Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Povstání a hromadný útěk ze ZZC – stále aktualizujeme

Útěk cizinců vyvolal obrovské policejní manévry včetně nasazení vrtulníků

7. února 2023 20:26 , aktualizace středa 8. února 12:54

Stále aktualizujeme:


     Ačkoli se policistům podařilo větší část uprchlých cizinců v průběhu noci vypátrat a zadržet, sedm mužů je stále na útěku:

Už zbývá už jen jeden! - výborná práce policie

Už zbývá už jen jeden! - výborná práce policie

08. 02. 2023, 16:55, aktualizace 08. 02. 2023, 17:46

Aktualizace článku: Po těchto mužích, kteří v noci uprchli ze ZZC Bálková, se stále ještě pátrá

Původní článek:

     Včera večer došlo v Zařízení pro zajištění cizinců Bálková ležícím nedaleko Žihle k velikým nepokojům, které vyvrcholily proražením plotů a hromadným pokusem o útěk asi třiceti mužů, vesměs Maročanů a Alžířanů. Podle prvotních informací se nakonec útěk podařil asi třinácti cizincům.

     Na místě jsou nasazeny desítky policistů a dva vrtulníky. Příjezdová cesta k zařízení je uzavřena a projet smí pouze policie. Do pátrací akce jsou zapojeni mimo jiné i policisté z SPJ Praha, Ústí nad Labem a Plzeň, psovodi se služebními psy, či jezdci na čtyřkolkách.
     „Aktuálně pátráme po osobách, které uprchly ze záchytného zařízení v Bálkové. Přesné počty jsou v současnosti předmětem šetření. Jedná se o cizince původem převážně ze severní Afriky, kteří jsou zajištěni v zařízení z důvodu realizace správního vyhoštění do země původu, nikoliv z důvodu podezření z páchání trestné činnosti,“ uvedl mluvčí policie s tím, že by rád veřejnost požádal o jakékoli informace týkající se jejich případného aktuálního pohybu. 


Problémy v tomto zařízení jsou bohužel téměř denně, od začátku tohoto roku jsme již psali:

Útěk Alžířana

     Ve středu 1. února se podařilo ze z tohoto zařízení podařilo utéct Alžířanovi Iliyes B narozenému v roce 1994. Okamžitě byla spuštěna rozsáhlá pátrací akce, nasazeni byli psovodi, speciální pořádková jednotka, kriminalisté a další. Ze vzduchu také vše monitorovaly drony. 
     Muž byl dopaden následující den.


Pokus o upálení muže a následný pokus o sebevraždu

     V noci z neděle na pondělí 23. ledna došlo v tomto zařízení k další mimořádné události. Dva cizinci polili dalšího hořlavinou a poté ho zapálili. Napadený muž naštěstí ale dokázal hořící oděv ze sebe včas strhat, takže vyvázl bez vážnějších popálenin.

     Policisté, kteří zařízení trvale střeží, poskytli napadenému první pomoc, zadrželi dva podezřelé a zraněnému přivolali záchranáře. „My jsme asi dvacetiletého muže transportovali s drobnými popáleninami na zádech a na ruce na Urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň Lochotín,“ uvedli nám k této události záchranáři.

     „Můžeme potvrdit, že v zařízení došlo k útoku hořlavinou dvěma cizinci na třetího,“ uvedl nám tiskový mluvčí cizinecké policie s tím, že ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu Ublížení na zdraví ve stadiu pokusu.     

     Oba útočníci skončili v cele, kde se ale jeden z nich krátce na to pokusil oběsit. Jen díky velice rychlému zásahu policistů se to muži naštěstí nepovedlo.
     Záchranáři tak do Bálkové museli vyjet ještě jednou. „Dalšího dvacetiletého muže naši záchranáři transportovali do Fakultní nemocnice Plzeň Bory na Kliniku ORL k observaci,“ doplnili informace záchranáři.
     Podle našich informací byl již muž z ORL propuštěn a byl umístěn na psychiatrické oddělení, kde je střežen policisty.


O nepokojích v tomto zařízení jsme také psali 4. ledna:

Několik cizinců se zabarikádovalo

     V noci na úterý 4. ledna kolem půlnoci opět došlo k nepokojům v Zařízení pro zajištění cizinců Bálková. Podle informací přímo z místa mělo dojít zabarikádování několik osob a zakrytí kamer uvnitř zařízení. 

     Na rozdíl od předchozích případů, o kterých jsme již v minulosti několikrát informovali, do zařízení tentokrát nemusely vyjíždět posily ani zásahová jednotka, nepokoje se hned v počátku podařilo zklidnit policistům, kteří zařízení trvale střeží v běžném provozu. Včasným zásahem se jim tak podařilo zabránit eskalaci konfliktu.

     „Dnes o půlnoci došlo k narušení veřejného pořádku, který zvládli policisté na místě. Celá událost se obešla bez zranění a iniciátor je za porušení kázeňsky řešen, to ale spadá do kompetence správy uprchlických zařízení,“ uvedla tisková mluvčí policie.



Co je Zařízení pro zajištění cizinců?

     Zařízení pro zajištění cizinců sloužící primárně k zajištění cizinců, kterým bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění, případně jde o osoby, které mají být předány do jiných členských států EU.
     Klientelu tvoří osoby, které vstoupily a pobývají na území ČR nelegálně, porušily tedy platné zákony.

Foto: Aktu.cz

Optika Ofitop

Oční optika pro děti a dospělé - nadstandardní péče o Váš zrak.