajícímu na tísňovou linku," vysvětlila při představení projektu Mária Svobodová, tisková mluvčí ZZS PK.

Express servis

Specializujeme se na prodej, servis a opravy mobilních telefonů, servis tabletů a počítačů všech značek. Také poskytujeme servis elektrokoloběžek, upgrade a opravy herních konzolí. V naší nabídce také naleznete širokou škálu chytrého příslušenství pro iPhone, iPad a MacBook.