Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Vánoční půjčky představují zbytečné riziko

Nezkomplikujte si život na několik dalších měsíců

19. prosince 2019 15:56 , aktualizace 16:02

     Jakmile se přiblíží duch vánočních svátků čeká nás kromě krásných chvil s rodinou i několik povinností. Tou hlavní je vybrat a koupit dárky pro své nejbližší. Bohužel se k tradici dávání dárků přidává v posledních letech i velká nervozita a stres, především ve chvíli, kdy chybí potřebné finanční prostředky. Neřešte situaci bez rozmyslu. Rychle sjednaná půjčka na vánoční dárky vám může způsobit velký problém.

Dárky a stromeček patří k sobě

     Jak slavily vánoční svátky naše prababičky? Napekly cukroví a pozvaly celou rodinu na společné posezení.
     Vánoční svátky jsou o setkávání rodiny, o společně stráveném čase, pohodlí a odpočinku. Patří k nim nějaká ta dobrota, koledy a krásné pohádky.
     Samozřejmě pod vánoční stromeček patří i dárečky, ale znovu se vraťme o pár desítek let. Dárky bývaly jen v podobě drobných pozorností a maličkostí. Spíše pro radost a tak, aby byl obdarovaný překvapen.
     A jak vypadají dárky dnes? O překot nakupujeme hromady zbytečností o jejichž užitečnosti a nutnosti se dá více než pochybovat. Dokonce si předáváme nákupní seznamy a dárky dostáváme téměř podle objednávky. Kam se vytratilo napětí při rozbalování šustivého dárkového papíru? Kam se poděla radost z maličkostí?

Nenechte se strhnout a pečlivě plánujte

     Každý z nás chce o vánočních svátcích udělat radost svým blízkým. Obzvláště v případě, kdy kupujeme i dárky pro děti. Ty mají přímo studnici přání a my bychom byli nejraději, kdybychom jim mohli pod stromeček nadělit vše po čem touží. Ale ruku na srdce, opravdu si budou s vybranými a nákladnými hračkami hrát déle než pár dní? Neskončí věc za dva týdny v krabici uložená na dně skříně?
     Snažte se s blízkými strávit více času a nenápadně zjišťujte co jim skutečně v domácnosti chybí. Někdy je lepším dárkem zážitek nebo i vlastnoručně zhotovený výrobek.

Vánoční půjčky jsou rizikové

     Jakmile si zpracujete nákupní seznam na vánoční dárky, připravte si i podrobný rozpočet. Rozhodně jej nepřekračujte a dárky nakupte v jeden den. Pečlivě je zabalte a už se k nákupům nevracejte. Utratíme totiž mnohem více, když nakupujeme dárky průběžně během dlouhého období. Trpíme pocitem, že stále nemáme dostatečné množství balíčků, zapomeneme na to, že už jsme některé věci zakoupili nebo nedokážeme říci, kolik už nás vánoční nákup stál.
     Do Štědrého dne zbývá jen pár dnů a vy jste objevili skvělou věc, která rozhodně nesmí pod vánočním stromečkem chybět? Zkuste zkrotit nákupní vášně a zvažte, zda je pořízení věci opravdu nutností. Zejména v případě, kdy už na další nákup nemáte prostředky. Vzít si v danou chvíli půjčku je sice snadné, ale splátky vás dostanou do potíží na několik dalších měsíců.

Krátkodobé půjčky jsou drahé půjčky

     Pořízení hezkých a nákladných dárků na úvěr už dostalo do potíží stovky lidí. Sjednali si totiž rychlou půjčku, kdy si dostatečně neprostudovali podmínky poskytnutí. 
     Krátkodobé půjčky jsou poskytovány často na obrovský úrok. Roční procentní sazby nákladů se pohybují i ve stovkách procent! Problematická bývá i možnost odložení splátek, tato možnost znamená další náklady. Několik půjčených tisícikorun se rychle promění v obrovskou sumu, co budete splácet několik měsíců. Chvíle radosti u stromečku se promění ve velké trápení. A to by si obdarovaný jistě nepřál.
     Nejprve zvažte, zda skutečně obnos potřebujete a zda není možné nákup odložit na pozdější dobu a financovat jej z úspor. Nikdy si nesjednávejte půjčku během pěti minut. Vždy si pečlivě prostudujte smluvní podmínky a seznamte se s celkovými náklady. Zjistěte si, kdo je poskytovatelem půjčky a co nejvíce informací o věřiteli. Pomohou vám i nejrůznější recenze a zkušenosti klientů.
     Řada seriózních úvěrových společností už od poskytování krátkodobých půjček na vánoční svátky upustila. Proto ani společnost ZOXO nenabízí půjčku na nákup vánočních dárků.
     ZOXO poskytuje jen půjčky pro podnikatele, kde je předpoklad, že se půjčka stává investicí a přináší možnost zvýšení zisku v budoucnosti.